Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De comeback van Zé Dirceu

door Redactie



Twintig jaar geleden werd de toenmalige volksvertegenwoordiger José Dirceu benoemd als stafchef door Lula, in zijn eerste regering. Het ging om een belangrijke, maar ook voorspelbare benoeming. Dirceu vormde immers zowat het alter-ego van de president. In de voorafgaandelijke campagne was hij de coördinator van de campagneploeg, verantwoordelijk voor de belangrijkste strategieën en voor de meest delicate politieke onderhandelingen. Eenmaal gewonnen, had hij het commando over de overgangsploeg en nam actief deel aan de keuzes van de ministers. In de regering gebeurde niets zonder de voorafgaandelijke goedkeuring van zijn kabinet.

Dirceu was de geboren opvolger van Lula, maar zag die toekomst in elkaar donderen bij het uitbreking van het mensalão schandaal. Hij werd aangehouden en veroordeeld, en werd sinds toen nooit meer gezien in het gezelschap van zijn vroegere ‘kameraden’, toch niet publiekelijk. Dirceu nam op geen enkele manier deel aan de campagne van dit jaar, tenminste zo zweren de ‘petistas’, net zo min als hij ergens te zien of te horen was bij de overgangsploeg. Hij spreekt niet met Lula en heeft geen enkele invloed in de nieuwe administratie. Maar, volgens het weekblad Veja, bestaan er een reeks evidenties die aantonen dat de realiteit anders is.

Op maandag 5 december zat er een groep autoriteiten bij elkaar om de wedstrijd tussen Brazilië en Zuid-Korea bij te wonen, genietend van allerlei drankjes en een lekkere picanha (zoals beloofd door Lula tijdens zijn campagne). Voor en na het spel werd er duchtig gediscussieerd over de samenstelling van de nieuwe regering. Onder de aanwezigen waren een aantal aspiranten voor die regering zoals Paulo Câmara (gouverneur Pernambuco), volksvertegenwoordiger Marcelo Freixo – beiden van de PSB en loerend op een ministerie -, de ex-rechterhand van minister Lewandowski, Manoel Carlos de Almeida Neto, vernoemd als mogelijke opvolger van Lewandowski bij het STF, procureur Antonio Carlos Bigonha die de voorkeur heeft van de PT als de nieuwe procureur-generaal van de republiek, naast een reeks advocaten, politici uit lagere rangen, magistraten en… José Dirceu.

Hij droeg een wit hemd, afwijkend van de geel-groene kledij van de anderen omwille van de supporterssfeer, maar dat was van minder belang. Belangrijk was het symbolisme. Dirceu was nooit ver weg van de politiek, noch van de personages die er deel van uitmaken. Tijdens de campagne onderhield Dirceu nauwe contacten met de MDB, de partij die Simone Tebet had als kandidate, maar die koos ervoor, na de eerste kiesronde, om Lula te steunen. Al die contacten verliepen erg discreet.

Dirceu wordt gerespecteerd omdat hij alle veroordelingen in het mensalão en petrolão schandaal doorslikte zonder een gerechtelijk akkoord af te sluiten. Nu wordt de ex-minister geraadpleegd door bepaalde sectoren om de signalen van de overgangsploeg te decodificeren en om uit te leggen hoe “de hoofden van de ‘petistas’ functioneren”. Kandidaat ministers kloppen ook bij hem aan op zoek naar politieke steun. Hij pleegt dan te antwoorden “Ik zal het doorgeven”. Voor velen is het duidelijk wie de bestemmeling is van het “doorgeven”. De legende wil dat Dirceu een direct contact heeft met Lula, maar niemand weet (of wil het niet zeggen) of dat echt waar is.

Bijna 1.000 mensen werden aangezocht voor de overgangsploeg, een aantal dat de geschiedenis ingaat als het grootste van alle tijden. Van bekende Brazilianen tot academici, politieke leiders en beroemde economisten: Lula sloot ze allemaal in, hiermee tonend dat hij een brede regering wil samenstellen, gediversifieerd en vooral, vernieuwend. Dit grote aantal dient ook om de PT toe te laten om, direct of onrechtstreeks, oudere kameraden op te pikken die tijdens de vorige PT-regeringen ergens achterwege bleven. Dirceu is de grootste ster van dit clubje. Andere voorbeelden: Guido Mantega, ex-minister van Financiën, Paulo Bernardo, ex-echtgenoot van partijvoorzitster Gleisi Hoffmann en ex-minister van Planning, verdacht van corruptie, Nelson Barbosa, ex-minister van Financiën, een van de verantwoordelijken voor de “pedaladas” – een boekhoudkundig manoeuver dat leidde tot de afzetting van Dilma Rousseff, Luciano Coutinho, ex-directeur van de BNDES, beschuldig van het toestaan van onregelmatige leningen aan donateurs van de PT, en Sergio Gabrielli, ex-president van het staatsbedrijf Petrobras. Gabrielli heeft geen officiële functie in de overgangsploeg, maar neemt wel deel aan de vorming van de politici in de sector energie.

Bron

Foto: Antônio Cruz/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2022/12/09/de-comeback-van-ze-dirceu/