Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Bolsonaro: “Ik ben vandaag een liberaal”

door Redactie



Het weekblad Veja interviewde president Jair Bolsonaro, een van beide overblijvende kandidaten die het met elkaar gaan uitvechten via de stembus, op zondag 30 oktober. Hij belooft in dat interview meer privatiseringen, doet een nieuwe aanval op tegenstrever Lula en uit zware kritieken op minister Alexandre de Moraes (STF). Een samenvatting:

Denkt hij de uitslag van de 1ste ronde te kunnen omkeren in zijn voordeel?

“We zullen aantonen waartoe we in staat zijn. Wij recupereren de werkgelegenheid, verlaagden de brandstofprijzen en zorgen voor de minst bedeelden via de uitkering Auxílio Brasil. Het land beleeft nu al de derde maand van deflatie. Brazilië is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Paulo Guedes verdient een Nobel prijs in economie”.

U bleef achter Lula in de eerste kiesronde, waaraan wijt u dat?

“Lula liegt zonder rood te worden. Het volstaat om onze regeringen te vergelijken. Wij gebruikten geen geld van de (investeringsbank) BNDES om te lenen aan dictaturen die dat voor een groot deel nooit terugbetalen. Onze visie op het land is Brazilië boven alles, en God boven iedereen. Het volk begrijpt die leuze. Wij redden het patriotisme”.

Over de verhitte discussies met Lula in de debatten:

“Ik zal ernstig blijven en mezelf beheersen. Soms ontsnapt er een vloek, maar ik ben geen dief. Ik heb iets om aan te tonen en we zullen onze regeringen vergelijken. De Bolsa Família betaalde destijds een gemiddelde van R$ 192, de Auxílio Brasil trok dat op tot R$ 600, een bedrag dat ook volgend jaar zal uitbetaald worden. Wij maakten een einde aan de invasies van de MST (landloze beweging). Ten tijde van Lula waren er 20 invasies per week. Bekijk het profiel van mijn ministers en vraag hem wie zijn ministers zullen zijn. Gaat Zé (José) Dirceu terugkeren als stafchef? Wij willen geen achteruitgang voor Brazilië”.

“Ik zal niet nalaten om hem vragen te stellen. Hij werd unaniem veroordeeld door 3 gerechtelijke instanties en kan niet beweren dat hij vrijgesproken werd, dat is een leugen. Indien de betrokkenen via een gerechtelijk akkoord bij benadering R$ 6 miljard terug gaven, dan is dat ook een teken dat dit gestolen werd. En Lula was daarvan op de hoogte, zoals ex-minister Palocci op een duidelijke manier zei: Lula wist alles wat er gebeurde”.

Wat zijn de prioriteiten voor een mogelijke volgende regering?

“We gaan de privatiseringen opvoeren. In het verleden – dat geef ik toe – was ik voor de staat en stemde tegen vrijwel alle voorstellen van vorige regeringen. Maar een mens evolueert, perfectioneert zich. Vandaag ben ik een liberaal. Zoveel temeer overheid, zoveel te slechter voor iedereen. De vrije markt hielp ons tijdens de pandemie”.

Welke staatsbedrijven wil hij privatiseren?

“Dat moeten we nog bekijken. We gaan dat doen met intelligentie. Paulo Guedes (Economie) denkt eraan om een deel van deze opbrengsten te besteden voor de bestemmelingen van de Auxílio Brasil. De rest zal gebruikt worden om werken uit te voeren, een ander deel om schulden te betalen”.

Over vrouwen en hun weerstand tegen zijn persoon.

“Dat komt van vroegere tijden. Een collega zei ooit tegen Michelle (first lady) dat ze thuis problemen met mij zou krijgen. Hoe komt dat? Omdat ik bepaalde stellingen inneem tegen linkse partijen in de Kamer, tegen hun leugens. In onze regering kenden we belangrijke overwinningen voor de vrouwen, zoals de vermindering van het geweld tegen hen. Michelle helpt mij veel op dat vlak, zoals in het project Pátria Voluntária, die, onder andere, hulp verleent aan moeders met kinderen die een zeldzame ziekte hebben, of mensen die in de steek gelaten werden”.

“Ik maakte ook fouten, zoals in die discussie met Maria do Rosário in 2014 (toen hij zei tegen de PT-volksvertegenwoordigster dat zij het niet eens verdiende om verkracht te worden omdat ze te lelijk was). En ook toen mijn dochter (Laura) geboren werd en ik dat classificeerde als een verzwakking. Dat was een misplaatste grap en niet zo bedoeld. Ik mag niet veroordeeld worden voor een ongelukkige uitspraak. Ik ben een christen en vraag alle dagen aan God opdat de Braziliaanse bevolking gevrijwaard blijft van de pijnen van het communisme”.

Bestaat dat gevaar dan echt?

“Het is een ernstig risico. Waar zij binnentreden, is er geen vooruitgang van de economie. Lula zelf, naast te spreken over een censuur van de media, spreekt over de terugkeer van Eletrobras als een staatsbedrijf, een herwaardering van de MST, opnieuw leningen te verstrekken aan dictaturen. Hij is een goede socialist, zolang tot het geld op is”.

Bolsonaro heeft het verder nog over de corruptie waarin zijn eigen familie betrokken wordt (Ze hebben mijn leven al uitgespit en vonden niets, waarom slechts 1 kandidaat onderzoeken, en niet allemaal?), over Sérgio Moro (Niemand komt tussen bij de federale politie, dat bestaat niet. Moro was onervaren in de politiek, dacht dat hij een kans maakte op een zetel bij het STF nadat hij verscheidene politici achter de tralies liet zetten, neen dus. Dat begrijpt hij nu. En nu moeten we vooruit, mijn regering vervolgt niemand), verdedigt zijn beleid tijdens de pandemie en hakt opnieuw in op minister Alexandre de Moraes (We hebben hier iemand bij het hoogste gerechtshof die alle symptomen vertoont van een dictator. Ik probeer me hem voor te stellen op mijn stoel. Hoe zou Brazilië er dan aan toe zijn?).

Hij beantwoordt ook vragen over zijn relaties met buitenlandse leiders als Donald Trump, Joe Biden en de Russische president Putin, en blijft vasthouden aan zijn verdenking over de onbetrouwbaarheid van de electronische stembussen.

U leest het volledige interview hier.

Foto: Clauber Cleber Caetano/PR

Source: https://brazilienieuws.com/2022/10/07/bolsonaro-ik-ben-vandaag-een-liberaal/