Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Dilma, lovebrasil

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Einde van een soap opera

door Redactie



President Bolsonaro vergeleek het project van de integratie van de São Francisco rivier net een “enorme soap opera die afloopt”. Hij was gisteren aanwezig in Penaforte – Ceará, bij de ceremonie waarbij het kanaal geactiveerd werd dat water van de rivier São Francisco via de noordelijke as naar de staat Ceará brengt.

Het idee om water van deze rivier via kanalen te brengen in delen van Brazilië die regelmatig met lange periodes van grote droogte kampen, ontstond reeds ten tijde van keizer Dom Pedro II, in de negentiende eeuw. Het werd een verhaal met veel problemen.

Het initiële budget voor de uitvoering van de werken in 2007, ten tijde van president Lula, bedroeg R$ 5 miljard, een bedrag dat opliep tot 12 miljard om het project te kunnen beëindigen. Het originele tijdschema in het zogenaamde PAC (Programa de Acelaração do Crescimento) voorzag de afwerking van de noordelijke as in 2012, in het eerste mandaat van Dilma Rousseff. Het regionale tribunaal liet de werken stopzetten in 2016, een beslissing die vorig jaar in april omgekeerd werd door het hooggerechtshof STF. Het kanaal strekt zich uit over 260 kilometer in de staten Pernambuco, Paraíba, Ceará en Rio Grande do Norte. Hiervan werd inmiddels 97% afgewerkt, volgens het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

De oostelijke as werd drie jaar geleden officieel ingehuldigd door president Michel Temer, en nog eens extra-officieel door Lula en Dilma. De waterstroom van dat deel werd vorig jaar onderbroken nadat er ernstige structurele problemen werden vastgesteld. De huidige regering verwacht dat het project volgend jaar volledig afgewerkt zal zijn;

“Vanaf het begin van onze regering hebben wij aanbevolen om de werken te laten doorgaan. Dat maakt deel uit van ons engagement en wij zijn erg blij om water te brengen bij diegenen die het nodig hebben”, zo zei Bolsonaro: “Het project komt ten goede aan de landbouw, het irrigeren van gronden en het toeleveren van water aan de burgers van het noordoosten die daar altijd nood aan hadden. Het is als een enorme soap opera die nu eindigt”, zo voegde hij eraan toe.

Met de inhuldiging van gisteren zal het water dat nu reeds het Milagres reservoir bevoorraadt in Pernambuco, via de tunnel Milagres gaan, op de grens van Pernambuco en Ceará, en er het Jati reservoir vullen, om uiteindelijk door te vloeien naar Paraíba en Rio Grande do Norte.



Een stuk van de noordelijke as met water van de Rio São Francisco.

De lengte van beide assen bedraagt nu 477 kilometer: 260 in de noordelijke richting en 217 in de oostelijke richting. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling spreekt over het grootste waterproject ter wereld: “”Als alle complementaire structuren en systemen in de staten operationeel zijn, zullen ongeveer 12 miljoen mensen in 390 gemeenten in Pernambuco, Paraíba, Ceará en Rio Grande do Norte profiteren van de watervoorziening”, zo staat te lezen in een folder.

Ondanks alle problemen worden politici graag gelinkt aan het project. Op het moment dat het water ter plaatse komt, staat het goed voor hen om te poseren voor een foto die later electorale voordelen oplevert.

Ex-president Lula publiceerde eerder deze week een foto op de sociale media waarbij hij schreef dat “hij er echt voor vocht om de transpositie van de Rio São Francisco te realiseren”. Dat was net 1 dag voordat Bolsonaro ter plaatse ging voor de inhuldiging.

Camilo Santana (PT), gouverneur van Ceará, liet verstek gaan bij de inhuldiging. Woordvoerders verklaarden dat hij niet ging omwille van de pandemie en herinnerden eraan dat Ceará de derde grootste staat is van Brazilië met een groot aantal geïnfecteerden, en dat de regio van Cariri, waar Bolsonaro op bezoek kwam, zwaar getroffen werd door covid-19. In Ceará werd een lockdown afgekondigd in twee steden: Sobral en Juazeiro do Norte, net de plaats waar de president landde. Santana stuurde ook geen plaatsvervanger. De aanwezigheid van de gouverneur of eender welke afgevaardigde zou de indruk geven dat hij geen respect toont voor de bevolking die verplicht wordt om thuis te blijven, op zijn bevel, zo klonk het. Ook Paulo Câmara (PSB), gouverneur van Pernambuco, stuurde zijn kat.

Bolsonaro zei op de vooravond van de plechtigheid, tijdens zijn wekelijkse live via Facebook, dat hij beide gouverneurs uitnodigde.

Bron: Agência Brasil

Foto's: Alan Santos - PR

Source: https://brazilienieuws.online/2020/06/27/einde-van-een-soap-opera/