Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Hakbijl subsidies hoger onderwijs

door Redactie



De regering Bolsonaro kondigde een (nieuwe) blokkering aan van meer dan R$ 1 miljard aan subsidies voor het hoger onderwijs in Brazilië. Als gevolg hiervan lopen openbare universiteiten het risico om niet over het nodige geld te beschikken om personeels- en bedrijfskosten te betalen.

De contingentie (tijdelijke blokkering van fondsen totdat de regering beslist of de verlaging al dan niet definitief is) werd afgelopen vrijdag, aan de vooravond van de eerste verkiezingsronde, aangekondigd door middel van decreet 11.216, dat decreet nr. 10.961 wijzigt, verwijzend naar aan de uitvoering van de MEC-begroting (Ministerie van Onderwijs) voor dit jaar. Opgeteld bij de tussen juli en augustus aangekondigde blokkades van R$ 1,34 miljard , bereikt het totale tekort in het onderwijs R$ 2,4 miljard.

In een nota van Andifes (Associação Nacional dos Dirigentes das Instituições Federais de Ensino Superior) staat te lezen dat de contingentie leidde tot een vermindering van R$ 328,5 miljoen in de beschikbare bedragen voor universiteitskosten.

“Dit bedrag, opgeteld bij het bedrag dat al het ganse jaar was geblokkeerd, komt neer op een totaal van R$ 763 miljoen aan bedragen die zijn onttrokken aan federale universiteiten uit de begroting die voor dit jaar was goedgekeurd”, benadrukt de entiteit. Voor Andifes brengt deze nieuwe bezuiniging “het hele universitaire systeem in gevaar”, reeds getroffen door de onvoorziene gebeurtenissen die het ganse jaar door plaatsvinden.

De entiteit bekritiseerde tijdens een ontmoeting met de secretaris voor het Hoger Onderwijs, Wagner Vilas Boas de Souza, het feit dat de onvoorziene gebeurtenis gevolgen heeft voor de middelen die bestemd zijn voor de uitgaven van oktober, die al zijn vastgelegd, en zou kunnen leiden tot “zeer ernstige en juridische gevolgen voor federale universiteiten”.

Voor Andifes “is de beperking, ingesteld door het decreet, waardoor de betalingsmogelijkheden uitgeput worden, onhoudbaar”. De entiteit houdt vandaag een buitengewone vergadering van het bestuur om de context te bespreken, alsmede mogelijke acties en maatregelen.

Une, de Nationale Unie van Studenten, liet gisteren weten via de sociale media dat “de federale regering de overschot van alle rekeningen van federale instituten en universiteiten in beslag neemt, en geen centavo meer overlaat om iets te betalen!”.

Volgens een analyse van het “Centro de Estudos Sou Ciência”, vrijgegeven in het begin van de maand september, noteert de regering Bolsonaro in de voorbije vier jaren een vermindering van 94% van alle investeringen, bestemd voor federale universiteiten. Van de 21 bestaande onderzoeksinstituten in het land kenden er 19 een daling van hun budget tussen 2019 en 2021.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

Source: https://brazilienieuws.com/2022/10/06/hakbijl-subsidies-hoger-onderwijs/