Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: 7 september: wat wordt het?

door Redactie



Jair Bolsonaro, de extreemrechtse Braziliaanse president slaagt er maar niet in om veel vooruitgang te boeken in de peilingen, zeker niet genoeg om zijn tegenstrever Luiz Inácio Lula da Silva van de troon te stoten, ook niet in een tweede kiesronde. Naast het evenement in Brasília, morgen 7 september ter gelegenheid van de nationale feestdag, forceerde hij een manifestatie aan het strand van Copacabana waar hij zichzelf voorop zal stellen, voor een parade van schepen van de Braziliaanse zeemacht, militairen en vliegtuigen van het “Esquadrilha da Fumaça”.




Esquadrilha da Fumaça

Het gaat om een nieuwe etappe in het institutionele conflict tussen Bolsonaro en de andere machten, dat reeds begon tijdens het beleid onder de pandemie, en nu gefocust is op de voorzitter van het kieshof, Alexandre de Moraes, en andere ministers van het hoogste gerechtshof. De president blijft volharden in zijn kritiek op de elektronische stembussen, ook al werd die al herhaaldelijk weerlegd, zowel technisch als politiek.

Op die manier creëert hij een nieuw podium om zijn leugens te herhalen. Het hele gedoe beoogt de wens tot een klassieke staatsgreep, militair gesteund, een coup die in werkelijkheid weinig kansen maakt.

Een hoop verwarring in de stijl van 6 januari 2021 in de Verenigde Staten kan wel niet uitgesloten worden, vooral omdat het Federaal District een zenuwpunt vormt voor de steun aan bolsonaristische visies. Op de achtergrond, maar daarom niet minder doorslaggevend, is de positie van rivaal Lula in de peilingen.

De krant Folha de São Paulo maakte een voorafgaandelijke ontleding van wat er mogelijk kan gebeuren, en wat onwaarschijnlijk is.

Wat te verwachten van 7 september?

In principe zal de president de steun die hij nog heeft – 32% van de kiezers – proberen te verzilveren, maar als hij zijn retoriek omtrent een mogelijke staatsgreep blijft aanhouden, kan dat mogelijk de hoge afwijzing tegen zijn persoon – 52% – wat afzwakken. Stemmen weghalen bij andere kandidaten of zijn achterstand verminderen door beelden van de manifestaties te verspreiden, zal waarschijnlijk niet lukken.

Geweld

Het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal heeft de les van 2018 onthouden en verhoogde alvast de veiligheidsmaatregelen om verrassingen te voorkomen. In São Paulo, waar er groepen georganiseerde bolsonaristen bestaan, werden de sociale media in de gaten gehouden zonder dat er eenvormige conclusies getrokken werden. Een conflict is altijd mogelijk maar de sociale bewegingen, geassocieerd aan de arbeiderspartij PT, planden een ander evenement op zaterdag 10 september, net om confrontaties te vermijden. Hetzelfde scenario geldt voor Rio de Janeiro maar de sterke aanwezigheid van de strijdkrachten zou een crisis snel kunnen indijken.

Bron

Foto: Isac Nóbrega - Beto Barata/PR

Source: https://brazilienieuws.wordpress.com/2022/09/06/7-september-wat-wordt-het/