Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Brazilië sloeg waarschuwing in de wind

door Redactie



Brazilië blijft negatieve beelden oproepen in het buitenland in de aanpak van de pandemie. De Amerikaanse krant The Washington Post bekritiseert president Bolsonaro en de gouverneurs van de deelstaten in de strijd tegen het coronavirus, in een artikel met deze kop: “Brazilië sloeg de waarschuwing in de wind. Terwijl andere landen zich zorgen maken voor een tweede golf, slagen zij er niet in om de eerste te beheersen”.

Het artikel wijst erop dat, ondanks de evidente verspreiding van het virus, Brazilië op de tweede plaats staat wat het aantal geïnfecteerden en doden betreft, na de Verenigde Staten. Brazilië slaagde er tot nog toe niet in om een eenvormig plan te organiseren in het gevecht met covid-19. Het feit dat grote steden de handel weer openstellen, net op het moment dat het aantal besmettingen een hoogtepunt bereikt, trok ook de aandacht van de WP.

“Wat er gebeurt lijkt uniek te zijn in de wereld. Ondanks de stijgende cijfers namen de autoriteiten geen maatregelen die elders in de wereld succes kenden. Er kwam geen nationale lockdown, geen nationale campagne, geen testen op nationaal vlak, geen planning. De uitbreiding van de gezondheidszorg was onvoldoende. In plaats daarvan openen de grote steden de deuren van winkelcentra en kerken, zelfs met de tendens van meer dan 30.000 nieuwe besmettingen per dag, vijf keer meer dan wat Italië meldde op het hoogtepunt van de uitbraak”, zo staat er te lezen in een paragraaf van het stuk.

De krant citeert een onderzoek van de universiteit van Washington waarin staat dat het aantal doden per dag in Brazilië kan oplopen tot meer dan 4.000, en de cijfers van de Verenigde Staten zullen overstijgen indien het huidige tempo aanhoudt. Het rapport vergelijkt verschillende landen en is van mening dat, ondanks de “overeenkomsten tussen de VS en Brazilië met de afmetingen van een continent en populistische presidenten”, de pandemie “een kloof tussen beide landen onthult met betrekking tot de economie, de gezondheidszorg, preventie en ziektes”.

De maatregelen van president Bolsonaro om de pandemie te bestrijden krijgen ook duchtige kritiek: “Jair Bolsonaro, die de ziekte en haar slachtoffers blijft afwijzen, koos voor een passief beleid en deed niets. Hij viel de gouverneurs aan die beperkende maatregelen verdedigden, schold hen uit als corrupte leugenaars, vervoegde een menigte supporters, tartte de waarschuwingen van zijn raadgevers en kondigde zelfs een barbecue aan (die uiteindelijk niet plaatsvond), ondanks de raadgevingen van de volksgezondheid”.

De Washington Post herinnerde er ook aan dat Bolsonaro een zorgminister ontsloeg, dat de tweede zelf opstapte na enkele weken en dat het ministerie nu in handen is van een militair die niet eens een arts is (Eduardo Pazuello): “Bolsonaro zorgde er niet voor dat het ministerie geleid wordt door deskundigen op het vlak van de gezondheidszorg of wetenschappers, professionals die een antwoord kunnen geven op de pandemie. In plaats daarvan werden ze ondermijnd, genegeerd, gemarginaliseerd en aan de kant gezet”.

Tenslotte benadrukt de krant dat “een groot deel van de bevolking, wegens armoede of apathie, hun gewone leven verderzet zoals voorheen – naar stranden gaat, naar feestjes en andere samenkomsten, zich verplaatst in volle bussen”. In een poging om wat optimisme in het verhaal te stoppen, staat ook in het artikel dat Brazilië wellicht de eerste natie is om de zogenaamde kudde-immuniteit te testen, een concept dat stelt dat hoe groter het aantal geïnfecteerden, hoe meer mensen weerstand ontwikkelen tegen het virus vanwege het verworven immuniteitsgeheugen, met andere woorden, er zou een tijd komen dat de ziekte ophoudt met zich te verspreiden.

Theo Vos, hoogleraar gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Washington, wiens modellen worden gebruikt door het Witte Huis, zegt dat de hypothese geen wetenschappelijk bewijs is voor het coronavirus en dat het afdwingen van immuniteit voor kuddes niet wordt aanbevolen: “Het is mogelijk dat er in Brazilië een saturatie komt, wanneer zodanig veel mensen met het virus in aanraking komen dat het begint af te nemen. Maar daar wordt een dure prijs voor betaald, een situatie die wij sterk afraden aan de regeringen”.

Foto boven: Het kerkhof Nossa Senhora Aparecida in Manaus – Amazonas, waar massagraven gedolven werden. Dit is inmiddels (gelukkig maar) niet meer nodig.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Alex Pazuello - Semcom

Source: https://brazilienieuws.online/2020/06/18/brazilie-sloeg-waarschuwing-in-de-wind/