Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Aldo Rebelo is het (een beetje) eens met Bolsonaro

door Redactie



Aldo Rebelo (foto), ex-militant van de communistische partij PCdoB, ziet een positief punt in de toespraak van president Jair Bolsonaro bij de Verenigde Naties, met name dat hij het had over “het onbekende Amazônia”. Rebelo (63) is allesbehalve een volger van Bolsonaro. Hij was ooit Kamervoorzitter (2005-2007) en was minister van Landsverdediging (2015-2016), Wetenschappen, Technologie en Innovatie (2015), en stond ook aan het hoofd van het ministerie voor Sport (2011-2015). Verder was hij ook nog “Ministro-chefe da Secretaria de Coordenação Politica e Relações Institucionais do Brasil” (2004-2005). Vandaag heeft de ex-minister afstand genomen van de politiek, ook al is hij sinds vorig jaar lid van de partij Solidariedade, een centrumpartij. Journalisten Pedro Venceslau en Ricardo Galhardo (Estado de São Paulo) interviewden de ex-minister en stelden o.m. de volgende vraag:

Ziet u enig positief punt in de toespraak van president Bolsonaro bij de Verenigde Naties?

“Toch wel. Het Amazonegebied benaderen als een maagdelijk en ongeschonden gebied dat enkel door NGO’s beschouwd wordt als een heiligdom waar niemand woont is verkeerd. Er wonen wel degelijk mensen die beschouwd kunnen worden als de meest in steek gelaten bevolking van dit land, de indianen, de bevolking aan de oevers van de rivieren, met een hoog sterftecijfer en een hoge graad van analfabetisme. Ik heb er verschillende gemeenschappen gezien die afhankelijk zijn van de enige instelling die daar aanwezig is, met name het leger. De president heeft dit onbekende aspect van het Amazonegebied correct vernoemd. Hij nam wel een bijzonder defensieve houding aan; hij had best wat meer uitleg mogen geven. Het volstaat om een beroep te doen op de grote intellectuelen die de Amazonekwestie benaderden, zoals de essays van Euclydes da Cunha, of José de Castro met het boek ‘Geografia da Fome’ (Geography of Hunger), en anderen”.

Tot zover de positieve beoordeling door Aldo Rebelo. In het interview verwijst hij naar het verdedigen van de Braziliaanse soevereiniteit door Bolsonaro die meent dat hij wel uitspraken mag doen over Venezuela, Cuba of Argentinië. Volgens Rebelo is dit onsamenhangend en staat het totaal los van de tradities van Itamaraty (ministerie van Buitenlandse Zaken), een instituut dat tot nog toe respect afdwong door te bemiddelen in conflicten. Volgens Rebelo veranderde Itamaraty vandaag in een instelling, gespecialiseerd in het uitlokken van conflicten, zelfs op intern vlak.

Rebelo vindt ook dat de Verenigde Staten wel degelijk belangstelling hebben in het Amazonegebied, en Zuid-Amerika als hun achtertuin beschouwen.

Over de PT zegt hij: “President Bolsonaro stimuleert het anti-petisme dat uit verschillende sectoren bestaat die hij probeert te verenigen. Anderzijds is de arbeiderspartij zich heel goed bewust van het potentieel van een anti-Bolsonaro agenda dat veel mensen kan samenbrengen, zelfs als ze niet houden van de PT. M.a.w. beiden hebben er belang bij om de polarisatie in het leven te houden”.

Hij ziet geen heil in de centrumpartijen: “Het lijkt erop dat zij geen stelling willen innemen. Het land is verdeeld en houdt zich bezig met secundaire geschillen”.

Het volledige interview leest u hier.

Foto: Fotos Públicas - Aélcio Santana

Source: https://brazilienieuws.online/2019/09/29/aldo-rebelo-is-het-een-beetje-eens-met-bolsonaro/