Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Een duik in het water

door Redactie



De arrogantie van een topvoetballer

Er waren maar weinig onderwerpen waarover zoveel gepraat werd in de Braziliaanse pers, dan het oudejaarsfeestje van voetbalster Neymar in Mangaratiba – Rio de Janeiro.

Uren voor de jaarwisseling plaatste hij video’s op het internet van de locatie, ironiseerde het aantal genodigden en de bakken kritiek die hij over zich kreeg na de melding in de pers dat er 500 mensen aanwezig zouden zijn, wijzend op een samenscholing van formaat, te midden van een pandemie.

De voetballer, die positief testte voor het coronavirus in september, sprak op Instagram over zijn “vijfstige test”. Enkele uren later liet hij beelden zien van de feesttafel en bevestigde dat hij de nacht van oud op nieuw enkel zou doorbrengen met enkele familieleden en vrienden – en niet 500 genodigden zoals in de krant O Globo werd aangekondigd. Al die familieleden en vrienden werden getest, zo beweerde hij. Neymar: “Een prachtige decoratie, een avondmaal aan huis met de nodige sociale afstand tussen de stoelen… En het is niet voor 500 mensen, ok? Wij zijn hier allemaal om gelukkig te wezen na een lang en moeilijk jaar! Wij verdienen het om ons leven te vieren, unieke momenten die voor altijd in ons geheugen gegrift worden!”.

De voetbalcrack toonde foto’s van zichzelf, gehuld in een soort zilveren circuskledij en een hoed. In de vroege ochtenduren kwamen er foto’s van het feestje op het internet terecht, hiermee ontkennend dat smartphones niet toegelaten werden op het feestje.

Een school vissen

Het was niet alleen Neymar die in het nieuws kwam tijdens de jaarwisseling. Ook de president stelde zijn aanhangers niet teleur. Terwijl Brazilië alsmaar dichter bij het cijfer komt van 200.000 doden, en in diverse landen weer strengere maatregelen genomen werden in de strijd tegen de pandemie, begon Bolsonaro met het provoceren van een nieuwe samenscholing, deze keer lijkend op een school vissen.

De president brengt de eindejaarsperiode door aan de kust van São Paulo. Gisteren was hij in Praia Grande en maakte er een boottochtje op zee. Hierbij besloot hij plots om in het water te duiken, gehuld in een T-shirt van de club Santos, tot verrassing van de veiligheidsagenten die niet anders konden dan eveneens een duik te nemen om hun baas te beschermen.

Bolsonaro plaatste een video van de gebeurtenis op zijn sociale media waarop te zien is hoe hij door een grote groep badgasten onthaald wordt op de kreet “mito” (mythe), allemaal zonder mondmasker. Er waren ook scheldwoorden te horen aan het adres van gouverneur João Doria (SP), een politieke tegenstander van Bolsonaro.

De gouverneur liet zich niet onbetuigd en verhoogde de kritiek op de president, een voormalige politieke geallieerde die nu zei “Doria houdt niet van de geur van de bevolking”. Doria: “Waar Bolsonaro vooral van houdt is de geur van de dood, de geur van buskruit en de geur van geld, bekomen door rachadinhas”.




Een spotprent (die de ronde doet op de sociale media) van gouverneur Doria en zijn echtgenote in Miami, met als titel “Een gefrustreerde vakantie”. 

Doria zelf kreeg bakken kritiek over zich heen nadat hij de maatregelen tegen covid-19 aanscherpte in zijn staat en toen plots met vakantie ging naar Miami. Die kritiek zorgde ervoor dat hij in zeven haasten terugvloog naar São Paulo.

Mondkapjes zijn een “fictie”

In de laatste “live” van 2020 gaf president Bolsonaro opnieuw kritiek op de maatregelen in de strijd tegen de pandemie en het gebruik van mondmaskers om besmettingen te vermijden.

Volgens hem vormen stoffen mondmaskers een “fictie” met een “zero” beschermingsgraad, ondanks dat professionals uit de wetenschap en gezondheidszorg hem tegenspreken: “Er wordt zoveel gepraat over mondmaskers. De media hebben het voortdurend over “de president zonder mondkapje”. Is het nog niet welletjes geweest? Dat is een fictie. Hoelang zal het nog duren eer enkele moedige mensen zich hierover uitspreken, want ik ben geen specialist op dat vlak, om toe te geven dat een masker enkel bescherming biedt aan een heel klein percentage. Een masker werkt voor een dokter, die speciale maskers gebruiken. Dat van ons is waardeloos, zero”, aldus de president.

Hij zei ook dat hij zich niet zal laten inenten tegen covid-19: “In mijn specifieke geval, omdat ik reeds geïnfecteerd werd en antilichamen opbouwde, is een vaccinatie niet nodig”. Volgens de president is een vaccinatie overbodig voor hen die reeds besmet raakten.

