Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Drie vlaggen halfstok

door RedactieHet historische duel tussen president Bolsonaro en minister Sérgio Moro, leidde ertoe dat “de president in zijn blootje gezet werd”. Het is nog te vroeg om te weten wat de juridische en wettelijke consequenties zijn van de beschuldigingen, geuit door Moro, maar het is wel duidelijk dat die de drie grote vlaggen van Bolsonaro halfstok hangen, vlaggen waarmee hij zwaaide tijdens zijn campagne in 2018.

1 – Strijd tegen de corruptie

De corruptie in die dagen vormde de schaamte van de Brazilianen. Bolsonaro zwoor dat hij er iets aan zou doen. Nadat hij de verkiezingen won, wist hij Sérgio Moro binnen te halen als zijn minister van Justitie en Publieke veiligheid, net die rechter die een bijzonder opvallende rol speelde in het Lava Jato onderzoek en zelfs een corrupte Lula achter de tralies liet zetten, tot grote verontwaardiging van de arbeiderspartij PT die door een groot deel van Brazilië gehaat werd. Precies dat leidde er mede toe dat de extreemrechtse Bolsonaro verkozen werd.

De vlag van de strijd tegen corruptie verloor hij stilaan naarmate duidelijk werd dat zijn eigen familie zich eveneens bezondigde aan dergelijke praktijken. Bovendien zoekt hij nu plots toenadering tot een aantal volksvertegenwoordigers, eveneens betrokken in corruptieschandalen, maar die hem nu kunnen redden van een eventuele afzettingsprocedure.

2 – De oude politiek

Bolsonaro zou een komaf maken met de “oude politiek”, d.w.z. regeren door twijfelachtige akkoorden af te sluiten met volksvertegenwoordigers om regeringsprojecten goed te keuren, in ruil voor allerlei beloftes, voorrechten en postjes. Hij zou voortaan “meer naar het volk luisteren” dan naar volksvertegenwoordigers en senatoren. Dat leverde hem veel stemmen op, zelfs van kiezers die zijn totalitaire militaire visie niet zo goed zagen zitten. Anderhalf jaar later probeert hij een meerderheid achter zich te krijgen in het parlement die hij voordien nooit had, een meerderheid waar zonder het onmogelijk is om te regeren. Om dat toch te bereiken probeert hij het weer opnieuw met… de oude politiek.

3 – Een neoliberale politiek

Minder Brasília (de hoofdstad), en meer Brazilië, minder staat en meer privé kapitaal: dit werd de basis waarop Chicago boy en bijzonder liberale Paulo Guedes gekozen werd als minister van Economie. Deze vlag moest ervoor zorgen dat de desastreuze economische politiek van Dilma Rousseff met 14 miljoen werklozen als gevolg, omgekeerd werd.

Helaas, ook die vlag verrimpelde en de pers heeft het openlijk al over de voorbereiding van de opstap van Guedes die het vertrouwen van Bolsonaro verloor. De president wil de economische politiek inruilen voor het soort populisme dat hem kan helpen om opnieuw verkozen te worden in 2022.

Een en ander werd symbolisch duidelijk tijdens de repliek van Bolsonaro op de beschuldigingen van Moro, waar hij omringd was door al zijn ministers. Guedes was de enige zonder pak en das (zelfs zonder schoenen!), en met een mondkapje op, erop wijzend dat hij het niet eens is met een president die de pandemie blijft minimaliseren en niet ophoudt met mensen te omhelzen op straat, dit terwijl het aantal doden als gevolg van covid-19 schrikwekkend omhoog gaat.

De drie vlaggen die hem de overwinning bezorgden, wapperen niet meer. Het woord is nu aan de twee andere machten.

Bron

Foto: Facebook

Source: https://brazilienieuws.online/2020/04/25/drie-vlaggen-halfstok/