Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Gemeenteraadsverkiezingen: opnieuw links x rechts?

door Redactie



Het kan niet ontkend worden: de linkse oppositie in Brazilië loopt er nog altijd bij als een kip zonder kop. Zelfs met behulp van een GPS slagen ze er niet in om het politieke noorden te vinden. De PSL, partij van president Bolsonaro wil hiervan gebruikmaken om zijn strategie te bepalen om de verkiezingen te winnen in de grote steden van het land, in 2020, bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Jair Bolsonaro wil zich persoonlijk inzetten als steunpilaar voor de kandidaten van zijn partij, en gaat hierbij uit van de strategie waardoor het aantal zetels na de jongste federale verkiezingen voor zijn partij omhoogging van 8 naar 52 volksvertegenwoordigers. Ondertussen zoekt de oppositie naar pijnpunten die gebruikt kunnen worden om de ontevredenen met de huidige regering, te overtuigen om opnieuw voor hen te stemmen.

Zoon Eduardo Bolsonaro, volksvertegenwoordiger voor de PSL in São Paulo, gaat ermee akkoord dat zijn vader zich inzet voor de gemeenteraadsverkiezingen: “Dat betekent een toenadering tot de basis van de partij, een helpende hand om de partij te laten groeien via de ideeën van Jair Bolsonaro. Wat we niet willen is een aantal burgemeesters met een socialistische visie; wij zien dat niet als een gezonde zaak”, aldus Eduardo.

Namen uit regeringskringen lieten merken dat ze de toon van het presidentiële paleis zullen volgen en de strijd tegen links zullen stimuleren, in een poging om kandidaten van de centrumpartijen uit te schakelen. Joyce Hasselmann (PSL), pré-kandidaat als burgemeester van São Paulo: “Er bestaat nog altijd een sterke polarisatie in Brazilië. Het gaat niet op om ergens tussen beiden te zweven. Je hoort bij de ene kant, ofwel aan bij andere, niet ergens halverwege”, zo verklaart zij.

De arbeiderspartij PT en de PSL beschikken in 2020 over de grootste stukken van de financiële koek waarover de partijen kunnen beschikken om campagne te voeren.

De strategie om het debat te nationaliseren is een uitdaging omdat er normaal gesproken geen link bestaat tussen de presidentiële- en de gemeentelijke verkiezingen. Kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM): “Men moet voorzichtig zijn om geen polemiek te voeren omtrent onderwerpen die niet in de agenda van de burgers staan”.

Gedurende de dertien jaren dat de PT aan de macht was, slaagden ze er enkel in om tweemaal een PT-burgemeester te laten verkiezen in 2 van de 4 grootste electorale steden, met name in Belo Horizonte (Fernando Pimentel) en in São Paulo (Fernando Haddad). In Rio de Janeiro en in Salvador kreeg de partij geen voet aan de grond.

In deze 4 hoofdsteden heeft de PSL reeds 2 pré-kandidaten: Joyce Hasselmann in São Paulo, en ‘deputado’ Rodrigo Amorim in Rio de Janeiro. Deze laatste is bekend omdat hij een plakkaat ter ere van het vermoorde gemeenteraadslid Marielle Franco (PSOL) vermielde.

In Salvador (Bahia) bestaat er een grote kans dat Bruno Reis (DEM) aangeduid wordt, momenteel vice-burgemeester van ACM Neto (DEM), en dat de PSL de nieuwe vice mag kiezen. In Belo Horizonte (Minas Gerais) ligt de situatie wat gevoeliger, dankzij het onderzoek waarin de minister van toerisme Marcelo Álvaro Antônio betrokken is (Marcelo is voorzitter van de PSL in die deelstaat). Er wordt gedacht aan gedeputeerde Bruno Engler, maar de minister zoekt naar een alternatief die het volk aanspreekt: “Het scenario is nog altijd onbepaald. We beschikken over een sterke naam, lid van onze partij, een TV-presentator”, zo verklaart de minister, zonder te onthullen over wie het gaat.

De nationale voorzitter van de PSL, Luciano Bivar, zegt dat de partij een eigen kandidaat wenst in elke stad met meer dan 100.000 inwoners. De partij zal een campagne lanceren (vanaf 17 augustus) om nieuwe leden te werven en wil hiervoor het gezicht van de verkozen president en parlementairen van de partij inzetten om te groeien. De belangrijkste stad blijft echter São Paulo. Bivar zegt dat hij achter de keuze van Joyce Hasselmann staat, maar dat dit nog kan wijzigen.

Joyce ondervindt nog altijd weerstand van sommigen, ondanks dat zij de steun heeft van de partijleiding op nationaal vlak, alsmede die van haar collega’s in het parlement, zelfs van Alexandre Frota waarmee ze al in botsing kwam. De weerstand komt niet het minst uit presidentiële kringen, dit omdat zij gewantrouwd wordt omwille van haar goede relatie met gouverneur João Doria (PSDB), een potentiële tegenstander van Jair Bolsonaro bij de volgende presidentsverkiezing, in 2022.

Eduardo Bolsonaro: “Dat is een beslissing die ik niet alleen ga nemen. Joyce kreeg meer dan een miljoen stemmen in São Paulo, is daar erg bekend en zou wel degelijk een geschikte naam kunnen zijn voor het burgemeesterschap aldaar”. Bolsonaro Junior nodigde TV-presentator José Luiz Datena uit om lid te worden van de partij en aldus een mogelijke optie om de strijd voor het burgemeesterschap op te nemen tegen Bruno Covas (PSDB) die graag herverkozen wil worden.

De andere kant

De PT blijft aanmodderen met de bepaling van hun prioriteiten. Interne peilingen geven aan dat de populariteitsdaling van president Bolsonaro, geen vruchten opleverde voor hen, t.t.z. voldoende om de partij weer op het juiste spoor te zetten. Het zal afhangen van de economische resultaten of de PT een frontale botsing kan aangaan met Bolsonaro, ofwel een campagne moet voeren over banale onderwerpen als “gaten in de straten”.

Ex-burgemeester Fernando Haddad ziet het niet zitten om opnieuw kandidaat te worden in São Paulo. In Rio de Janeiro koos de partij ervoor om de weg vrij te maken voor de linkse kandidaat Marcelo Freixo (PSOL).

In Salvador wil de PT geen confrontatie met DEM (de partij van de huidige burgemeester ACM Neto) en kiest ervoor om een geallieerde te steunen van de huidige gouverneur Rui Costa (PT), zoals volksvertegenwoordiger Pastor Sargento Isidório (Avante).

Volksvertegenwoordiger Reginaldo Lopes (PT – Minas Gerais): “De PT moet een project voor het land ontwikkelen, met een begin en een einde. En dat is er nu niet. Als er niets gebeurt, dan zal de PT verliezen in 2022. Hiervan uitgaande, verdedig ik het standpunt dat we kandidaten moeten hebben in alle steden”. Hijzelf zal een poging doen om verkozen te worden als burgemeester in Belo Horizonte.

Bron

Foto's: Facebook

Source: https://brazilienieuws.online/2019/07/16/gemeenteraadsverkiezingen-opnieuw-links-x-rechts/