Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Doodslag op “zwart bewustzijn”

door RedactieBrazilië viert vandaag het “Zwarte Bewustzijn” (Dia Nacional da Consciência Negra), een dag waarop de zwarte bevolking en hun geschiedenis in de schijnwerpers staat. Helaas, en net vandaag, belichten de schijnwerpers van de Braziliaanse pers vandaag een doodslag op een zwarte man in de supermarkt Carrefour van Porto Alegre (Rio Grande do Sul). Hiermee heeft Brazilië meteen zijn eigen George Floyd.João Alberto Silveira Freitas (40) werd doodgeslagen door blanke agenten. De wansmakelijke affaire werd gefilmd en verspreid via het internet. De doodsoorzaak is nog niet bekend, maar volgens politiechef Roberto Bertoldo, wees een primair onderzoek uit dat de man door verstikking om het leven kwam.De echtgenote van João zei tegen de politie dat zij beiden inkopen deden in de Carrefour, en dat haar man aangevallen werd door veiligheidsagenten nadat hij een gebaar maakte naar een van hen. Twee verdachten, eentje van 24 jaar, de tweede van 30 jaar, werden gearresteerd. Een van de twee is lid van de militaire politie en werd naar een militaire gevangenis gebracht. De andere werkte als veiligheidsagent in de Carrefour en werd opgesloten in een cel van de burgerlijke politie.

De militaire politie informeerde dat de aframmeling begon na een meningsverschil tussen het slachtoffer en een werknemer van de supermarkt. João zou met geweld gedreigd hebben waarop de werknemer de hulp inriep van de bewakers van het winkelcentrum.

Getuigen zeggen dat verschillende andere agenten toekeken zonder in te grijpen. Een vrouw filmde de actie van nabij met haar smartphone. De man zou, net als George Floyd in de Verenigde Staten, geroepen hebben dat hij niet meer kon ademhalen. Een medische hulpploeg van de SAMU (Serviço de Atendimento Móvel de Urgência) probeerde de man te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.

Carrefour haastte zich om een verklaring uit te geven waarin zij de schuld schuiven op de agressors, zeggende dat het contract met de firma die de veiligheid verzorgt, werd opgezegd.

Het is niet de eerste keer dat er ernstige conflicten zijn tussen een consument en veiligheidsdiensten in winkelcentra in Brazilië. Misschien is het hoog tijd dat winkelcentra en supermarkten op zoek gaan naar veiligheidsdiensten met goed opgeleide mensen, met meer verstand en minder “cocô de camarão” (garnalenstront) in hun kop.

Racisme

Vicepresident Hamilton Mourão verklaarde, na de vraag om een reactie op de geweldpleging op een zwarte: “Er bestaat geen racisme in Brazilië. Dat is iets wat men wil importeren, maar hier bestaat dat niet. Je kan hier wel spreken van ongelijkheid. Die ongelijkheid is brutaal en werd veroorzaakt door een reeks problemen”.

Bron

Foto's: YouTube / Twitter / Instagram

Source: https://brazilienieuws.online/2020/11/20/doodslag-op-zwart-bewustzijn/