Brazilie Nieuws: Bolsonaro: nederig en authentiek

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Post Reply
User avatar
Redactie
Articles: 756
Posts: 1085
Joined: Tue Nov 14, 2017 16:18
Contact:

Brazilie Nieuws: Bolsonaro: nederig en authentiek

Post by Redactie » Tue May 07, 2019 23:43

Brazilie Nieuws: Bolsonaro: nederig en authentiek
by Redactie


Image
Het is wellicht praktisch niet haalbaar, maar een enquete bij de 57,7 miljoen kiezers van de huidige president met de vraag: “Heeft u (al dan niet) spijt van uw keuze?” zou veelbetekenend kunnen zijn. Christian Dunker is een psycho-analist en een professor aan de universiteit van São Paulo. Hij maakte een korte analyse van de mogelijkheid dat de kiezers van Jair Bolsonaro spijt hebben...

Read moreUser avatar
Baiano
Articles: 0
Posts: 251
Joined: Tue Mar 20, 2018 22:48

Re: Brazilie Nieuws: Bolsonaro: nederig en authentiek

Post by Baiano » Wed May 08, 2019 00:36

Interessant. Vreemdelingen in Brazilië mogen niet stemmen, tenzij ze zich laten naturaliseren. Maar ze leven/werken hier, en ondergaan net zo goed als de Brazilianen de gevolgen van de resultaten van een verkiezing. Zou wel eens willen weten van andere "gringos" in dit land voor wie ze zouden gestemd hebben, mocht dat mogelijk zijn. Om zelf het voorbeeld te geven: ik vond het een verschrikkelijke keuze en had zelfs geen antwoord op de vraag van mijn levenspartner (Braziliaanse) "Voor wie zal ik stemmen?" . Uiteindelijk werd een een "anti-PT keuze", omwille van de vele corruptieverhalen waarin belangrijke leden van de partij betrokken waren. Niet alleen dat, in onze eigen leefwereld zagen we hoe bepaalde 'petistas' misbruik maakten van hun positie. Misschien gaf dat de doorslag, I don't know. Ik vind namelijk dat mensen een eigen keuze moeten maken, niet omdat vriend/vriendin/man of vrouw dit of dat zegt.

Ik denk dat het nu wel duidelijk is waarom Bolsonaro aan de macht kwam. Links Brazilië kreeg een knockout te verwerken en ziet nog altijd sterretjes. Tot op vandaag slagen ze er niet in om de nodige zelfkritiek te uiten en om de kiezers ervan te overtuigen dat ze op de verkeerde knop duwden.

Als deze kiezers nu moeten toegeven dat de keuze voor de huidige president een fout was, dan is dat eveneens een zelfkritiek, echt niet makkelijk om je eigen stommiteiten toe te geven nietwaar?

Maar die kiezers hebben tenminste een excuus. Wat moesten ze dan doen? Stemmen voor een 'chuchu' als Geraldo Alckmin (PSDB), met het charisma van een cactus? Of voor Ciro Gomes, een schuimbekkende politicus, gehinderd door zijn eigen onmacht om zichzelf te verkopen als een alternatief voor de bende van Lula/Dilma/Gleisi/Lindbergh/Palocci/Dirceu? Of voor Marina Silva, een personage uit een sprookje van Grimm dat al jarenlang streeft naar een troon die zij nooit zal bereiken?

Kiezers willen iemand die spijkers met koppen slaat. Bolsonaro leek de geknipte figuur om te slaan waar dat nodig was, en op die manier sloeg hij erop los, gesteund door de 'powers that be'.

Lula en zijn fanatieke discipelen dragen een ENORME verantwoordelijkheid in deze. Maar de partij ging naar de haaien. En dat is zeer beslist niet de schuld van Bolsonaro. Hij is gewoon een opportunist, gebruikmakend van de stommiteiten van de PT.

En wat zijn kiezers betreft, die moeten het nu zelf maar uitzoeken. De vele miljoenen die opkeken naar Lula als hun 'redder in nood', zijn het slachtoffer van dit alles. Zij stemden niet op Bolsonaro, maar werden bedrogen door een partij die andere prioriteiten had.Post Reply