ONDER VUUR

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Post Reply
User avatar
Redactie
Articles: 930
Posts: 1288
Joined: Tue Nov 14, 2017 16:18
Contact:

ONDER VUUR

Post by Redactie » Tue Nov 13, 2018 14:31

ONDER VUUR
by C. Cornell Evers

DROMEN WORDEN VERMOORD, DE TOEKOMST GAAT IN VLAMMEN OP
Amazone onder vuur
Amazone onder vuur
Link naar e-book "Amazone onder vuur"

Het Amazonegebied is frontlijn in de strijd tegen de klimaatverandering. “Climate control centre for the world”, noemt de Canadese rockzanger Bruce Cockburn het regenwoud in zijn song If A Tree Falls:
“If a tree falls in the forest does anybody hear?
Anybody hear the forest fall?”
In grote delen van het Amazonegebied dreigt vernietiging van bestaande levenssystemen. Tropisch regenwoud wordt gekapt en gaat in vlammen op. Kleine boeren worden bedreigd en van hun land verdreven. Inheemse volken worden vergiftigd en vermoord. Door grootgrondbezitters. Door mijnbouwbedrijven. Door grondzwendelaars. Door de landbouwindustrie. En, niet op de laatste plaats, door de politiek. Kan de afbraak nog worden gestopt? En wat zijn de gevolgen van vernietiging van de Amazone, voor de bevolking, en voor het klimaat, daar en hier? Het zijn belangrijke vragen.
Read more...User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 446
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: ONDER VUUR

Post by Martinho » Tue Nov 13, 2018 17:36

Ja, dat zal allemaal wel een grond van waarheid hebben, maar ik zet vraagtekens bij de naar mijn idee overdreven alarmerende toon. Dat inheemse volkeren "vermoord" worden is een beetje scheve voorstelling van zaken. Ja, de handhaving van de wetten is daar erg lastig, dat komt niet alleen omdat men niet wil, maar zeker ook omdat men niet kan. Het gebied is gewoon veel te groot voor die paar controleurs met 1 (één) vliegtuigje.

Ik wordt altijd een beetje schichtig als een mij onbekende rockzanger en een mij onbekende milieusite als referentie wordt gegeven. De kap van het woud moet minder worden, en het gebruik van grond voor inefficiënte landbouwproducten ook, en misschien kunnen we nog beter kijken naar het opwekken van energie zonder co2 uitstoot en opslokken van grond voor stuwmeren. Misschien hoef je niet overal soja te verbouwen, maar laten we wel zijn: de wereldbevolking moet worden gevoed en als ik mij niet vergis wordt soja vaak gebruikt als vleesvervanger (o.a.) en dat wilden we toch verminderen?

Het bouwen van dammen in een rivier is ook niet alleen maar slecht. Het heeft niet alleen nadelen, maar ook voordelen. In de stuwmeren wordt drinkbaar water opgespaard, er kunnen vissen worden gekweekt, en het kan worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.
De lokale bevolking blijft echt niet voor eeuwig leven in het stenen tijdperk. De vraag is of ze dat zouden willen, maar dat is kennelijk niet de vraag die milieuactivisten willen beantwoorden.User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2277
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: ONDER VUUR

Post by Progresso » Tue Nov 13, 2018 20:47

Wellicht een idee om het e-book te lezen. Ik denk dat het antwoorden geeft op veel van je vragen of opmerkingen. Ik ben er aan begonnen en vind dat er veel interessante informatie in staat.

Een van dingen die ik bijzonder vond om te lezen is hoe de mythe " de oerwouden in Amazone zijn de longen van de wereld" wordt ontkracht.User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 446
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: ONDER VUUR

Post by Martinho » Wed Nov 14, 2018 15:30

Ik heb dat boek even geprobeerd, maar helaas is mijn internetverbinding daar te traag voor, bleek.

