Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Eigen ruiten ingooien

door Redactie



Tiro no pé

Na de invasie van het Capitool in Washington zei de Braziliaanse president tegen zijn aanhangers voor het Palácio da Alvorada, zonder direct commentaar te geven op de gebeurtenissen: “Ik heb het vandaag allemaal gevolgd. Jullie weten dat ik een Trump aanhanger ben, dus jullie kennen ook al mijn antwoord. Er zijn daar veel aanklachten wegens fraude in de verkiezingen, erg veel. Ik heb dat een tijd geleden al gezegd, en toen schreef de pers: president Bolsonaro zegt dat de Amerikaanse verkiezingen gefraudeerd werden, zonder bewijzen aan te brengen”.

Ook deze keer verwees hij hierbij opnieuw naar zijn eigen verkiezing in 2018 waarvan hij eveneens beweert dat er fraude in het spel was: “De mijne werd ook gefraudeerd. Ik heb aanwijzingen van fraude bij die verkiezingen die ik won waardoor dat pas een feit werd in de tweede ronde. Ik had al moeten winnen in de eerste ronde”.

Hij zei hetzelfde tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten op 9 maart van vorig jaar en beloofde toen bewijzen aan te brengen, maar tot op vandaag kwam daar niets van in huis.

Zal Bolsonaro op dezelfde manier (als Trump) gaan dwarsliggen indien hij niet wint bij de volgende verkiezingen in 2022? Velen achten dit niet onmogelijk.

De Braziliaanse president laat geen kans onbenut en spuit minstens eenmaal per week een portie onzin tegen iedereen die het horen wil. Bolsonaro zal de geschiedenis ingaan als de man die “So what?” antwoordde toen hem een vraag gesteld werd door een journalist over het groeiende aantal dodelijke covid-19 slachtoffers in zijn land. Bij een andere gelegenheid dropte hij deze parel, als het ware klinkend als een waarschuwing om zich niet “als een lafaard” op te stellen tegen de pandemie: “Brazilië mag geen land zijn van doetjes”. Eerder deze week zei hij tegen het gebruikelijke groepje aanhangers dat hem stond op te wachten in Brasília dat “het land failliet was en dat hij niks kon doen”. Het gaat allemaal om knotsgekke uitspraken beneden alle peil, en zeker totaal ongepast voor een leider van een land dat zichzelf respecteert. Telkens duikt er al snel iemand op die een poging doet om nog te redden wat er nog kan gered worden, maar het leven gaat gewoon verder.

Uiteraard hinderen dergelijke uitspraken en kunnen ze gemist worden als kiespijn. Erger nog is het totaal gebrek aan enige actie op dat gebied waar het land nu het meest nood aan heeft: met name de vaccinatie van de Braziliaanse bevolking tegen covid-19. Dit, in tegenstelling tot de “pareltjes” van de president, kan nefaste gevolgen hebben, de economische activiteit ruïneren en het herstel van het normale leven opschuiven. Eigenaardig genoeg is het net de president die vanaf het begin de economie als prioriteit aanwees, op die manier ingaand tegen de rigoureuze lockdown adviezen uit de wetenschappelijke hoek. Dat zou namelijk resulteren in ondraaglijk financieel verlies en in een verhoging van de werkloosheid. Nu dat het vaccin er eindelijk is, het enige betrouwbare middel in de strijd tegen de pandemie, wordt dat door hem geboycot, enkel maar om toe te geven aan een groepje fanatici die het medicijn omtoveren in ideologie. Het gaat hier echt wel om het populaire en authentieke gezegde “um tiro no pé” (kan vertaald worden als “eigen ruiten ingooien”).

Uitverkoop nationale parken

Milieuminister Ricardo Salles denkt dat hij een aantal nationale parken in concessie kan geven waardoor de regering vijf miljard zou opstrijken. Volgens zijn verwachtingen zal de regering er in het eerste semester van dit jaar al in slagen om 11 nationale parken uit te besteden. In het totaal gaat het om 20 nationale parken. De concessies worden verleend voor een termijn van 15 tot 30 jaren. Het gaat onder meer over het Nationaal Park van Brasília, de Lençois Maranhenses (Maranhão), Jericoacoara (Ceará) en de Chapada dos Guimarães (Mato Grosso). Technici van het ministerie van Milieu onderzoeken de “appetijt” van de markt voor deze regio’s, te midden van de pandemie.



