Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Afgelopen met de tolerantie

door Redactie



“Een bemiddelaar is iemand die een krokodil voedsel geeft in de hoop dat hij hem het laatst zal opeten”

Met deze uitspraak (van Winston Churchill) bepaalde minister Alexandre de Moraes (STF) de schorsing van gouverneur Ibaneis Rocha (DF) naar aanleiding van zijn verantwoordelijkheid met betrekking tot de gebeurtenissen, gisteren in de hoofdstad Brasília.

De boodschap was duidelijk: het is afgelopen met de institutionele tolerantie voor het gebrek aan politieke tolerantie, vertoond door extreem rechts, om en rond ex-president Jair Bolsonaro.

“Er is geen ruimte meer voor een veronderstelde politiek van verzoening”, zo klonk de boodschap van Moraes in de vroege ochtend van de dag na de verwoestingen in de gebouwen van de drie machten. De opstand in Brasília, zondag namiddag, met de inname van het parlement, het hooggerechtshof en het Palácio do Planalto (regeringsgebouw), was een aangekondigde misdaad, gepland, georganiseerd en gefinancierd.

Volgens de woorden van collega Gilmar Mendes ging het om een “complex crimineel plan” om de rechtsstaat te vernietigen op een gewelddadige manier. Terwijl sommigen het uitvoerden, waren er anderen die het financierden: “Maar dat is niet van belang, ze moeten allemaal bestraft worden”.



Ibaneis Rocha (l), naast Flávio Dino, minister van Justitie

De gouverneur van het Federaal District is de eerste politicus wiens mandaat ontnomen wordt in de tegenaanval. Ibaneis Rocha wordt geschorst voor drie maanden en kijkt minstens tegen twee processen aan – een criminele vervolging en een afzettingsprocedure (impeachment).

Rocha (MDB) werd herverkozen in de eerste kiesronde (met 53% van de stemmen) en bleef nauwelijks een week in zijn tweede mandaat. Hij wordt vervangen door vicegouverneur Celina Leão (Partido Progressistas), deel uitmakend van de basis rondom Bolsonaro in het parlement.

Ibaneis Rocha werd gestraft omwille van zijn “opzettelijk nalatig gedrag”, volgens Moraes, in verwaarlozing en medeplichtigheid enkel vergelijkbaar met dat van Anderson Torres, secretaris voor de Veiligheid in het Federaal District.



Torres was minister van Justitie in de regering Bolsonaro (foto). Gisteren bevond hij zich in de Amerikaanse staat Florida, op bezoek bij zijn voormalige chef, op 3.500 km afstand van de chaos in Brasília. Mogelijk kon hij er alles live volgen via de televisie.

Rocha noch Torres lieten niet alleen na om deze chaos te voorkomen, maar grepen ook niet in bij de opstand van de radicale bolsonaristen, luidruchtig en voorafgaandelijk geprogrammeerd via de sociale netwerken. Ze gingen niet in op de verzoeken van de regering, het STF en het parlement om een veiligheidsplan op te stellen. Ze lieten de “Esplanado dos Ministérios” over aan het vandalisme.



“Absoluut niets”, zo schreef Moraes in zijn besluit over Ibaneis Rocha, “verrechtvaardigt het bestaan van de kampen, gevuld met terroristen, gesponsord door diverse geldschieters, en met de goedkeuring van de burgerlijke en militaire autoriteiten in een totaal gebrek aan respect voor de grondwet”.

De gouverneur en secretaris (inmiddels al ontslagen) zijn waarschijnlijk niet de enigen. Er werden tientallen politici, met en zonder mandaat, geïdentificeerd, alsmede ondernemers die de staatsgreepplegers organiseerden en financierden, in diverse deelstaten. Er zijn ook militairen bij betrokken, al dan niet in actieve dienst.



Enorme gebreken werden vastgesteld in de bewaking van de zetels van de uitvoerende-, gerechtelijke- en wetgevende machten. Ook opvallend: de inertie van het militaire commando, verantwoordelijk voor de bescherming van de “Três Poderes”.

Er zijn eveneens aanwijzingen van het uitlekken van informatie over de veiligheid binnen de gebouwen, inclusief de exacte locatie binnen het Palácio do Planalto waar de wapens van het Kabinet voor Institutionele Veiligheid bewaard worden. Die wapens werden gestolen.

Bron

Foto's: Marcelo Camargo - José Cruz/Agência Brasil - Jefferson Rudy/Agência Senado - Anderson Riedel - Carolina Antunes/PR

Source: https://brazilienieuws.com/2023/01/09/afgelopen-met-de-tolerantie/