Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Bob slaat op hol

door Redactie



Ex-volksvertegenwoordiger Roberto ‘Bob’ Jefferson (van de rechtse partij PTB), in huisarrest met een enkelband, werd gisteren het doelwit van een actie door de federale politie (PF), op verzoek van minister Alexandre de Moraes (STF en voorzitter TSE).

Jefferson reageerde op de aanhouding en gooide granaten in de richting van de agenten. Twee van hen werden gewond en moesten naar het hospitaal voor verzorging.

Jefferson nam vooraf een video op waarin hij zegt: “Ik geef mij niet over. Ik laat mij niet aanhouden omdat dit absurd is. Het is genoeg geweest. Ik ben het slachtoffer van een arbitrair besluit, misbruik, Spijtig genoeg zal ik weerstand bieden”, zo zei hij in de opname, gemaakt in zijn eigen woning.

In een andere video is te zien hoe de ruit van een voertuig van de PF blijkbaar geraakt werd door een schot: “Om jullie te laten zien dat het menens is. Zij schieten op mij, ik schiet terug. Ik ben in mijn eigen woning maar ze omcirkelen mij. Het wordt erger, veel erger, maar ik geef me niet over”, zo bevestigde hij.

De operatie vond plaats 1 dag nadat Jefferson minister Cármen Lúcia (van het Supremo Tribunal Federal) uitscheldt als “prostituta” en “vagabunda” in een video, gepubliceerd door zijn dochter Cristiane Brasil op de sociale netwerken.

Na een tussenkomt van partijgenoot Padre Kelmon (die erin slaagde om enkele wapens van Jefferson over te dragen aan de politie), en een telefoongesprek met minister van Justite Anderson Torres, gaf Jefferson zich over en liet zich wegleiden door de politie naar Rio de Janeiro. Dat was rond 19h, vele uren later.

Jefferson werd in augustus van vorig jaar aangehouden door de PF, eveneens op bevel van minister Alexandre de Moraes (door Jefferson ‘Xandão’ genoemd) in het kader van een onderzoek naar een criminele organisatie, actief op de sociale netwerken om de democratie aan te vallen.

De voormalige volksvertegenwoordiger werd al eens veroordeeld voor zijn rol in het mensalão schandaal. Hij lanceerde zich dit jaar als presidentskandidaat, maar zag zijn kandidatuur geblokkeerd door het kieshof TSE waardoor hij onverkiesbaar werd. Jefferson werd vervangen door Padre Kelmon.

Vragen

Het hele verhaal roept veel vragen op. De tussenkomst van de minister werd bekritiseerd door de politie die ook wijst op zware fouten in het isoleren van de woning van Jefferson nadat hij vuurde en granaten wierp waarbij een voertuig van de FP doorzeefd werd. Ook de intrede van geallieerden van Jefferson in zijn woning werd afgekeurd.

Anderson Torres werd ter plaatse gestuurd door president Bolsonaro die door het hele verhaal duchtig in zijn hemd gezet werd. De president haastte zich om een verklaring af te leggen waarin hij de agressie van zijn geallieerde afkeurde en zijn steun betuigde aan de federale politie. Het is niettemin duidelijk dat het verhaal hem stemmen gaat kosten.

Delegados en agenten voelden zich in de steek gelaten door de regering en hun geallieerden, die in de eerste uren het optreden van Jefferson probeerden te verrechtvaardigen als een antwoord op de acties van minister Alexandre de Moraes, van het hooggerechtshof STF.

Het laatste woord over het bizarre optreden van Roberto ‘Bob’ Jefferson is nog niet gevallen.

Bronnen: Estadão – Folha de São Paulo – Metrópoles

Foto: Twitter

Source: https://brazilienieuws.com/2022/10/24/bob-slaat-op-hol/