Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Eerste kiesronde, een analyse

door Redactie



De uitslagen in de eerste kiesronde van de gemeentelijke verkiezingen zijn duidelijk: er bestaan alternatieven voor de polarisatie Bolsonaro-PT. De kiezer is moe van de eerste en heeft zeker geen heimwee naar de tweede.

De pandemie wijzigde de manier waarop campagnes gevoerd werden, en zorgde ervoor dat er meer rationeel en met minder passie gestemd werd. De politieke beheerders die wat meer verantwoordelijkheid toonden m.b.t. de aanpak van de strijd tegen het virus, werden beloond door de kiezer.

Het is ook niet onwaarschijnlijk dat er een nood was om de politieke waardes te herstellen, een soort redding na de traumatische ervaringen van het Lava Jato onderzoek, de afzetting van Dilma Rousseff, de morele afgang van Aécio Neves en een reeks aanklachten tegen Michel Temer in de korte periode dat hij het presidentiële lint droeg. Deze surreële gebeurtenissen, in een tijdspanne van minder dan 4 jaren, maakten het mogelijk dat een extreemrechtse outsider als Bolsonaro het pleit kon winnen.

De pandemie, het onverantwoordelijk gedrag van de president en de snelle afgang van enkele van enkele verkozenen die zijn voetsporen volgden, maakten dat de “nieuwe” politiek terug naar afzender werd gestuurd.



Jilmar Tatto, de kandidaat van de PT in São Paulo. Hij haalde slechts 8,65% van de stemmen, belandde hierdoor op de zesde plaats en werd uitgeschakeld. Tatto verklaarde inmiddels zijn steun aan Guilherme Boulos in de 2de ronde.

Een derde conclusie is de plotse opkomst van een nieuw links zonder de PT, in het ganse land. De PSOL, PDT, PSB en zelfs de PCdoB, allemaal met een geschiedenis als “satelliet” van de arbeiderspartij, gaan erop vooruit in diverse hoofdsteden, in die mate dat de PT er hooguit in slaagde om twee van hun kandidaten naar de tweede kiesronde te loodsen, op 29 november, zonder dat zij de favoriet zijn. De partij blijft echter de feiten ontkennen: niemand binnen de PT wil toegeven dat er sprake was van een systematische corruptie binnen hun regeringen, of dat zij voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de economische achteruitgang.

De centrumpartijen kunnen rekenen op een zeker herstel, na hun verlies in 2018. Dit is zeker het geval voor DEM en de PSDB, die afzonderlijk opkwamen, maar elkaar zeker gaan ontmoeten in 2022. DEM zegevierde al in de eerste ronde in Salvador, Curitiba en Florianópolis. Ex-burgemeester Eduardo Paes gaat als favoriet naar de tweede ronde in Rio de Janeiro, waar hij het moet opnemen tegen de huidige burgervader Marcello Crivella, die aankijkt tegen een zeer hoog afwijzingspercentage.

De PSDB doet het goed in São Paulo (Bruno Covas), herkoos Cinthia Ribeiro in Palmas, en heeft goede vooruitzichten in Natal, Campo Grande en Porto Velho. Indien Bruno Covas overwint op 29 november – en daar ziet het naar uit – dan levert dat een nieuwe trofee op: de MDB zal het grootste aantal gemeentebesturen leiden, maar de ‘tucanos’ (PSDB) leiden het hoogste aantal kiezers van het land.

De verrassing in de linkse hoek heeft een naam: Guilherme Boulos (PSOL – 20,24%) haalt de tweede ronde tegen Bruno Covas (PSDB – 32,86%) in São Paulo. Het zal niet gemakkelijk zijn omdat de weerstand tegen links groot is, maar hij wordt alleszins de leider van links dat het ook goed deed in Belém (PSOL), Porto Alegre (PCdoB) en in Recife waar het dispuut gaat tussen de PSB en de PT.

Afgezien van enkele problemen waar het kiestribunaal mee te maken kreeg, mag men besluiten dat de kiezer stopte met het spelen van gevaarlijke spelletjes, en nu het oog richt op “wie is wie”, “wie doet wat” en welke partij zij vertegenwoordigen. Dat op zich is al een overwinning.

Foto boven: Minister Luís Roberto Barroso, voorzitter van het kiestribunaal tijdens een persconferentie, gisteren in de namiddag.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Roque de Sá - Agência Senado / Filipe Araujo

Source: https://brazilienieuws.online/2020/11/16/eerste-kiesronde-een-analyse/