Lençois Maranhenses

De eerste veiling betrof het nationale park Aparados da Serra, een beschermd natuurgebied op de grens tussen Rio Grande do Sul en Santa Catarina. Er waren acht deelnemers aan de veiling die naar verwachting R$ 280 miljoen zal opbrengen. Het juiste bedrag en de winnaar worden maandag bekendgemaakt.

Linkse partijen willen af van de PT

Linkse partijbonzen beraadden zich in de voorbije dagen over de manier waarop er een progressief links front kan opgebouwd worden om als één blok op te komen bij de verkiezingen van 2022. Het gaat vooral om de PDT, PSB en de PCdoB die nu pogingen doen om de PSOL erbij te halen. En de PT?

Voor de deelnemende leiders is het tijd om de arbeiderspartij en het ‘petisme’ achter zich te laten. De verkiezingen van 2022 verenigen de linkse krachten tegen de hegemonie van de PT die niets opbouwt en niet in staat is om iemand te steunen. Er zijn genoeg voorbeelden in de voorbije gemeentelijke verkiezingen die dat aantonen, waaronder het conflict met de piepjonge João Campos (PSB) in Recife en het totaal gebrek aan steun aan de PSOL in São Paulo.




Tabata Amaral (federale volksvertegenwoordigster PDT) en João Campos (PSB – burgemeester Recife), jonge linkse krachten, tegenwoordig ook een koppeltje.

De gesprekken zijn nog maar net begonnen, maar er hangt wat nieuws in de lucht. Velen die voorheen nooit met elkaar praatten, drinken nu samen een koffie. De mogelijke verhuis van Flávio Dino (PCdoB0 naar de PSB, kan uitlopen op het echte startschot waarbij ook Ciro Gomes (PDT) betrokken zou zijn.

Covid-19 cijfers terug de hoogte in

Het gemiddelde van het aantal doden als gevolg van een covid-19 besmetting liep gisteren weer op tot 872. In de voorbije 24 uur stierven er 1.379 mensen en werden er 84.977 nieuwe besmettingen genoteerd.

De noordelijke staat Amazonas staat aan de top met 2.342 nieuwe infecties. De staat noteerde gisteren 69 doden waarmee het totale aantal overledenen oploopt tot 5.600. Er zijn geen IC-bedden meer vrij in Manaus.

Volgens specialisten uit de zorgsector is het ergste nog op komst na de vele feesten en samenscholingen tijdens de jaarwisseling.

Explosieve lectuur op komst?

Voormalige Kamervoorzitter Eduardo Cunha (MDB) beëindigde zijn boek “Tchau Querida, O Diário do Impeachment” (letterlijk “Dag Schat, Het Dagboek van de Impeachment”), over de afzetting van Dilma Rousseff (PT) in 2016. In het boek wordt Michel Temer aangeduid als de “grote samenzweerder” waardoor Dilma uiteindelijk moest opstappen.




Michel Temer en Eduardo Cunha

Cunha omschrijft in detail hoe de vicepresident actief ageerde om de plaats van de ‘petista’ in te nemen. Volgens de column Radar (Veja) zal het bok van 740 bladzijden “angstaanjagende details onthullen over de gedropte granaten die de val van de arbeiderspartij markeerden”. Het werk brengt ook details aan het licht over de deelname van ex-procureur-generaal Rodrigo Janot, ex-rechter Sérgio Moro en de huidige Kamervoorzitter Rodrigo Maia aan de gebeurtenissen. Cunha omschrijft deze laatste als een onverwachte figuur in het impeachment verhaal die graag de leiding op zich zou genomen hebben van de Speciale Impeachment Commissie van de Kamer. Cunha wees dat af omdat hij dacht dat Maia niet in staat was om dat proces tot een goed einde te brengen.

Het boek is nog niet te koop maar zal waarschijnlijk uitgegeven worden door de uitgeverij Matrix.

Bronnen: Estadão – Veja – G1 – UOL Notícias – Folha de São Paulo

Foto's: Marcelo Camargo - José Cruz - ABr / Marcos Corrêa - PR / Fotos Públicas - Andréa Rêgo Barros - PCR / Wikimedia Commons

Source: https://brazilienieuws.online/2021/01/09/eigen-ruiten-ingooien/