Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Afscheid

door Redactie



“Er is een tijd van komen en gaan maar de tijd van gaan is nu gekomen” (Toon Hermans). Dit is het 2.036ste bericht van BRNieuws, en ook het laatste.

Brazilië Nieuws heeft altijd geprobeerd om het nieuws uit dit immens groot Latijns Amerikaanse land weer te geven vanuit dezelfde bronnen (die vrijwel altijd vermeld werden), bedoeld voor de Brazilianen: bekende en gerespecteerde kranten, tijdschriften, nieuwsportaals, journalistieke blogs e.d. meer, keurig vertaald in het Nederlands. Dit alles met de bedoeling om de gebeurtenissen in een correcte context te plaatsen, vergezeld van de nodige uitleg over Braziliaanse begrippen en gewoontes, die erg kunnen verschillen van die in de Europese maatschappijen. Of we daarin slaagden, laten we over aan het oordeel van de lezer.

Wat blijft is een archief van meer dan 2.000 berichten, verspreid over een belangrijke periode in de Braziliaanse geschiedenis sinds de herinvoering van de democratie, na de afzetting van president Dilma Rousseff, de afgang van de arbeiderspartij PT met de arrestatie van ex-president Lula als hoogtepunt, en de opkomst van extreemrechts, inclusief de woelige ambtstermijn van Jair Bolsonaro, tenslotte verslagen door Lula die, na meer dan 500 dagen achter de tralies, vrijgelaten werd en zich opnieuw verkiesbaar stelde.

De overwinning van Lula voor een derde ambtstermijn (sinds 2002) werd verstoord door een historische aanval van een bende bolsonaristen op het Braziliaanse parlement, het gebouw van het hooggerechtshof STF en het regeringsgebouw Palácio do Planalto, op zondag 8 januari 2023. Het grootste deel van deze vandalen zit momenteel in de gevangenis en kijkt aan tegen een gerechtelijke vervolging.

President Luíz Inácio Lula da Silva, inmiddels 77, doet pogingen om zijn beloftes waar te maken, maar krijgt te maken met een forse oppositie in het parlement. De zwakke economische toestand van Brazilië wordt door hem aangegrepen om de schuld op de nek van zijn voorganger te schuiven, hierbij aanvallen lancerend op de financiële wereld en de rol van de Centrale Bank die de intrestvoet hoog houdt om de inflatie te bestrijden. Het brede democratische front dat hij rond zich verzamelde en waardoor hij de verkiezingen nipt kon winnen, verhindert niet dat hij de indruk geeft om terug te willen keren naar een radicale aanpak, hierbij vergetend dat het Brazilië van 2002 er anders uitziet dan dat van 2023. Anderzijds is zijn terugkeer hoopgevend, niet in het minst voor het Braziliaanse milieu dat erg veel te lijden kreeg in de voorbije jaren, maar ook op het sociale vlak, opvoeding en gezondheidszorg.

Dit bericht afsluitend bedanken we alle bezoekers en iedereen die op een of andere manier reageerde. Onze dank gaat ook naar de beheerder van het Brazilië Forum die de berichten overnam met vele interessante discussies als gevolg. Tot slot willen we u wijzen op de mogelijkheid om de zoektool te gebruiken, onderaan deze pagina. Het volstaat om enkele trefwoorden in te geven en op enter te drukken waarna de resultaten meteen zichtbaar worden.

Groeten aan allen,

A.S.

(Indien u zich afvraagt waarom er geen naam vermeld wordt: bedreigingen aan het adres van BRNieuws in de loop van de jaren vormen de oorzaak)

Foto: L2B

Source: https://brazilienieuws.com/2023/02/09/afscheid/