Dat stukje over de Amazone zag ik voorbij komen, dus inderdaad niet echt een bevestiging van de stelling dat het de "longen van de aarde" zijn.

Mijn vragen en opmerkingen blijven dus staan. Ik vind de kop en titel van dit boek en artikel overdreven.User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2277
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: ONDER VUUR

Post by Progresso » Wed Nov 14, 2018 15:47

Even namens de auteur C. Cornell Evers:
Ik zou tegen reageerders zeggen: lees eerst het e-boek. Daarin worden veel vragen beantwoord. Het is complexe materie, zeggen ook de meeste wetenschappers. En het staat iedereen vrij om de wetenchappers in kwestie zelf te benaderen en met eigen onderzoeken en/of inzichten te komen. De meeste onderzoeksdata (b.v. van GOAmazon en ATTO) zijn voor iedereen vrij beschikbaar.
Ik heb het boek ook alleen maar doorgebladerd, maar ben het nu wat.verder aan het lezen. Het is een onderwerp waar ik niets vanaf weet, behalve veel alarmistische persbreidel, dus ik laat mij verrassen.User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 446
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: ONDER VUUR

Post by Martinho » Wed Nov 14, 2018 21:24

Ik weet dus niet of al mijn vragen en bedenkingen in dat boek WEL beantwoord worden. Maar als de auteur met alarmerende koppen komt zoals hier (en de boektitel zelf) en bovendien zich van kwalificaties als moord bedient vraag ik me af of die wetenschappers zelf wel zo onbevooroordeeld zijn als dat verwacht zou mogen worden van wetenschappers.

Het is een zeer complexe materie, dat zal niemand ontkennen en ik zeker niet. Het is dan ook geen materie waar je je even kan inlezen met 1 boek, daar komt echt wel wat meer bij kijken als men zich er in zou willen specialiseren. Er is bovendien een gevaar dat 1 boek (ook al behelst dat meningen en onderzoeksresultaten van meerdere mensen) andere gezichtspunten niet belicht. Er zijn namelijk heel wat zaken die er direct mee te maken kunnen hebben. Ik noem er een paar:
1 De strijd tussen kleinschalige (of biologische/natuurlijke) landbouw of grootschalige landbouw.
2 De werelvoedselpolitiek
3 Mileuaspecten
4 Zorgen (werk/inkomen/levensnoodzakelijkheden) voor de lokale bevolking
5 infrastructuur en economie
6 Natuurbehoud

Er zijn er vast nog wel een paar.

Ad 1) Ik had er een hevige discussie over met inmiddels verdwenen bloggers. Ik ben een overtuigd voorstander van grootschalige landbouw, omdat het nmm meer opbrengst heeft per ha. Mensen die menen dat kleinschalige landbouw altijd beter is, hebben mi ongelijk. Het is in ieder geval niet gezonder, zoals wel wordt beweerd. Maar in dit artikel wordt op negatieve manier gesproken over "industriele landbouw". Dat is een keuze, maar naar mijn mening niet echt "wetenschappelijk".
Ad 2) Mijn stokpaardje, alweer. De wereldbevolking neemt nog steeds angstwekkend toe, en moet gevoed worden. Westerlingen die in weelde en overvloed leven denken misschien dat granen gluten bevatten die dodelijk zijn, en dat GMO door de duivel (lees: Monsanto) is bedacht, maar mensen die in armoe leven maken zich daar echt niet druk om.
Ad 4) De lokale bevolking bestaat niet alleen uit indianen die nog in het stenen tijdperk leven. Ik zag wel ergens, dat aan hen ook gedacht wordt, maar sorry dat ik het zeg: kleinschalige boertjes die niet veel meer dan in hun eigen behoefte kunnen voorzien verdienen heel weinig. Misschien is dat niet zo belangrijk, maar gezien de onderzoekers van overal worden ingevlogen zou dat toch aan het denken moeten worden gezet.
Ad 5) In samenhang met 4) Waarom zouden we genoegen moeten nemen met de transamazonica die maandenlang niet berijdbaar is. Waarom zou Manaus tot in de eeuwigheid alleen per langzame boot bereikbaar moeten zijn? En wat is het veronderstelde dodelijke effect van een paar spoorwegen (ik neem aan vracht) en gewone wegen?

