Brazilie Nieuws: Lava Toga

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Post Reply
User avatar
Redactie
Articles: 657
Posts: 972
Joined: Tue Nov 14, 2017 16:18
Contact:

Brazilie Nieuws: Lava Toga

Post by Redactie » Wed Apr 17, 2019 14:54

Brazilie Nieuws: Lava Toga
by Redactie


Image
Lava Toga is een term naar analogie met Lava Jato. De nieuwe term kan letterlijk vertaald worden als “wasserij van toga’s”, in vergelijk met car wash (lava jato). Het is een verwijzing naar de vele controverses in de gerechtelijke wereld van Brazilië, niet in het minst bij het hoogste gerechtshof dat in de jongste maanden (en zelfs jaren) zoveel in het nieuws kwam dat de...

Read moreFelix
Articles: 0
Posts: 1262
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: Brazilie Nieuws: Lava Toga

Post by Felix » Wed Apr 17, 2019 16:13

Misschien is het goed om even in herinnering te brengen waar de naam Lava Jato - en daarvan afgeleid Lava Toga - voor dit gerechtelijke onderzoek vandaan komt: https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Lava_Jato

De huidige acties van 2 hogere rechters lijken vooralsnog een tegengesteld doel te bereiken. De kritiek uit de samenleving op het hoogste gerechtshof is door hen juist nog veel meer toegenomen en de inhoud van het door hen gecensureerde artikel in een kleine website is nu via alle media aan iedereen bekend geworden. De rechters hebben blijkbaar geen idee over wat er in de maatschappij speelt en voor zover ze dat wel hebben achten zij zichzelf onaantastbaar en onfeilbaar en dat zou wel eens een beoordelingsfout kunnen zijn.

In april 2003 sprak toenmalig president Lula al over de Black Box van de Rechterlijke Macht die eindelijk eens geopend moest worden.
Em reunião sobre o combate ao crime organizado, o presidente Luiz Inácio Lula da Silva defendeu em discurso o controle externo do Judiciário para abrir a "caixa-preta" de um Poder que "muitas vezes se sente intocável."User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 377
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: Brazilie Nieuws: Lava Toga

Post by Martinho » Thu Apr 18, 2019 05:53

Je zou bijna de indruk krijgen dat er gedacht wordt dat rechters buitenaardse wezens zijn. Ik dacht dat ze Brazilianen waren die een langjarige ervaring hebben op hun gebied als ze eenmaal in het hooggerechtshof komen. Kennelijk vind dat deel van de bevolking die luistert naar rechtse of linkse grootmuilen dat voor hun het principe van gescheiden machten niet opgaat. Natuurlijk als het hooggerechtshof oordelen velt die HUN niet zinnen. Dan heet het verbieden van mogelijk kwetsende of valse informatie opeens censuur en de "ministers" weten niet wat er in de maatschappij speelt.

Net als in de USA gaat dat helemaal verkeerd aflopen.Felix
Articles: 0
Posts: 1262
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: Brazilie Nieuws: Lava Toga

Post by Felix » Thu Apr 18, 2019 14:07

Over de rechters:
Ik dacht dat ze Brazilianen waren die een langjarige ervaring hebben op hun gebied als ze eenmaal in het hooggerechtshof komen.
Dat garandeert op geen enkel moment dat ze onpartijdig en eerlijk zijn.

Kennelijk vind dat deel van de bevolking die luistert naar rechtse of linkse grootmuilen dat voor hun het principe van gescheiden machten niet opgaat.
Dat begrijp je dan misschien verkeerd. Een groot deel van de bevolking vindt juist dat de rechters partijdig plegen te zijn.

Dan heet het verbieden van mogelijk kwetsende of valse informatie opeens censuur en de "ministers" weten niet wat er in de maatschappij speelt.
Men is van mening dat de handelwijze van het gerechtshof tegen de grondwet ingaat en dat het onderzoek niet via de geëigende banen wordt geleid. Niet alleen een deel van de bevolking vindt dat, maar ook de Procuradoria Geral da República.

Net als in de USA gaat dat helemaal verkeerd aflopen.
???User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 377
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: Brazilie Nieuws: Lava Toga

Post by Martinho » Thu Apr 18, 2019 20:34

Wat ik bedoel is dat het ondermijnen van de rechtspraak de bijl zet aan de rechtsstaat en dus ook de democratie.

Rechtsspraak is niet gebaseerd op wat het gesundenes volksempfinden voelt of meent te weten.Felix
Articles: 0
Posts: 1262
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: Brazilie Nieuws: Lava Toga

Post by Felix » Thu Apr 18, 2019 21:11

Wat ik bedoel is dat het ondermijnen van de rechtspraak de bijl zet aan de rechtsstaat en dus ook de democratie.
Wie hier in Brazilië de rechtspraak ondermijnt is justitie zelf, niet het volk.

Rechtspraak moet wel degelijk rekening houden met de opinie van het volk, het gaat om wetgeving maar vooral ook om de interpretatie daarvan, anders zou je kunnen volstaan met robots in plaats van rechters.

In bewust artikel van de Antagonista werd slechts gemeld dat Marcelo Odebrecht beweerde dat de codenaam amigo do amigo do amigo de naam voor Tofoli was, meer niet en dat werd door tofoli via alexandre do moraes gecensureerd.Post Reply