Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Brief voor de democratie

door Redactie



De rechtenfaculteit van de universiteit São Paulo vormde gisteren het podium voor de lezing van drie manifesten ter verdediging van de democratie en het kiessysteem. Het eerste manifest werd opgemaakt door Fiesp (Federação das Indústrias do Estado de São Paulo) en ondertekend door meer dan 100 entiteiten. Het tweede, een initiatief van de universiteit in kwestie, werd door meer dan een miljoen mensen ondertekend en werd gesteund door politici, artiesten en intellectuelen. De naam van de president werd niet vermeld in de manifesten, maar het evenement werd gekenmerkt door leuzes tegen Jair Bolsonaro.

Naast de lezing in São Paulo, namen ook 21 andere instituten deel aan het historische evenement, zoals de UnB (universiteit van Brasília). Sociale bewegingen organiseerden acties in diverse deelstaten en in het Federaal District.

President Bolsonaro minimaliseerde de acties ter verdediging van de democratie. Tijdens een live, uitgezonden via de sociale media van de president, zei hij dat de grondwet de beste brief voor de democratie vormt, en gaf hij kritiek op het manifest van de universiteit, een exemplaar van de Carta Magna vasthoudend.



“Is er iemand die niet akkoord gaat dat dit de beste brief is voor de democratie? Twijfelt daar iemand aan? Denkt men dat eender welk ander stukje papier kan dienen om dit te vervangen? Die mensen komen nu naar buiten met een brief voor de democratie om mij te kunnen aanvallen. Maar destijds in 1988 weigerde de PT om de brief voor de democratie (Carta Magna) te ondertekenen, en nu tekenen ze deze wel?”

De uitspraak van de president is echter niet correct. Ten tijde van de uitgave van de grondwet in 1988, werden de parlementairen van de PT inderdaad georiënteerd om tegen de tekst te stemmen, maar ook om de nieuwe constitutie te tekenen. De volledige basis van de PT, 16 parlementairen, tekende uiteindelijk de nieuwe Carta Magna.

Bron

Foto's: Twitter / Fotos Públicas - Roberto Parizotti

Source: https://brnieuws.com/2022/08/12/brief-voor-de-democratie/