Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Bolsonaro en Super Moro

door Redactie



De manifestanten die gisteren de straten opgingen om president Bolsonaro en zijn regering te verdedigen, gaven vooral kritiek op de wetgevende en gerechtelijke machten van het land die in hun ogen het werk van de uitvoerende macht (van de regering Bolsonaro) belemmeren. Bolsonaro zelf nam niet deel aan de protesten, maar keurde ze wel goed, verklarende dat “de legale en democratische voorstellen van de regering hierdoor verdedigd werden”.

De protestanten droegen vooral slogans om de hervorming van de pensioenen en het anti-misdaad pakket van Sérgio Moro te steunen, maar er waren ook beschuldigingen aan het adres van het het STF (Supremo Tribunal Federal) en de centrumpartijen, belichaamd door Kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM), stellende dat zij een hinderpaal vormen opdat Bolsonaro zou kunnen regeren.

Tot 20u30 op zondagavond publiceerde Bolsonaro zeven commentaren via Twitter over de manifestaties in diverse Braziliaanse steden. Hij deelde ook video’s van de protesten in de eerste helft van de dag. ’s Avonds keerde hij terug om te zeggen dat de protesten:

– Niets te maken hebben met de sluiting van het parlement of het STF: “De grote meerderheid van de manifestanten eisen de goedkeuring van onze legale en democratische voorstellen, maar er zijn nog enkele uitzonderingen die de feiten willen verdraaien”.
– De eisen erin bestaan  dat de president, ministers, senatoren, volksvertegenwoordigers, gouverneurs, burgemeesters, raadsleden en rechters hun verantwoordelijkheid opnemen.
– Dat de manifestanten een versteviging vertegenwoordigen van de Braziliaanse democratie.
– Dat het ging om eisen ging van onze maatschappij, en dat mogen wij niet ontkennen,

aldus de president.

De balans

Op de Avenida Paulista (São Paulo) bevestigde Major Olimpio, leider van de regeringspartij PSL in de Senaat, dat Bolsonaro er versterkt uitkwam: “De president staat veel sterker dan ooit tevoren. In Brasília (de Braziliaanse hoofdstad) heerst er angst omdat beseft wordt dat de bevolking erop toeziet hoe hun volksvertegenwoordiger en senator stemt”.

Zonder officiële tellingen is het moeilijk om te zeggen dat de manifestaties van gisteren groter waren dan die van 15 mei, toen mensen de straat op gingen om te protesteren tegen de kortingen in de begroting van het onderwijs. Op die donderdag waren er protesten in 241 Braziliaanse steden, in alle deelstaten, inclusief in het Federaal District.

Volgens de krant Estadão ging het gisteren om 59 steden en 18 deelstaten, naast het Federaal District.

MBL (Movimento Brasil Livre)

De beweging MBL, een geallieerde van Bolsonaro in de oppositie tegen de arbeiderspartij (PT), deed niet mee aan de manifestaties, dit om te voorkomen dat zij gelinkt zouden worden aan eisen zoals de sluiting van het STF en het parlement. Hierdoor werd de beweging het doelwit van sommige protesteerders: “Het probleem bestaat er niet in dat zij niet meedoen, maar wel in de houding die zij aannemen tegenover een bevolking die rebels is tegenover datgene wat boven hun hoofden beslist wordt, een regering die voortdurend aangevallen wordt door de media, de zaken verkeerd voorstellend”, zo reageerde een van de manifestanten in São Paulo.

Polemieken rondom de president, zoals veronderstelde financiële schandalen waarin senator Flávio Bolsonaro (zoon van de president) betrokken zou zijn, werden geminimaliseerd door de protestanten.



Eisen omtrent een sluiting van het STF en het parlement waren beslist in de minderheid in de manifestaties van gisteren. Bolsonaro deed hierover eerder deze week al een uitspraak, zeggende dat “wie dergelijke eisen verdedigt, aan de verkeerde manifestatie meedoet”. Anderzijds deden de deelnemers pogingen om Bolsonaro en (minister van justitie) Sérgio Moro het etiket op te plakken van mythische figuren, helden. Een betoger in São Paulo bestempelde Bolsonaro als “een verkozene van God”, vooral door het overleven van de aanslag op zijn persoon in de aanloop van de verkiezingen, in 2018. Die aanslag zouden het werk geweest zijn “van de linkse vijanden, communisten, socialisten, het kwaad, de verlamming, de achteruitgang”. Een evangelische priester verklaarde zonder blikken of blozen “dat Bolsonaro misschien niet datgene vertegenwoordigt wat velen onder ons wensen, maar dat hij een geschenk is van God”.



Bolsonaro aanhangers in de hoofdstad Brasília zorgden voor een reuze opblaasbare pop met de omschrijving “Super Moro”, een fictieve versie van Sérgio Moro, hem voorstellend als Superman.

Bron

Foto's: Fabio Rodrigues Pozzebom - Rovena Rosa/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2019/05/27/bolsonaro-en-super-moro/