Felix wrote: ↑Thu Aug 15, 2019 22:53
Na 12 jaar PT en 2 jaar Temer hadden we eindelijk wel iets beters verdiend.
Juist. Maar dat werd verhinderd door de verregaande graad van polarisatie, ontstaan na 12 jaren PT en 2 jaren Temer. Extreme politieke polarisatie is een bijzonder slecht signaal en geldt meestal als aankondiging van zware sociale conflicten. Brazilië belandde in deze situatie en dat kan een vertrekpunt worden van erger zonder dat het leger of tanks eraan te pas komen. Hitler en Mussolini kwamen ook aan de macht zonder dat dit voorafging door een militaire staatsgreep.
Totalitaire regimes zijn niet gebonden aan een ideologie en komen voor zowel bij links als rechts. Denk maar aan Hugo Chávez, Nicolas Maduro, Erdogan, Orban...
Het probleem steekt de kop op nadat een groot deel van een bevolking zich ontevreden voelt, gefrustreerd en geïrriteerd door de politieke klasse. En dan komen de populisten op de proppen met de belofte "dat zij, in naam van het volk, een komaf zullen maken met de foute politiek". En dat levert dan weer het risico op dat dergelijke populisten politieke outsiders zijn, zoals Alberto Fujimori (Peru), Donald Trump (USA) en in zekere zin ook Bolsonaro die weliswaar vele jaren parlementaire ervaring heeft, maar nooit echt opviel door een groot leiderschap, eerder omwille van zijn 'bigmouth' stijl, om het even van welke partij hij op dat moment lid was.
Hij gebruikt nu termen als 'bandidos de esquerda' en ' esquerdalhas' (linkse bandieten, links canaille) terwijl links Brazilië niet aarzelt om termen als 'fascisten' in de mond te nemen, enkel maar om de politieke tegenstander te diskwalificeren.
Democratie blijft de minst slechte oplossing, en daarom is een vrije pers belangrijk. We hebben in de voorbije jaren herhaaldelijk pleidooien gehoord over de 'regulação' van de media, m.a.w. het aan regels onderwerpen van de media.
O.m. Lula heeft het hier vaker dan eens over gehad en zelfs gezegd dat hij er spijt van heeft dat hij dat niet doorvoerde.
Een volk dat meer dan tien jaar lang te horen krijgt dat het gaat tussen 'nós' en 'eles' (wij of zij), maakt uiteindelijk een keuze, en dat is wat er gebeurde in Brazilië. Bolso probeert iedereen nu te verenigen onder de 'wij' vlag, maar wie het niet met hem eens is, is een 'bandido de esquerda' of een 'esquerdalha'. Lula wil iedereen verenigen onder de 'Lula Livre' vlag en toont hiermee zijn ware gelaat. De gulden middenweg staat niet op de GPS van deze twee populisten.