Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Een land in angst

door Redactie



Het volstaat blijkbaar voor de kandidaten Lula en Bolsonaro dat de kiezers bevreesd zijn, voor een terugkeer van de PT of voor een bolsonaristische dictatuur.

De boodschap van de stembussen na de eerste kiesronde was klaar en duidelijk. Door niet meteen uitsluitsel te geven en een winnaar aan te duiden, gaven de kiezers eigenlijk te kennen dat ze beter willen ingelicht worden over de regeringsplannen van de respectievelijke kandidaten. Helaas, driewerf helaas, door de miserabele inhoud van de campagnes van beide kandidaten, konden de kiezers niet meer gefrusteerd worden dan ze al waren. In de afwezigheid van een rijp debat over de toekomst van het land, blijft enkel een personencultus over. In plaats van voorstellen: bedreigingen en chantages. In plaats van hoop: kwelling en angst.

Lula en Bolsonaro transformeerden de tweede presidentiële kiesronde in een lange nacht van 28 dagen. Het lijkt er zelfs op dat Brazilië niet met de nodige verantwoordelijkheid zal geregeerd worden vanaf 1 januari 2023. Een groot deel van de kiezers van de ene en van de andere leven in constante spanning, voor een groot deel gestimuleerd door beide kandidaten.

De kiezers van Jair Bolsonaro zijn bevreesd dat een eventuele overwinning van de PT-leider de terugkeer betekent van grote corruptieschandalen, een automatische afstemming van Brazilië met linkse dictaturen in andere landen en de vooruitgang van liberale projecten die verband houden met behoudsgezinde gewoontes.

De kiezers van Lula daarentegen, zijn bang dat in het geval van een herverkiezing van president Bolsonaro, deze versterkt wordt in de vooruitgang van het project om de democratie af te zwakken – ook in het licht van de nieuwe samenstelling van het parlement vanaf 1 januari dat meer gelijkloopt met de ideeën van de zittende president.

In feite is deze angst niet geheel ongegrond, aangezien de historische ervaring leert dat populisten met een voorliefde voor autocratie de tweede termijn gebruikten om democratische instellingen, met name de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de professionele pers, verder te ondermijnen.

Voor de overmeerderheid van de kiezers maakt het weinig uit of er waarheid of overdrijving aan de grondslag ligt van deze angsten. En dat is het succes van campagnes die streven naar desinformatie en diskwalificatie van professionele en onafhankelijke journalistiek. Kennis en werkelijkheid lijken niet langer van belang voor meningsvorming in het tijdperk van “postmodern relativisme”, sterk gebaseerd op een systeem van overtuigingen, niet op informatie. In deze context van vertroebelende realiteit wordt elk geraaskal gezien als een legitieme politieke propositie, enkel maar een “alternatieve” manier om het land en de wereld te zien, evenveel waard als eender welke andere visie.

Electorale campagnes, vooral die van een tweede kiesronde, mogen niet dienen om de kiezers bevreesd te maken. Het zou een periode moeten zijn waarin men dieper graaft, rationeler – zo veel mogelijk – over de toekomst van Brazilië. Er zijn tenslotte niet weinig, veel minder triviale problemen die wachten op een moedige en republikeinse actie van de volgende president, in overeenstemming met het parlement. Helaas kon de samenleving niet verder van dit doel verwijderd zijn.

Lula en Bolsonaro hielden het debat laagvloers. Beiden moedigden de kiezers aan om hun stem uit te brengen, gebaseerd op de angst voor de overwinning van de andere, net alsof de volgende president, wie dat ook moge zijn, niet moet regeren in het belang van alle Brazilianen.

Er is geen ruimte voor naïviteit. Elke verkiezingswedloop is onlosmakelijk verbonden met emoties, en alle campagnes, zonder uitzondering, zoeken naar de meest basale gevoelens van kiezers. Het is ijdel om te hopen op een puur rationeel debat als het om politieke macht gaat. Nieuw echter aan deze specifieke campagne, is de opgave van rationaliteit en publieke geest door de kandidaten.

Voor Lula en Bolsonaro volstaat het blijkbaar om de tegenstander te diskwalificeren, en om amgst en afkeer op te wekken, in plaats van voorstellen te doen, als ze die hebben, voor de opbouw van een land met meer welvaart en eerlijkheid. Het is tegelijkertijd een belediging voor de geest van de grondwet die de mogelijkheid schiep om verkiezingen in 2 rondes toe te laten, om het publieke debat uit te diepen, en voor het verzoek van de kiezers die vragen om een beschaafder en kwalitatiever debat over de meest dringende problemen van het land.

Gebaseerd op het opiniestuk “Um país com medo” uit de krant Estadão.

Foto: Reproductie Band TV

Source: https://brazilienieuws.com/2022/10/13/een-land-in-angst/