Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De president is uitleg verschuldigd

door Redactie



Sinds het opstarten van de operatie “Acesso Pago” – die aanwijzingen van corruptie volgt bij het ministerie van Opvoeding (MEC) en leidde tot de aanhouding van ex-minister Milton Ribeiro, kort nadien weer vrijgelaten op bevel van een hogere rechter – raakt president Bolsonaro alsmaar meer verwikkeld in het schandaal. Hij heeft dan ook veel uit te leggen: dominee’s (Gilmar Santos en Arilton Moura) die onderhandelen over toelages van het ministerie met de zegen van het Palácio do Planalto, en ook over de onafhankelijkheid van de federale politie (PF). De verdenking van tussenkomst van de president bij de gerespecteerde instelling is niet gering.

De uitgelekte audio waarin Milton Ribeiro tegen zijn dochter zegt dat hij gewaarschuwd werd door Bolsonaro over de mogelijkheid van een huiszoeking in inbeslagname is geen kattepis, en betekent dat de president informatie doorspeelt over een onderzoek waarin zijn eigen regering betrokken is. Indien dat bevestigd wordt, dan gaat het om een ernstige misbruik van het publieke ambt waardoor het onderzoek van de PF in het gedrang komt.

Het doet denken aan de aanklacht van de toenmalige minister van Justitie Sérgio Moro die relateerde dat Bolsonaro “een vertrouwenspersoon wilde bij de PF die hij kon bellen, informatie opvragen, intelligentie rapporten, hetzij een directeur of een superintendente”.

Naast de audio van Milton Ribeiro wordt de verwondering opgewekt over de tegenstand van de federale politie om de aangehouden ex-minister naar de hoofdstad Brasília te brengen, zoals gevraagd in het bevel van de rechter in eerste instantie. Ribeiro werd naar de lokale eenheid van de PF gebracht in São Paulo, onder het belachelijke voorwendsel dat de middelen ontbraken om hem naar Brasília te brengen. Volgens politiechef Bruno Calandrini, verantwoordelijk voor de operatie, was dit “een demonstratie van tussenkomst in het onderzoek”.

Wanneer het gaat om vrienden van de president, geldt de wet niet. Voor hem gaat het om het “uitoefenen van invloed” wat volgens hem “normaal” is. Dat is niet zo. Het volstaat om artikel 332 van de strafwet er even op na te lezen.

Eveneens volgens Bolsonaro gaat het bij het MEC schandaal “niet om corruptie zoals die werd vastgesteld onder vorige regeringen”. Volgens de bolsonaristen moeten zij dus niet beschuldigd worden, maar wel geprezen omdat dit geval van corruptie niet de afmetingen heeft van de schandalen onder de PT-regeringen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron

Foto: Milton Ribeiro en de dominee’s, betrokken in het onderzoek (Twitter)

Source: https://brnieuws.com/2022/06/28/de-president-is-uitleg-verschuldigd/