Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Brazilië is van ons!

door Redactie



De economische prestaties van Brazilië vormen de voornaamste factor voor de Braziliaanse kiezer om te bepalen voor wie hij volgend jaar zal stemmen, zo blijkt uit een peiling van Paraná Pesquisas, in opdracht van het weekblad Veja. Het instituut vroeg aan elke deelnemer van de peiling een keuze te maken uit 7 thema’s, om te weten waaraan hij/zij het meeste belang hecht om een president te verkiezen. De meeste punten gingen naar de schepping van werkgelegenheid (8,7) en de recuperatie van de economie (8,6). De herneming van de economie is de weddenschap van Jair Bolsonaro die zijn populariteit ziet afbrokkelen. Een Datafolha peiling wees uit dat 54% van de Brazilianen een impeachment procedure steunen, en voor 70% bestaat er wel degelijk corruptie in deze regering.

President of eerste minister?

De discussie over een semi-presidentieel systeem plaatste twee rechters van het hooggerechtshof tegen elkaar: (de nieuwe) decaan Gilmar Mendes en Ricardo Lewandowski. Mendes ziet het systeem wel zitten, Lewandowski vindt dat een discussie over het thema “casuísmo” zou zijn (casuísmo: bereidheid om passief ideeën, doctrines of principes te accepteren, of een argument gebaseerd op valse redeneringen en niet op algemene principes). Het idee voorziet een eerste minister met als bevoegdheid en verantwoordelijkheden de keuze van de ministers, het bepalen van de economische politiek en de communicatie met het parlement.

Onderzoek tegen de president

De federale politie opende een onderzoek tegen president Bolsonaro om te bepalen of hij al dan niet naliet om op te treden nadat de broers Ricardo Miranda, een ambtenaar bij het ministerie van Gezondheid, en zijn broer, volksvertegenwoordiger Luís Miranda hem inlichtten over een mogelijke corruptieaffaire bij de aankoop van het Indiase vaccin Covaxin. Bolsonaro geeft toe dat hij de broers ontving en dat die hem hiervoor waarschuwden, maar ontkent dat hij nalatig was. Volgens de president zijn dergelijke beschuldigingen enkel van toepassing op ambtenaren, wat niet zijn geval is.



Ricardo (l) en Luís Miranda (r) tijdens hun verhoor bij de onderzoekscommissie.

Er wordt al weken gefluisterd in de wandelgangen dat het gesprek tussen de broers en de president opgenomen werd, maar Luís Miranda zegt dat dit onderwerp afgesloten is nadat de president toegaf dat hij hen ontmoette, en alles “bevestigde” wat beiden getuigden bij de parlementaire onderzoekscommissie die het doen en laten van de regering omtrent de pandemie onder de loep legt.

De druk van het TSE

Het kiestribunaal TSE (Tribunal Superior Eleitoral) kreeg het materiaal dat door het hooggerechtshof STF verzameld werd in de onderzoeken naar antidemocratische handelingen en de verspreiding van nepnieuws. De informatie kan de aanleiding vormen tot acties om de beschuldigingen van machtsmisbruik in de overwinnende campagne van Jair Bolsonaro voor het presidentschap in 2018 te onderzoeken. Twee lopende processen in het TSE waarvan de uitkomst nog niet bekend is, onderzoeken of het duo Jair Bolsonaro en Hamilton Mourão (vicepresident) massaal berichten lieten verspreiden via Whatsapp tijdens de verkiezingen. De uitspraken worden verwacht in het tweede semester. De onderzoeken zetten de regering in het Palácio do Planalto onder zware druk.

