Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Beslissende uren

door Redactie



De lange files van wachtenden in de rij om te stemmen vormen een bewijs dat de Brazilianen zich wel degelijk betrokken voelen met de toekomst van hun land. De burgers moeten vandaag – of later in een 2de ronde – beslissen of de grootste Zuid-Amerikaanse natie verder gaat op de populistische weg van de huidige president, ofwel een totaal andere richting inslaat, beiden weliswaar met reeds bekende gezichten.

Het gaat om een strijd tussen de huidige president Jair Bolsonaro, ook bekend als de “Trump van de tropen”, en zijn uitdager Luiz Inácio Lula da Silva, de 76-jarige linkse voormalige president, gewoon bekend in gans de wereld als Lula.

Lula verkondigt nu al maanden dat het hij het land weer op “normale sporen” wil zetten, terwijl Bolsonaro de klemtoon legt op “propere verkiezingen” – nadat hij herhaaldelijk het Braziliaanse electronische kiessysteem in vraag stelde, een systeem met een goede reputatie.

De resultaten zullen de onmiddellijke toekomst van Brazilië beïnvloeden, maar er zijn ook globale gevolgen, niet het minst het lot van het Amazonegebied.

De voornaamste factoren

Voor de Brazilianen vormt de levensstandaard een belangrijke factor. De armoede steeg zorgwekkend gedurende de pandemie; 30% van de bevolking heeft een inkomen van minder dan R$ 500 per maand (€ 95).

Terwijl de honger terugkeerde onder de regering Bolsonaro, belooft de campagne van Lula een nieuw fiscaal regime dat de bevolking meer koopkracht zal geven.

Bolsonaro, net als vele andere populistische leiders in de wereld, houdt vast aan sociale conservatieve principes, en bouwde een steun op van de machtige en invloedrijke Braziliaanse evangelische leiders.

Een van zijn uitspraken: “God boven alles. Er is niet zoiets als een seculiere staat”. Bolsonaro is tegen gelijke lonen voor vrouwen en keurt zelfs het geweld niet af tegen homoseksuelen: “Mocht ik twee mannen elkaar zien kussen op straat, dan zou ik hen aframmelen”.

Voor de rest van de wereld

Brazilië herbergt het grootste deel van het Amazonegebied in Zuid-Amerika, een slagveld in de strijd tegen de klimaatswijziging.

Onder Bolsonaro ging de ontbossing snel vooruit. Hij verzwakte de controle organen van het milieu en pleit voor de uitbreiding van de landbouw in het gebied. Wetenschappelijke conclusies over de klmaatswijzigingen veegt hij van de tafel, zeggend dat het om “een complot gaat van Marxisten”.

Hij is ook tegen de rechten van de inheemse bevolking tegen wie het dodelijk geweld omhoog ging onder zijn regime.

Lula pleit ervoor om te werken aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de ontbossing van het regenwoud.

Aanvaarding van de uitslag

Er bestaat de vrees dat de aanhangers van Bolsonaro de uitslag van de verkiezingen niet zullen accepteren als hij verliest van Lula. De huidige president heeft al verschillende beschuldigingen van verkiezingsfraude geuit, ondanks dat Brazilië een rigoureus systeem heeft met een sterke staat van dienst.

Eduardo Bolsonaro, een van de zonen van de president, was aanwezig in de Verenigde Staten tijdens de gebeurtenissen van 6 januari 2021, toen Trump-aanhangers het US Capitol-gebouw in Washington D.C. bestormden na zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden.

Terwijl hij onlangs zei dat hij zou stoppen met politiek als hij verliest, vertelde Jair Bolsonaro later aan een Braziliaanse omroep dat als hij minder dan 60% van de stemmen wint in de eerste stemronde, “er iets abnormaals is gebeurd”.

Indien hij verliest, dan is dat een bewijs dat de golf van populisme en het imago van “sterke mannen” begint af te zwakken. Het zou ook een teken zijn dat Zuid-Amerika weer politiek links begint te worden. Gustavo Petro in Colombia, Gabriel Boric in Chili en Pedro Castillo in Peru behoren tot de linkse leiders in de regio die onlangs de macht hebben overgenomen.

De komende uren worden beslissend voor Brazilië, Zuid-Amerika en de wereld.

Foto: Antonio Cruz/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2022/10/02/beslissende-uren/