Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De PT blaast 40 kaarsjes uit

door Redactie



“Als Lula de cel in moet, dan staat Brazilië in brand”. “Wanneer Lula vrijkomt, dan komt er een massale opstand”. Apocalyptische zinnen als deze werden hier en daar herhaald, maar werden nooit werkelijkheid. Wie een revolutie verwachtte toen de ex-president achter de tralies belandde, werd teleurgesteld. Zijn vrijlating maakte evenmin weinig emoties los. Na een verblijf van 580 dagen in de cel, ging hij de straat op, barstte los tegen de huidige regering, bleef herhalen dat hij het slachtoffer was van een politieke vervolging en beloofde wraak tegen Sérgio Moro, de rechter die het aandurfde om hem te veroordelen en te laten opsluiten. Buiten het applaus van zijn eigen aanhang, gingen die uitspraken op in rook.

Op het vlak van politieke afspraken verdeelt hij op dit moment meer dan hij verenigt. Vroegere geallieerden klagen erover dat hij persoonlijke belangen vooropstelt, en de belangen van de PT als voorwaarde stelt om een front te vormen, samen met andere linkse partijen in de oppositie tegen de regering Bolsonaro. Binnen de arbeiderspartij wordt Lula hier en daar al eens tegengesproken, iets wat enkele jaren geleden gewoon ondenkbaar was. Resultaat: “Lula Livre” betekende het blokkeren van links Brazilië op een kruispunt van moeilijke en ingewikkelde oplossingen.

Het dilemma

Het kan niet ontkend worden: Lula is nog steeds de sterkste naam van de oppositie, aldus de peilingen. Echter: hij kan niet deelnemen aan de verkiezingen omwille van de wet “Ficha Limpa”, omdat zijn strafblad beschreven is. Om terug te kunnen deelnemen aan het spel, is de ex-president afhankelijk van een onwaarschijnlijke gerechtelijke ommekeer bij het hooggerechtshof STF. En zelfs als hij zou mogen meedoen, dan nog is zijn imago behoorlijk besmeurd. Een andere naam zou de vruchten kunnen plukken van zijn bekendheid zonder aangesproken te worden op de fouten die aan de ex-president toegeschreven worden. Echter, noch Lula, noch de arbeiderspartij is klaar voor een dergelijke ommezwaai.

Sinds de stichting van de partij zorgde de voormalige metaalarbeider er altijd voor dat mogelijke rivaliserende leiders geen kans kregen. Zijn opsluiting, in april van 2018, bracht een sprankeltje hoop voor sommige leden van de partij, en andere linkse partijen, dat er eindelijk een kans was op een vernieuwing. Dat ging zo ver dat leiders van de PT, PCdoB, PDT, PSB en de PSOL zes keer samenkwamen om een gezamenlijk objectief te bepalen en om samen een breed front te vormen tegen Bolsonaro en zijn regering en een embryo voor de opvolging in 2022. Met zijn vrijlating, in november van vorig jaar, kwam de hoop op een concretisering van deze onderhandelingen, en dat de ex-president zou meewerken aan het tot stand komen van de akkoorden. Dat gebeurde niet.

Lula is niet van plan om zijn plaats af te staan in het centrum van de linkse belangstelling. Carlos Lupi, partijvoorzitter van de PDT zei hierover: “Op het moment dat de democratie versterking nodig heeft, zijn Lula en de PT enkel geïnteresseerd in het verdedigen van hun erfenis, hun geschiedenis, hun biografie. Dit toont de kleinheid aan van hun strategische visie op het land”. Lupi was ooit minister in regeringen van Lula en Dilma Rousseff. Bij de jongste verkiezingen lanceerde de PDT Ciro Gomes als kandidaat. Zelfs enkele leden van de arbeiderspartij vonden toen dat de PT hem moest steunen, omdat Lula opgesloten zat en niet kon deelnemen. Er kwamen enkele ontmoetingen tussen belangrijke leiders, maar Lula kwam tussen en bleef koppig vasthouden aan zijn eigen kandidatuur totdat het niet meer kon en hij Fernando Haddad lanceerde als zijn reservewiel. Gomes verloor in de eerste ronde en trok zich terug omdat hij teleurgesteld was door het gebrek aan steun.

De relatie met andere linkse partijen loopt ook niet van een leien dakje. De PSB, PSOL e.a. blijven samenkomen, maar nu in afwezigheid van de PT. Het motief blijft hetzelfde: de starheid waarmee Lula het linkse kamp wil koppelen aan zijn eigen overleving. Carlos Siqueira, leider van de PSB: “Dat is zijn goed recht, maar niemand buiten de PT zal hem met veel passie blijven verdedigen”.

