Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De wedloop: Petrobras wordt (weer) ingezet

door Redactie



Het staatsbedrijf Petrobras vormde een doelwit voor president Bolsonaro omwille van de hoogte van de brandstofprijzen, maar de oliereus zal tevens een hoofdrol spelen in het regeringsplan dat de huidige leider van Brazilië laat opmaken in de run naar een tweede ambtstermijn.

De ploeg die verantwoordelijk is voor het hoofdstuk economie in dat plan, onthulde voor CNN Brasil dat er een aantal privatiseringen inzitten (waaronder Petrobras zelf) waarvan de opbrengst moet dienen om twee sociale projecten te bekostigen die de vlaggen zullen zijn van een eventuele nieuwe regering Bolsonaro: een fonds om de armoede uit te roeien (Fundo de Erradicação da Pobreza) en een fonds voor nationale heropbouw (Fundo de Reconstrução Nacional) met als objectief een herneming van openbare investeringen in allerlei werken doorheen het land.

Volgens deze ploeg bevindt het plan zich in de eindfase en bestaat het idee erin dat Bolsonaro, zo gauw het plan publiekelijk bekend wordt gemaakt, dat Bolsonaro zijn toespraken meer zal toespitsen op het beheer van Petrobras onder de regeringen van de arbeiderspartij PT.

Nauwe medewerkers van de president zeggen dat hem aangeraden werd om vaker te zeggen dat zijn voornaamste tegenstrever, ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, “Petrobras volpropte met mensen van zijn keuze en het bedrijf plunderde”.

Een van de vergelijkingen die zouden gebruikt worden, is zeggen dat een programma als Bolsa Família minstens vijf keer meer mensen had kunnen begunstigen, mocht de PT niet hun mannetjes bij Petrobras geplant hebben, en voor miljarden schade hebben toegebracht aan het bedrijf. Bolsonaro werd ook georiënteerd om nadrukkelijk te antwoorden op de verklaringen van Lula “dat Petrobras weer in de handen van de Brazilianen zal komen”. Het idee bestaat erin dat de president zal beweren dat enkel hij in staat is om Petrobras weer aan de Brazilianen te geven omdat door de verkoop, het mogelijk zal zijn om het grootste programma voor de uitroeiïng van de armoede te realiseren in de geschiedenis van Brazilië.

Volgens medewerkers van het ministerie van Economie is de weerstand van Bolsonaro tegen de privatisering van Petrobras zo goed als afgebrokkeld, zodanig dat minister Paulo Guedes tegenwoordig verkondigt, met medeweten van de president, dat de privatisering van Petrobras een van de prioriteiten zal zijn van een eventueel tweede mandaat.



Vorige vrijdag, tijdens de ceremonie van de aansluiting van ex-senator Roberto Requião bij de PT, in Curitiba (foto), zei Lula dat privatiseringen uitgesloten zijn, mocht hij verkozen worden: “Ik wil zeggen dat ze zich mogen voorbereiden, want het volk komt terug aan de macht in dit land, en Petrobras zal weer van het volk zijn. Wij gaan de Post niet privatiseren, noch de Banco do Brasil, de Caixa Econômica. Wij gaan de investeringsbank BNDES niet vernietigen. Wij gaan Eletrobras niet privatiseren.. Zij moeten weten, en wij moeten nu zeggen wat we willen doen, want ik heb niet meer de leeftijd om te liegen”, aldus Lula.

Brazilië weet maar al te goed wat dit betekent voor de PT-leider die 580 dagen achter de tralies zat omwille van beslissingen die leidden tot een van de grootste schandalen in de geschiedenis van Brazilië, een straf die opgeschort werd omwille van technische redenen die de gepleegde misdaden die tot een veroordeling leidden, nooit ontkenden.

Bron: CNN Brasil

Foto's: Ricardo Stuckert/PR - Twitter

Source: https://brazilienieuws.online/2022/03/21/de-wedloop-petrobras-wordt-weer-ingezet/