President sukkelt met gezondheid

Jair Bolsonaro werd woensdagmorgen opgenomen in het hospitaal van de strijdkrachten in Brasília met buikpijn. Na een onderzoek werd een ​​verstopping in de darmen vastgesteld als gevolg van de steekwond die hij in september 2018 had opgelopen. Later op de dag werd hij naar het Vila Nova Star hospitaal in São Paulo vervoerd waar hij een klinische behandeling kreeg. Een chirurgische ingreep werd in eerste instantie uitgesloten door het medische team. Via de sociale netwerken liet de president een foto plaatsen met het bijschrift “Een nieuwe uitdaging, een gevolg van de moordaanslag, uitgevoerd door een voormalig lid van de PSOL – de linkerarm van de PT – om de overwinning te voorkomen van miljoenen Brazilianen die veranderingen wilden voor Brazilië. Een wrede aanval, niet alleen tegen mij maar ook tegen onze democratie”. Auteur van de tekst: Carlos “Carluxo” Bolsonaro, gemeenteraadslid en zoon van de president.

Tekst in de tweet hierboven: “We keren weldra terug, indien God het wil. Brazilië is van ons!”



Vrijdag liep de president weer rond in het hospitaal, maar het is nog niet bekend wanneer hij terug naar huis kan.

Coca-cola en omeprazol

Volgens de columniste Thaís Oyama drinkt de president coca-cola bij het ontbijt en is hij een fervente gebruiker van omeprazol. Oude vrienden van Jair Bolsonaro kunnen zich niet herinneren dat hij ooit last had van een aanhoudende hik zoals in de voorbije weken, maar wel dat hij regelmatig ernstige hoestbuien kreeg die hij toewees aan reflexen van de maag. Bij dergelijke gelegenheden nam hij zijn toevlucht tot omeprazol voor overtollig maagzuur, en blikjes coca-cola. Hij is het ook gewoon om deze frisdrank te gebruiken bij zijn ontbijt, en gaf dat ook toe tijdens een van zijn wekelijkse lives in de maand mei: “Ik zal open kaart spelen en dat gaat kritiek opleveren. Wanneer ik een probleem heb met mijn maag, dan neem ik coca-cola. En dat helpt. Het is trouwens mijn probleem. Het is mijn buik. Die is wellicht gecorrodeerd waardoor ik de aanslag met een mes door Adélio ( de dader van de aanslag in 2018) overleefde”.



Een niet nader genoemde politicus die de president persoonlijk goed kent: “Hij heeft bijzonder slechte eetgewoontes. Soms krijgt hij zware hoestbuien, net alsof hij zich verslikte”. Het is ook algemeen bekend dat hij een liefhebber is van wafels en andere “besteiras” (fastfood e.d.), alsmede flinke porties gecondenseerde melk (melk waaraan suiker werd toegevoegd en water aan ontrokken werd) dat hij op zijn broodjes smeert.

Jazz, fascisme en democratie

Indien het volgende bericht ongeloofwaardig overkomt, dan is dat omdat het inderdaad lijkt op een aprilgrap van slechte smaak.



De bekende Braziliaanse schrijver Paulo Coelho bood aan, via zijn sociale media, om R$ 145.000 op te hoesten via zijn stichting, dit om de volgende uitgave van het gekende Jazzfestival Capão (foto) te financieren, in de Chapada Diamantina, Bahia.

De organisators van het festival, dat toe is aan zijn negende editie, botsten namelijk op een rood licht vanwege Mario Frias, de man die de sector cultuur beheert in de regering Bolsonaro. De aanvraag tot een subsidie via de wet Rouanet werd geanalyseerd door Funarte (Fundação Nacional das Artes) en de weigering geformuleerd via een document dat bol staat van religieuze verwijzingen. Het document begint met de woorden “”De belangrijkste bestemming en doel van alle muziek zou niets anders moeten zijn dan de glorie van God en de vernieuwing van de ziel”, toegeschreven aan Johann Sebastian Bach.

Op 1 juni publiceerde het festival een illustratie op Facebook met de verklaring “Festival Antifascista e pelo Democracia”. Deze verklaring zou ertoe geleid hebben dat de subsidie afgewezen werd.