De punten 3 en 6 zijn natuurlijk erg belangrijk. Maar niet ALLEEN. Genoemd zijn bijvoorbeeld de dammen. Er schijnen inderdaad waterkracht installaties te worden aangelegd. Daar wordt door milieuactivisten tegen te hoop gelopen omdat het bos kost, en levensruimte voor mens en dier. Dat is juist, maar de voordelen zijn dat er geen elektriciteit hoeft te worden opgewekt met fossiele brandstoffen. Ander voordeel is dat de spaarbekkens drinkwater (evt ook voor irrigatie) bevatten die de droogteperiode kunnen opvangen. Die is er namelijk.
Merk in dit verband op, dat 80% van de elektrische energie van Brazilie van waterkracht komt. En ca 10% van kernenergie. Zonder CO2. De rest dus van zonnepanelen en windmolens die volgens andere bronnen minder milieuvriendelijk zijn als wel wordt verondersteld.

Als dat alles op samenhangende manier in het boek aan de orde komt, heb ik niets gezegd. Maar ik betwijfel het ten zeerste.René
Articles: 0
Posts: 870
Joined: Thu Mar 06, 2008 03:19
Location: Fortaleza, Brazilie
Contact:

Re: ONDER VUUR

Post by René » Thu Nov 15, 2018 09:04

@Martinho; "Dat inheemse volkeren "vermoord" worden is een beetje scheve voorstelling van zaken."... niet echt... vermoord... zonder aanhalingstekens....User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 446
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: ONDER VUUR

Post by Martinho » Thu Nov 15, 2018 15:40

Ik wil daar best verder over discuzeuren hoor. Maar dan moet je je mening onderbouwen. Anders blijft het welles-nietesUser avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2277
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: ONDER VUUR

Post by Progresso » Thu Nov 15, 2018 19:27

Martinho wrote:
Wed Nov 14, 2018 21:24
Ad 4) De lokale bevolking bestaat niet alleen uit indianen die nog in het stenen tijdperk leven. Ik zag wel ergens, dat aan hen ook gedacht wordt, maar sorry dat ik het zeg: kleinschalige boertjes die niet veel meer dan in hun eigen behoefte kunnen voorzien verdienen heel weinig. Misschien is dat niet zo belangrijk, maar gezien de onderzoekers van overal worden ingevlogen zou dat toch aan het denken moeten worden gezet.
Ik weet absoluut niet hoe de Braziliaanse wetgeving hier in elkaar steekt. Bij het stadje waar ik af en toe verblijf is ook een indianenreservaat. Blijkbaar mag je er niet in, maar ik zie die mensen verder ook niet. Volgens mij leven die mensen niet meer in het stenen tijdperk, want er is electriciteit en er is zover ik mij heb laten vertellen goede medische zorg.

Een tijdje geleden zag ik bij Uitzending Gemist weer een reportage over die aap-man Marc van Roosmalen uit Amazone. In het begin van de uitzending zie je hem aankomen bij een traditionele indianenstam in traditionele dracht. Bij het afscheid nemen zie je die zelfde mensen hem uitzwaaien, maar dan op Havaiana's en met normale kleren.

Blijkbaar zijn in Brazilië niet alle Brazilianen gelijk voor de wet.

