Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Alckmin: vicepresident of premier?

door Redactie



Tot nog toe werden er al 281 mensen benoemd door Lula om deel uit te maken van de overgangsregering. Gisteren besteedde Alckmin meer dan een halfuur om 164 namen voor te lezen, aangeduid voor 16 nieuwe thematische groepen – in totaal zijn er 31 voorzien. Indien de tekening van deze enigszins opgeblazen groep moet dienen om aanwijzingen te geven over de regering Lula-III, dan kunnen er al enkele conclusies getrokken worden. Eentje daarvan over het aantal ministeries.

Met meer dan tweehonderd mensen en dertig groepen in de overgangsploeg, schommelt het aantal te verwachten ministeries tussen 34 en 40. Er bestaat een tendens tot vernieuwing, maar de “oude garde” van de PT die sleutelposities innam in de vroegere regeringen Lula en Dilma Rousseff strijdt met alle macht om een plaats in te nemen waar de politieke en economische beslissingen genomen worden.

De stilte over Landsverdediging, de gewapende strijdkrachten, geheime dienst en publieke veiligheid is veelzeggend over de moeilijkheden en voorzichtigheid van Lula en de PT wat deze sectoren betreft.

De militaire hiërarchie daarentegen legt de ellende aan het einde van een cyclus bloot. En de epiloog heeft de neiging om te resulteren in de vernieuwing van praktisch de ganse commandostructuur.

De rol van de verkozen vicepresident Geraldo Alckmin neemt toe in omvang, evenals zijn macht. Zijn inzet, volgens de ogen van ervaren ‘petistas’, staat gelijk als die van een eerste minister, inclusief het recht om zijn veto te stellen.

Het is niet onwaarschijnlijk dat Lula het zo wil.

Foto boven: Geraldo Alckmin tijdens een aankondiging van de overgangsregering met, zoals steeds, PT-oudgedienden Aloizio Mercadante (technische leider van de overgangsploeg) en Gleisi Hoffmann (partijvoorzitster) aan zijn (linker)zijde, nauwkeurig toeziend dat ze zeker niet buitenspel gezet worden. Aan zijn rechterkant: senator Randolfe Rodrigues (Rede) en volksvertegenwoordigster Jandira Feghali (PCB – Communistische Partij van Brazilië), beiden deel uitmakend van de linkse alliantie die Lula hielp om de verkiezingen te winnen. Randolfe Rodrigues was actief in de campagne van Lula.

Bron

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2022/11/17/alckmin-vicepresident-of-premier/