De linkse partijen, waaronder ook enkele besmeurd door corruptieschandalen, zijn er alsmaar meer van overtuigd dat hun ideologisch kamp zich moet verontschuldigen, een mea-culpa over de miljarden die weggesluisd werden van Petrobras of elders, en de onbekwaamheid om de Braziliaanse staat te moderniseren door middel van structurele hervormingen. Siqueira: “Als wij onze eigen verantwoordelijkheid in deze niet opnemen, dan geraken we geen stap verder”. Zelfs enkele ‘petistas’ gaan akkoord met die stelling. Het probleem bestaat erin om dat publiekelijk toe te geven en een doelwit te vormen voor Lula. Een anonieme volksvertegenwoordiger van de PT zei tegen (het tijdschrift) Veja dat de ex-president de partij verstikt en belemmert dat er een breed links front opgebouwd wordt: “We zijn het over veel dingen eens, maar de PT wil maar één zaak verdedigen, met name Lula”.

De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn een barometer in die zin. De PT rent tegen de klok om interne tegenstellingen te overwinnen en om een competitieve lijst kandidaten op te stellen. In 2016 verloor de partij 10 miljoen stemmen in vergelijking met 2012; hun aantal burgemeesters daalde van 638 naar 256. In São Paulo zijn er al zeven pré-kandidaten maar Lula droomt nog steeds van Fernando Haddad, en die weigert om deel te nemen. M.a.w., nog maar eens legt de ex-president zijn wil op aan de anderen, zelfs aan zijn kandidaat die helemaal niet wil deelnemen. Ook in Recife (Pernambuco) wil hij zijn wil opleggen, tegen de zin in van de plaatselijke partijbons, senator Humberto Costa die zich erg boos maakte.



Links: Tarso Genro – Rechts: Aloizio Mercadante

Stilaan komt er tegenwind. Het volstaat om de recente interviews te lezen met “oude wijzen” van de partij Aloizio Mercadante en Tarso Genro. Lula koppelt de steun aan Marcelo Freixo (PSOL – Rio de Janeiro) en Manuela D’Ávila (PCdoB – Porto Alegre) aan hun steun voor de PT in São Paulo door het weghalen van hun eigen pré-kandidaten. Tarso Genro: “Als het zo moet gaan, dan is dat een brutale bureaucratische fout, de zoveelste”. Genro zal niet deelnemen aan het feest van de 40ste verjaardag van de partij, in Rio de Janeiro (zie lager).

Eerder was er al de kritiek van gouverneur Rui Costa (PT) die verklaarde dat politieke allianties niet mochten gekoppeld worden aan de actie “Lula Livre”. Twee dagen later gaf de partij een nota uit waarin de uitspraken van de gouverneur veroordeeld werden. Lula maakt ondertussen wel beloftes aan Rui Costa, Camilo Santana (Ceará) en Flávio Dino (Maranhão), maar iedereen weet dat zij uiteindelijk niet op de voorkeur van Lula kunnen rekenen in 2022.

De arbeiderspartij doet inmiddels zijn best om zieltjes te winnen bij de evangelische gelovigen die een groot deel uitmaken van het kiezerskorps. Volksvertegenwoordiger Benedita da Silva en ex-minister Gilberto Carvalho werden uitgekozen voor deze missie: “Het objectief bestaat erin om video’s te produceren en om online acties op te starten die een komaf maken met het fake news dat wij ons niet identificeren als Christenen”, zo zegt Carvalho.

De PT is jarig





De arbeiderspartij viert vandaag zijn 40ste verjaardag. Lula is nu 74 en heeft niet meer de energie van voorheen om het land af te dweilen in karavanen, of als stakingsleider. Hij verdeelt nu zijn tijd tussen vergaderingen van de partij en romances met zijn verloofde Janja (Rosângela da Silva). Recentelijk kreeg hij een salaris toegewezen van de partij van R$ 20.000/maand, als partijleider, dit omdat zijn bezittingen gerechtelijk geblokkeerd werden. Hij gebruikt nu ook een gehoorapparaat, en dat zal er zeker toe bijdragen om beter naar anderen te kunnen luisteren.

Vertaald van “Livre há três meses, Lula cria atritos com aliados e aprisiona a esquerda”.

Foto's: Fotos Públicas - Paulo Pinto - Claudio Fachel Palácio Piratini
José Cruz - Agência Brasil / Facebook

Bron: https://brazilienieuws.online/2020/02/08/de-pt-blaast-40-kaarsjes-uit/