Stel nu dat je in Nederland zo'n gebied zou hebben, waar je zeg maar de oorspronkelijke bevolking exclusiviteit heeft, waar zeg maar gewoon zonder gezeik Sinterklaasfeest kan worden gevierd, zou dat dan niet een idee zijn voor Nederland. Of is dat weer heel anders?User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 446
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: ONDER VUUR

Post by Martinho » Thu Nov 15, 2018 20:23

"De opgevraagde aflevering is niet beschikbaar"

Dat maakt weinig uit, ik geloof dat ik een deel ervan heb gezien, dan wel een verslag over de inhoud. De titel van die uitzending zegt voor mensen die de eindeloze discussie over de apendrollen van destijds hebben meegemaakt, de verslagen van de rechtszaken etc hebben doorgespeurd en het gedoe van zijn fanclub in Nederland om hem vrij te krijgen hebben gezien krijgen misschien wel de neiging om een chinees naar buiten te laten. Want een HELD is wat anders dan een oplichter en misbruiker van de werkgever. Plus misdaden tegen het milieu (wat zwaar weegt in Brazilie) plus diefstal van biologisch materiaal (wat zwaar wordt aangerekend in Brazilie) plus onwaarheden zeggen (ook wel liegen genoemd, maar het kan domheid zijn) over zijn paspoorten resp nationaliteiten.

Maar ondanks zijn stellige bewering dat hij vermoord zou worden en dat hij in Brazilie niet welkom zou zijn woont hij dus in of bij Manaus en mag nog steeds het Indianenreservaat in. Ook mogelijk is dat hij dat land heeft verworven, dat was het plan dacht ik toen hij apenmnamen ging verkopen. Die Indianen die hij overigens misbruikte om mogelijk medicinale plantjes te verzamelen voor zijn zoon, die werkzaam was bij een grote farmaceutische firma. Daar is nog een parlementaire enquete over geweest. Dus, wat een HELD.

Merk op dat hij genaturaliseerd is tot Braziliaan en niet getrouwd met een Braziliaanse verloor hij zijn Nederlanderschap. MIsschien doel je daarop met "gelijkheid voor de wet" ?User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2277
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: ONDER VUUR

Post by Progresso » Thu Nov 15, 2018 20:50

Ik zag inderdaad dat die aflevering niet meer beschikbaar was. Maar ik zit even zonder VPN, dus wellicht dat het daardoor kwam. We kennen de geschiedenis van Marc van Roosmalen, maar daar ging het mij even niet om.

Ik vroeg me dus af hoe dat zit met die speciale rechten van indianen in Brazilië. Ik heb een Indiaanse (zeg je dat zo?) buurvrouw die regelmatig naar familie gaat in het Amazonewoud, maar die kon mij daar dus ook niets over vertellen. In Ceará heb je ook een aantal reservaten, maar ook daar heb ik geen idee van wat die status nu precies inhoud.User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 446
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: ONDER VUUR

Post by Martinho » Thu Nov 15, 2018 22:25

Volgens mij moet je toestemming vragen bij die organisatie, ben de naam even kwijt.

Maar we dwalen wel een beetje van het onderwerp af dan :)User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2277
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: ONDER VUUR

Post by Progresso » Thu Nov 15, 2018 23:13

Ik weet niet of we afdwalen. Het gaat toch ook over grondrechten van het land. Is dat land van de indianen of van de overheid?User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 446
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: ONDER VUUR

Post by Martinho » Fri Nov 16, 2018 17:47

Ik dacht dat het ging om de "strijd tegen de klimaatverandering". Een van de aspecten zal heus wel zijn dat de grond wordt opgekocht of ingepikt door grote boeren, etc. Hoe dat wettelijk en juridisch in elkaar zit weet ik niet, en wie rechten heeft op grond is naar ik meen in Brazilie uiterst onduidelijk, tenzij het gekocht en geregistreerd is. Binnen de reservaten zal die organisatie er over gaan, waarvan ik de naam kwijt ben. "De overheid" is een lastige, als het al zo zou zijn is het de Uniao denk ik.User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 446
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: ONDER VUUR

Post by Martinho » Fri Nov 16, 2018 20:38

Misschien ook handig om dit even te lezen (staat onder bloggers)

https://djw-detmar.nl/?p=1035Post Reply