Een andere zin uit het document waarin het besluit van Funarte uitgelegd wordt is deze: “Geïnspireerd door het gregoriaans, kan muziek worden gezien als een goddelijke kunst, waar stemmen in eenheid zich tot God richten [sic] ” en: “Kunst is zo uniek dat het geassocieerd kan worden met de Schepper”.



Mario Frias (foto), een ex-politieman zonder enige ervaring in de cultuursector, gebruikte zijn eigen sociale media om zijn besluit nog eens extra in de verf te zetten: “Zolang ik Secretaris van Cultuur ben, zal die gevrijwaard blijven van politieke en ideologische motieven”.

Paulo Coelho stelt als enige voorwaarde dat het festival de democratie verdedigt, en het antifascisme. Mario Frias reageerde en schreef: “Gefeliciteerd. Wil je een politiek/ideologisch evenement organiseren, doe het dan met je eigen geld!”

Deze stunt was niet de enige van de secretaris. Tercio Tomaz, een raadgever van de president, plaatste een tweet van de linkse website Brasil247 met een uitspraak van de activist en historicus Jones Manoel waarin die zegt dat hij al vuurwerk kocht voor het geval de president zou overlijden. Tomaz schreef erbij: “Wie in ’s hemelsnaam is Jones Manoel?” . Mario Frias antwoordde: “Ik zou het echt niet weten. Mocht ik hem wel kennen, ik zou hem zeggen dat het tijd is om eens een goed bad te nemen”.

Twitter greep in en de commentaar van Frias, die als racistisch beschouwd wordt, werd inmiddels verwijderd.

Ministerie van Gezondheid: Cloroquine en kit Covid niet efficiënt

Medicijnen als chloroquine en hidroxichloroquine zijn niet efficiënt in de strijd tegen Covid-19, en kunnen, als dusdanig ook niet aanbevolen worden door het ministerie van Gezondheid. De informatie staat te lezen in een technische nota die het ministerie naar de parlementaire onderzoekscommissie CPIPandemia stuurde.

Volgens het document werden enkele van de geneesmiddelen getest en toonden geen enkel klinisch voordeel voor de gehospitaliseerde patiënten waardoor ze dus ook “niet moeten gebruikt worden”.

Naast de eerder vermelde middelen gaat het ook om azithromycine, lopnavir/ritonavir, colchicine en herstellend plasma. Ook het gebruik van ivermectine vertoont geen wetenschappelijk bewezen nut.



Deze orientatie gaat recht in tegen de overtuiging van president Bolsonaro, sinds het begin van de pandemie. Hij is enthousiast over de zogenaamde “kit Covid” en over de medicijnen die gebruikt worden in een “vroegtijdige behandeling”, ook al bestaan er diverse studies die het tegendeel bewijzen. Bolsonaro toonde al doosjes van deze medicijnen tijdens zijn lives op de sociale media, en verdedigde onafgebroken en publiekelijk het gebruik ervan.

Onder het beheer van generaal Pazuello stuurde het ministerie van Gezondheid herhaaldelijk verzoeken naar organen als Fiocruz om massaal te pleiten voor het gebruik van chloroquine, om het aantal besmettingen met covid-19 in te dijken.

Verkiezingsfonds steil omhoog

Het Braziliaanse parlement neemt vanaf vrijdag een pauze en zal de activiteiten pas hernemen op 3 augustus. Dat geldt ook voor de parlementaire onderzoekscommissie, maar daar wordt achter de schermen doorgewerkt door de technische ploeg, om de vele documenten door te nemen die moeten dienen voor de opmaak van het eindrapport. Daarvoor is nog tijd genoeg beschikbaar: de CPI pandemia, die inmiddels uitgroeide tot een spannende en druk bekeken “novela” met hoge kijkcijfers, werd net verlengd voor 90 dagen.



