Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De bezorgdheid van Eduardo Bolsonaro voor Argentinië

door Redactie



Twee weken nadat Brazilië en Argentinië een akkoord maakten om te stoppen met verbale aanvallen tussen de presidenten Jair Bolsonaro en Alberto Fernández (foto) die de verhouding tussen de twee belangrijkste handelspartners in de regio benadeelden, provoceerde volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro opnieuw via Twitter waar hij schreef dat “zijn vader het bij het rechte eind had toen hij voorzag dat de situatie in Argentinië afstevende op een calamiteit”.

“Kijk en luister naar de getuigenissen van Argentijnse burgers en zie hoe het land verwoest werd door zijn socialistische regering in enkele maanden tijd”, zo twitterde Eduardo. Onder de tekst toont hij de video in kwestie, met Portugese ondertiteling (zie lager). Alberto Fernández lijkt er de Argentijnse zakenlui van te verwittigen “dat de tijd gekomen is om minder te verdienen”, als gevolg van de pandemie.

In de video verschijnen vijf getuigen, kleine en middelgrote Argentijnse handelaars die te lijden kregen onder de opgelegde quarantaine. Het gaat om echte getuigen, getoond op de nieuwszender Todo Notícias, de belangrijkste van Argentinië.

Alberto Fernández verschijnt ook aan het einde van de video waar hij de zakenlui waarschuwt dat hun inkomen zal verminderen, maar er blijkbaar niet aan denkt om zijn eigen salaris te verlagen, in tegenstelling tot sommige andere presidenten uit de regio.

“De familie van Bolsonaro lijkt erg bezorgd om mij en om Argentinië. Ik weet het niet, maar kan weinig zeggen over de uitspraken van deze meneer”, zo antwoordt Fernández in een interview met het kanaal Todo Notícias.

Over zijn relatie met Bolsonaro zegt de Argentijnse leider dat hij “hem niet kent”, maar dat “de relatie tussen beide landen onverbreekbaar is”, zijn strategie benadrukkend om te verwijzen naar Brazilië of het “Braziliaanse volk”, maar niet rechtstreeks naar president Jair Bolsonaro.

Na acht maanden van wederzijdse prikken en provocaties, kwam er een verlichting nadat Jair Bolsonaro een ontmoeting had met de Argentijnse ambassadeur Daniel Scioli in Brasília. Op 19 augustus diende de ambassadeur een vredesboodschap in bij Bolsonaro waarna een eerste ontmoeting tussen beide leiders werd afgesproken, tegen het einde van dit jaar.

Daniel Scioli: “Wat Argentinië betreft, hoort eender welk misverstand met Brazilië tot het verleden”, zo zei hij na de bijeenkomst. Bolsonaro verklaarde: “Wij wensen vanuit ons hart, het beste voor Argentinië”.

De kritiek van Eduardo aan het adres van de Argentijnse president vindt gevolg bij een groot deel van de Argentijnse bevolking, vooral bij de middenklasse en hoger, die de Argentijnse regering ervan beschuldigt om de quarantaine als enige strategie in te zetten om het aantal slachtoffers te beperken, en hierdoor de economie van het land om zeept te helpen. De Argentijnse quarantaine werd verlengd tot minstens 20 september en zal dan reeds 184 dagen een feit zijn, de langste periode ter wereld.

Fernández ontkent in de jongste weken dat het om een quarantaine gaat: “Dat bestaat niet. Een quarantaine houdt in dat de ganse bevolking opgesloten wordt. Wij vroegen enkel een isolement van risicogroepen, ouderen, mensen met reeds bestaande ziektes. De rest van het volk loopt gewoon rond, verlaat hun huizen”. Hij beschuldigde de pers ervan om leugens te publiceren, ondanks dat er geen les gegeven wordt met aanwezigheid van de leerlingen, een beperking van het openbaar vervoer dat enkel beschikbaar is voor mensen met een essentiële activiteit, inperking van bewegingen van mensen en voertuigen zonder speciale toelating, nationale en internationale vluchten, samenkomsten van mensen en familieleden die niet onder hetzelfde dak wonen en een verbod voor kinderen om op straat te komen in de meest dichtbevolkte gebieden van het land.

Het isolement begon op 20 maart, maar Argentinië haalt een gemiddelde van meer dan 10.000 besmettingen per dag. De “Sociedade Argentina de Terapia Intensiva” gaf in de jongste uren een nota uit waarin gewaarschuwd wordt dat de professionals uit de gezondheidszorg aanvoelen dat ze de strijd beginnen te verliezen, en dat de meeste IC-afdelingen van het land een hoge bezettingsgraad kennen.

Tegenover dat risico (van verzadiging van het systeem) stelt Fernandéz dat hij de cijfers opvolgt om een ineenstorting te vermijden, en dat hij hiervoor op elk moment op de “rode knop” kan drukken, terugkerend naar de eerste fase van de pandemie in april, toen de Argentijnse economie inkromp met 26,4%.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Presidência Argentina

Bron: https://brazilienieuws.online/2020/09/03/de-bezorgdheid-van-eduardo-bolsonaro-voor-argentinie/