Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: 89.000 redenen om te twijfelen

door Redactie



President Bolsonaro verklaarde gisteren, zichzelf op de borst kloppend, dat hij een einde maakte aan het Lava Jato onderzoek, omdat, volgens hem, “geen corruptie meer bestond in zijn regering”.

“Ik ben er trots op en het geeft me veel bevrediging om onze geweldige pers te laten weten, dat ik niet wens te stoppen met Lava Jato… ik ben er reeds mee gestopt omdat er in mijn regering geen corruptie bestaat. Ik weet dat dit geen verdienste is, het is een verplichting. Wat ons betreft valt er niets te verbergen”, aldus Bolsonaro die op een applaus onthaald werd door de aanwezige autoriteiten (bij de lancering van het programma “Voo Simples”, een pakket maatregelen dat de bureaucratie in de luchtvaartsector moet verminderen), in het regeringsgebouw Palácio do Planalto.

Ondanks zijn uitspraak hoort het niet tot de bevoegdheden van de president om een einde te maken aan het Lava Jato onderzoek, maar wel tot die van de procureur-generaal van de republiek (PGR – Procuradoria-Geral da República). De kans dat de werkgroep in Curitiba zijn activiteiten zal moeten stopzetten in januari 2021, zoals voorzien door het PGR, wekt onzekerheden op over de nog lopende onderzoeken. Lava Jato procureur Roberson Pozzobon zei tijdens een interview bij CNN Brasil, in september, dat het onmogelijk zou zijn om ermee op te houden in januari omdat er nog 400 verschillende onderzoeken lopen.

De 76ste etappe van het inmiddels welbekende en grootschalige Lava Jato onderzoek sinds 2014, werd gisteren opgestart. De elementen die in de loop der jaren verkregen werden uit de verschillende onderzoeken, werden gebruikt om de puzzel te vervolledigen en om bewijzen te verzamelen voor nieuwe onderzoeken. De operatie van gisteren hield vier verschillende bevelen tot huiszoeking en inbeslagnames in, in Rio de Janeiro. De acties hadden als objectief om veronderstelde wanpraktijken bloot te leggen bij de directie van bevoorrading bij het staatsoliebedrijf Petrobras, meer bepaald bij het uitvoerend kader van marketing en commercialisatie.

In de voorbije zes en half jaren raakten diverse bekende namen op de lijst van mensen die veroordeeld werden in het kader van het Lava Jato onderzoek, zoals ex-president Lula, ex-minister José Dirceu, de zakenman Marcelo Odebrecht, ex-Kamervoorzitter Eduardo Cunha, ex-gouverneur Sergio Cabral en ex-directeur van Petrobras, Nestor Cerveró, naast verschillende anderen.

Voormalige volksvertegenwoordiger Jair Bolsonaro won in 2018 de presidentsverkiezingen door zijn uitlatingen van totale steun aan de Lava Jato processen, de morele kant van de zaak en de strijd tegen corruptie. In november van dat jaar schreef hij: “Wie zich vandaag tegen het Lava Jato onderzoek keert, of het relativeert, is ook tegen Brazilië en de Brazilianen. Al mijn steun aan de operatie die het land uit de handen trekt van diegenen die het verwoesten!” .

Na zijn verkiezing nodigde hij Lava Jato rechter Sérgio Moro uit om minister van Justitie te worden in zijn regering. Moro stapte in april van dit jaar op, nadat Maurício Valeixo, een vertrouweling van Moro en directeur bij de federale politie, gedwongen werd om op te stappen. Moro verklaarde toen dat de president wilde tussenkomen bij de federale politie om er iemand te plaatsen waarmee hij persoonlijke contacten heeft, om informatie te verzamelen, en dat is niet de rol van de federale politie”.



Moro (foto) reageerde gisteren op de uitspraak van Bolsonaro via Twitter: “De pogingen om de Lava Jato onderzoeken op te doeken betekenen een terugkeer van de corruptie. Het is een triomf van de oude politiek en de schema’s die Brazilië kapot maken, de economie en de democratie verzwakken. Die film hebben we al gezien. Loont het echt de moeite om zichzelf te transformeren tot een moerasdier omwille van de macht?” .

De verklaring van Bolsonaro vindt plaats tijdens een storm van parlementaire wetswijzigingen (ten voordele van de centrumpartijen, m.a.w. de ‘oude politiek’) waardoor een hervorming van de sociale zekerheid mogelijk werd, en de reeks onverklaarde “rachadinhas” waarin de familie Bolsonaro betrokken is. De president kwam tussen bij de federale politie, bij het financiële controleorgaan Coaf, de Receita Federal (fiscus), Ibama (milieu), ICMBio (instituut Chico Mendes, voor natuurbehoud), Funai (inheemse volkeren) en bij de procureur-generaal van de republiek. Dat hij de zaken persoonlijk wil controleren, al dan niet om zijn eigen familie te vrijwaren, werd wel erg duidelijk door zijn toon en zijn uitspraken op de omstreden ministeriële vergadering van 22 april, waarvan gans Brazilië kon meegenieten na een uitspraak van het hooggerechtshof STF.

Volgens de president maakte hij een komaf met de corruptie, maar hij doet wel heftige pogingen om de onderzoeken naar mogelijke wanpraktijken in zijn eigen familie in nevels te hullen. Een journalist die vragen stelde over de mysterieuze storting van R$ 89.000 op de bankrekening van de first lady door ex-raadgever Fabrício Queiroz, krijgt te horen dat de president hem het liefst van al op zijn bek zou willen slaan. Er zijn, volgens columnist Leonardo Sakamoto (UOL), dan ook minstens 89.000 redenen om de uitspraak van de president in twijfel te trekken.

Bron

Foto: Alan Santos - Isac Nóbrega - PR

Source: https://brazilienieuws.online/2020/10/08/89-000-redenen-om-te-twijfelen/