In de Kamer werd wel nog snel een bijzonder ingrijpende maatregel goedgekeurd, met name een drastische verhoging van het kiesfonds, geld uit de publieke koffers dat gradueel wordt toegekend aan de politieke partijen om campagne te voeren voor de verkiezingen van 2022. Het gaat om R$ 5,7 miljard, bijna een miljard euro, een verhoging van 185% in vergelijk met het bedrag dat vorig jaar werd toegewezen, voor de gemeentelijke verkiezingen. In vergelijking met de verkiezingen van 2018 betekent dit meer dan een verdriedubbeling: toen ging het om R$ 1,8 miljard.

De twee partijen met het meeste aantal zetels in het parlement, de PT en de PSL, krijgen hierdoor elk bijna R$ 600 miljoen toegewezen.

Er kwam ook kritiek op de verhoging, onder meer van de voormalige Kamervoorzitter Rodrigo Maia (momenteel zonder partij): “Het is niet het moment om nu te stemmen over een verhoging van het kiesfonds. We leven in een pandemie met een record aantal werklozen en steeds meer mensen die in het zwart werken”. Senator Alessandro Vieira (Cidadania): “Het is totaal onaanvaardbaar dat het parlement, te midden van een pandemie, een nieuwe verhoging toekent aan het verkiezingsfonds. Het gaat om R$ 5,7 miljard, geld dat kan gebruikt worden voor steunuitkeringen, en dat nu verloren gaat aan campagnes. Schandelijk!” .

Een van de argumenten die gebruikt werden om de verhoging goed te keuren, is de financiering van campagnes om het einde van de financieringen door privé bedrijven te compenseren. Dit werd namelijk verboden door het hooggerechtshof in 2015. De Braziliaanse overheid betaalt de politieke partijen op twee manieren: een maandelijks partijfonds om hun onkosten te betalen (zoals huur en personeel), en het verkiezingsfonds (om de campagnes te financieren).

Meer camera’s, minder doden

Een maand nadat de militaire politie in São Paulo verplicht de straat op moet met een camera, bevestigd aan hun uniform, zakte het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van een actie, tot het laagste cijfer in acht jaren. Volgens de krant Folha de São Paulo kwamen er in juni 22 mensen om het leven bij een confrontatie met de politie. In de vijf eerste maanden van het jaar bedroeg het gemiddelde aantal slachtoffers 50 per maand.

Het programma “Olho Vivo” (levend oog) zorgde in eerste instantie voor 3.000 camera’s, verdeeld over 18 bataljons. Tot aan het begin van 2022 zou dat aantal toenemen met 7.000. De camera’s nemen alles automatisch op (behalve het geluid dat manueel kan ingeschakeld worden) tijdens de diensturen van de manschappen.

Volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro, zoon van de president, gaf kritiek op de invoering van het programma en zei dat die beter konden ingezet worden door corrupte politici: “Camera’s die 100% van de diensttijd ingeschakeld zijn, zullen de manschappen niet stimuleren, integendeel. Het zal niet lang duren vooraleer de maatschappij hiervan de gevolgen zal ondervinden. En iets anders: wat zal een politieman doen bij zijn informanten? Moet hij met hen praten buiten de diensturen om hen te beschermen?”

Het commando van de militaire politie spreekt dat tegen: “Enkel de slechte agenten moeten zich zorgen maken. Voor hen wordt dit een hel. Zij zullen hun ontslag indienen”, zo klonk het.



De politie heeft een eigen kanaal bij YouTube waar de acties van de agenten, onder de naam “COP EM AÇÃO”, kunnen bekeken worden.

Bronnen: UOL Notícias – Estadão – Folha de São Paulo – O Globo – G1 – CNN Brasil – DCM – Metrópoles – Veja

Foto's: Fotos Públicas - Pablo Valadares/Câmara dos Deputados - Jefferson Rudy/Agência Senado - Twitter/YouTube Reproductie - Marcello Casal/Agência Brasil - Isac Nóbrega/PR

Source: https://brazilienieuws.online/2021/07/17/brazilie-is-van-ons/