Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Alles kan gebeuren, inclusief helemaal niets

door Redactie



President Bolsonaro verbrak gisteren het stilzwijgen gedurende 40 dagen nadat hij de verkiezingen verloor. Hij deed dat aan de toegang van de presidentiële residentie, het Palácio da Alvorada waar een groepje aanhangers hem stond op te wachten (foto). Het werd een eerder dubieuze toespraak.

Hij zei dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor zijn fouten, bevestigde dat het zijn volgers zijn die zijn toekomst bepalen en loofde zijn relatie met de strijdkrachten, op dezelfde dag dat verkozen president Lula de namen van vijf ministers vrijgaf, inclusief die van José Múcio Monteiro voor Defensie, en ook die van het nieuwe commando van de land-, lucht- en zeemacht.

“Ik ben er zeker van dat een van mijn functies, gegarandeerd door de grondwet, erin bestaat om het hoogste bevel te voeren over de strijdkrachten. Zij zijn essentiëel in eender welk land ter wereld. Ik heb altijd gezegd dat de strijdkrachten het laatste obstakel vormen tegen het socialisme”.

Bolsonaro zei ook dat hij nooit “buiten de vier lijnen trad van de grondwet”, en dat hij gelooft dat “de victorie enkel op deze manier kan behaald worden”.

“Indien er iets fout liep, dan is dat omdat ik het leiderschap verloor, en ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn fouten. Maar ik vraag jullie: geef geen kritiek zonder te weten wat er precies gebeurt”.

Hij deed wel zijn beklag over de uitspraak “eu autorizo” (ik laat het toe), vaak gebruikt door zijn volgers, zeggende dat dit gelijk staat aan het leggen van de verantwoordelijkheid op zijn schouders. Voor de bolsonaristen die actie voeren aan de poorten van de kazernes sinds de verkiezing van Lula, klinkt de uitspraak als een toelating opdat de president het leger inschakelt om een staatsgreep te plegen.

Bolsonaro zei ook in duidelijke bewoordingen dat het volk de richting bepaalt die de strijdkrachten inslaan, en verklaarde: “We beleven een cruciaal moment, we staan op een kruispunt”.

“Onze bestemming wordt bepaald door het volk. Wie mijn toekomst bepaalt, waar ik naar toe ga, dat zijn jullie. Jullie beslissen welke richting de strijdkrachten inslaan, alsook die van de Kamer en de Senaat”.

Zijn stilte van 40 dagen verklaarde hij als volgt: “Mocht ik enkele weken geleden naar buiten komen en goeiemorgen zeggen, dan zou alles wat ik zou zeggen vanaf dat moment verkeerd begrepen of verdraaid worden”.

Er gaan geruchten dat bolsonaristen het inauguratie feest van Lula willen storen door tumult te veroorzaken.

Columnist Ricardo Noblat grijpt hierbij terug naar de woorden van ex-gouverneur Marco Maciel (Pernambuco) bij de terugkeer van de democratie in 1985. Op een moment van grote spanning zei hij: “Alles kan gebeuren, inclusief helemaal niets”.

Het laatste is niet onwaarschijnlijk.

Bron

Foto: Twitter

Source: https://brazilienieuws.com/2022/12/10/alles-kan-gebeuren-inclusief-helemaal-niets/