Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Excessen verzwakken de democratie

door Redactie



De Estadão publiceert vandaag een evenwichtig opiniestuk onder de titel “Excessos que enfraquecem a democracia”, erop neerkomend dat de neiging tot overdrijven overal merkbaar is, hetzij in de boete van R$ 22,9 miljoen wegens het opstarten van een ‘rechtszaak te kwader trouw” door Bolsonaro’s partij, de PL, hetzij in de overdreven voorstellen van de bolsonaristen.

Volgens de Estadão deed het kieshof TSE er goed aan om het verzoek van de PL om het resultaat van ongeveer 60% van de elektronische stembussen in de 2de kiesronde te annuleren, te weigeren. Zonder enig realistisch fundament , was de gerechtelijke actie van de PL een onverantwoord manoeuver om verwarring en instabiliteit te veroorzaken in het land. Minister Alexandre de Moraes handelde bijgevolg correct.

De beslissing was vooral belangrijk omwille van het ongewone scenario, met name de manier waarop een deel van de aanhangers van Bolsonaro reageerde op de uitslag van de verkiezingen. In een democratische regime komt het niet toe aan de verliezers om wegen te blokkeren om te protesteren tegen het resultaat, of om te roepen om een militaire tussenkomst omdat hun kandidaat verloor.

Nochtans en ondanks al deze ongewone omstandigheden, overdreef de voorzitter van het TSE bij het opleggen van de zware boete. Zo werkt het gerecht niet, zo wordt de democratie niet beschermd. Het gaat om een buitensporige interpretatie van het recht dat meer schade veroorzaakt dan de kwestie op zich. Een democratische staat werkt zo niet.

Er is sprake van een grote ironie. Het bolsonarisme proeft nu van zijn eigen venijn dat ze aan anderen willen toedienen. De krant herinnert aan de verschillende pogingen tot invoering van het zogenaamde “excludente de ilicitude” voor de politie, een “licence to kill” als zij achten dat de situatie dat noodzakelijk maakt.

Een ander voorbeeld is het bolsonaristische voorstel om een komaf te maken met de “audiência de custodia”. Internationaal bekend als het “Pact van São José van Costa Rica” gaat het om het recht van gearresteerden om meteen voor een rechter te verschijnen om te oordelen over de wettelijkheid van de aanhouding, en of het gaat over betrapping op heterdaad. Dit recht is bedoeld om illegale aanhoudingen te voorkomen, alsmede na te gaan of er sprake is van mishandeling of marteling.

Sommigen vinden dat de overheid, in bepaalde omstandigheden, wat verder mag gaan dat de wet toelaat, maar hier is veel voorzichtigheid nodig. Een voorbeeldige straf, bij wijze van voorbeeld, mag niet geïnterpreteerd worden als een straf die de limieten overschrijdt, net alsof een bepaalde overtreding een uitzonderlijke straf vereist. In een democratische rechtsstaat bestaat het grote voorbeeld – dat iedereen moet geven, vooral de autoriteiten – erin om de limieten van de wet te respecteren. Uitzonderingen brengen geen vrede, en beschermen ook niet de democratie.

Het bolsonarisme zorgt voor spanning, intens en frequent, in een democratische rechtsstaat. Maar dat verrechtvaardigt geen anti-republicaanse methodes, gebaseerd op persoonlijke en selctieve criteria. De regels worden gevormd door de wet, en niet door degene die over de matrak of de pen beschikt.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Carlos Moura/SCO/STF

Source: https://brazilienieuws.com/2022/11/25/excessen-verzwakken-de-democratie/