Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De gevolgen van de haat

door Redactie



Mônica Bergamo (Folha) meldt dat Guilherme Boulos (PSOL), kandidaat volksvertegenwoordiger, gisteren bedreigd werd door een gewapende man – aanhanger van Bolsonaro – tijdens een samenkomst in São Bernardo do Campo (SP). Het liep allemaal goed af, maar het incident is het zoveelste in een ongelukkige rij, een cumul van gebeurtenissen die het gevolg zijn van een scheuring, opgewekt in de voorbije jaren door de 2 grootste rivalen van de komende verkiezingen. Een en ander leidde tot een opiniestukje in de krant Estadão van vandaag, onder de titel “De gevolgen van de haat”. Een vertaling:

“De brutale moord op een PT-aanhanger door een bolsonarist in Mato Grosso, omwille van een discussie over politiek, versterkt het gevoel dat de haat van radicalen grenzen overschrijdt. Afgaande op het gedrag van de twee belangrijkste politieke leiders van Brazilië op dit moment, Lula en Bolsonaro, gaat het ophitsen gewoon verder, de spiraal van het geweld voedend op enkele weken van de verkiezingen.

President Bolsonaro, bijvoorbeeld, gaf tot gisterenavond geen commentaar op het geweld in Mato Grosso, maar was wel bijzonder scherp in zijn uitlatingen tegenover Lula en de arbeiderspartij, bij een toespraak in Tocantins. Hij zei dat de PT een “schande” was en beloofde om “de partij op de vuilhoop van de geschiedenis te vegen”. Vervolgens liet hij duidelijk verstaan dat, voor hem, diegenen die geen deel uitmaken van de bolsonaristen, niet bij het Braziliaanse volk horen: “Wij, de goede Brazilianen, vormen de grote meerderheid. Wij zijn één familie, één volk en één ras. De grote meerderheid van ons zijn Christenen hier in Brazilië. Ik zeg altijd: God, vaderland, familie en vrijheid”.

Aldus vernemen de Brazilianen vanuit de mond van de president dat er een “ras” bestaat van “goede Brazilianen”, de enigen die in zijn visie waardig genoeg zijn om in dit land te leven. Wie niet bij dat “ras” hoort, kan maar beter opletten – zoals duidelijk werd in het geval van de PT-militant in Foz de Iguaçú die in juli werd neergeknald door een bolsonarist, een daad van brutaal geweld die zich nu herhaalde in Mato Grosso.

Waar Bolsonaro geen moeite doet om zijn bruinhemden te kalmeren, komt er ook geen hulp van Luiz Inácio Lula da Silva. Ondanks zijn witte haren en het feit dat hij al twee ambtstermijnen lang het land regeerde, bewijst hij dat hij er nog steeds veel moeite mee heeft om de verdeeldheid in zijn hoofd onder controle te houden, vooral als hij op een podium staat. Deze week greep hij tijdens een kiesmeeting in Nova Iguaçu (RJ) terug naar zijn klassieke “wij tegen hen” houding door de manifestaties van steun aan Bolsonaro op 7 september te vergelijken met een “bijeenkomst van de Ku Klux Klan”.

“De manifestaties pro-Bolsonaro waren erg vreemd. Het leek op een meeting van de Ku Klux Klan. Enkel de kappen ontbraken. Er waren geen zwarten, geen kleurlingen, geen armen, geen arbeiders”, zo zei hij.

De uitspraak van Lula zal zijn grootste aanhangers animeren, net zoals de woorden van Bolsonaro, die zijn tegenstander omschrijft als “die gangster met negen vingers”, als muziek in de orgen klinkt van de bolsonaristen. De grote vraag is echter: waartoe leidt dergelijke haatpraat voor het land als een natie? Er verschijnt niets goeds aan de horizon wanneer politieke leiders die elkaar bestrijden de burgers verdelen alsof het om leden gaat van onverzoenlijke fracties.

Het gebruik van de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid voor de privé interesses van Bolsonaro kon op verschillende manieren bekritiseerd worden door Lula. Het minst republikeins, vooral door iemand die beweert een staatsman te zijn en leider van een grote democratische coalitie tegen het “fascisme”, was om de voorkeur van de kiezers aan te vallen, in plaats van het gebrek aan respect voor de geschiedenis van het land door zijn tegenstander.

Meer dan ooit is het nodig om het land te verenigen. De maatschappij heeft nood aan vrede, inclusief de vrijheid om van politieke mening te verschillen. Zo gaat het in een democratie. Een gezond publek debat brengt het evenwicht tussen rationaliteit en emotie.

In 2019, een eerste jaar van de regering Bolsonaro, waarschuwde de think tank V-Dem ervoor dat Brazilië een moment doormaakte van “gifitige polarisatie” waarin politieke leiders niet meewerkten om een gezonde omgeving te scheppen voor een publiekelijk debat. Bolsonaro vormt trouwens niet de oorzaak, maar het gevolg van deze roes, veroorzaakt door het lyrische lulopetisme. Beiden, zowel Bolsonaro als Lula, moeten hun geweten raadplegen, en als ze dat hebben, samenwerken om de giftige sfeer te ontwapenen. Bloed verspillen omwille van politieke verschillen is ontoelaatbaar in een land dat tot de beschaving wil behoren”.

Bron

Foto: Twitter

Source: https://brazilienieuws.wordpress.com/2022/09/10/de-gevolgen-van-de-haat/