Flávio Dino wil naar de Senaat

Flávio Dino (PCdoB), de gouverneur van Maranhão, vaak geciteerd als een linkse opkomende kracht tegen Bolsonaro voor 2022, heeft besloten om zich kandidaat te stellen voor de Senaat: “Mijn besluit staat vast, ik ben kandidaat senator, dit om te garanderen dat de reeds gedane publieke inspanningen in mijn staat verdergezet worden. Tegelijk kan ik bijdragen aan het progressieve kamp op nationaal vlak, via het parlement”.



De communistische gouverneur (die al eerder liet merken dat hij af wil van het hamer & sikkel symbool, houdt nog altijd rekening met de mogelijkheid tot opvolging van de huidige president, maar dat hangt van andere factoren af, zoals een vereniging van links Brazilië. Dat zou een reden kunnen zijn om af te zien van een zetel in de Senaat.

Gezien de versnippering van links en de stugge houding van een hopeloos verouderde arbeiderspartij (PT) is het waarschijnlijker dat Dino de regering van Maranhão in april van 2022 reeds overdraagt aan iemand anders, omdat hij een ander ambt zal nastreven dan het huidige.

De nieuwe burgemeesters gaan van start



Eduardo Paes (RJ) tijdens zijn inauguratie.

Gisteren was ook de dag dat de kersvers verkozen burgemeesters van de Braziliaanse steden en gemeentes aan hun ambt van vier jaar begonnen. Het is nog te vroeg om het gezegde “de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens” erbij te halen, maar aan goede voornemens ontbreekt het zeker niet. In Rio de Janeiro zal trouwens meer nodig zijn dan goede voornemens. Volgens burgemeester Eduardo Paes (DEM), de opvolger van de rampzalige Marcelo Crivella, zei dat hij met een “perverse erfenis” werd opgezadeld, en dat hij een onderzoek zal laten opstarten tegen zijn voorganger. Paes ondertekende gisteren al 74 decreten. Zijn fiscale secretaris Pedro Paulo, overweegt de uitbetaling van de dertiende maand aan de ambtenaren van de stad, in stukjes te betalen. Hij liet ook weten dat de betaling van januari vertragingen kunnen oplopen.



Bruno Covas

Burgemeester Bruno Reis (DEM) van Salvador uitte de wens om van zijn stad de stad te maken van de opvoeding. Zijn naamgenoot Bruno Covas (PSDB) van São Paulo zei dat hij prioriteit zal geven aan de strijd tegen de ongelijkheid en tegen de vooruitgang van het coronavirus in zijn stad. Een van de eerste maatregelen die hij (eerder al) nam, was een verhoging van zijn eigen salaris met 46%, iets wat hem niet in dank afgenomen werd. Zijn uitleg: hij wil het uitgavenplafond van de overheid in São Paulo aanpassen om gelijke trede te houden met dat van de leerkrachten in het publieke onderwijs, en om geen ambtenaren te verliezen. Het is maar hoe je het allemaal bekijkt. De aanpassing zorgt ervoor dat hij maandelijks R$ 35.400 krijgt, i.p.v. R$ 24.000. De secretarissen van zijn gemeente kregen een verhoging van 53%.

Niet slecht. Goed begonnen is half gewonnen.

Kuddedieren

Ondanks alle aanbevelingen van de overheid en specialisten uit de gezondheidszorg, bleven de Brazilianen samenhokken tijdens de jaarwisseling, pandemie of geen pandemie, hetzij omdat er moet “gefeest” worden (wat dan maar clandestien gebeurt), of omdat de traditie vereist dat men op het strand moet zijn met het gebruikelijke achterlaten van een pak afval en vuilnis, of omdat de president plots ergens opduikt, goed beseffende dat hij meteen een samenscholing veroorzaakt.



Nieuwjaarsdag op het strand van Leme – Rio de Janeiro




De politie grijpt in terwijl het zand al bevuild werd door een triestige hoop afval.



Nieuwjaar in Santa Catarina. Thuisblijven? Waarom?



Clandestien feestje in Bahia wordt onderbroken door de politie. Op vele andere plaatsen gingen die gewoon door. Het was gewoon teveel voor de overheid om dit alles te controleren.



Waar hij ook verschijnt, lokt hij (bewust) samenscholingen uit.



Waar dit allemaal toe kan leiden, toont deze foto, een samenscholing van doden op het kerkhof van Manaus.

Bronnen: Veja – Istoé – G1

Foto's: YouTube / Facebook / Repr. TV O Globo / Fotos Públicas - Renan Olaz - CMRJ - Bruno Kelly - Amazônia Real / Fernando Frazão -Agencia Brasil

 

 

 

Bron: https://brazilienieuws.online/2021/01/02/een-duik-in-het-water/