Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: comulder, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Hello, Goodbye

door Redactie



“Dat is een beslissing van de president… hij besloot daartoe. Werd dat vandaag bekendgemaakt? Manicure, fitness… kappersalons terug open? Neen… dit is… niet van ons afkomstig.”

Het was op deze manier dat Nelson Teich, de minister van Volksgezondheid, een gerespecteerde oncoloog, gespecialiseerd in gezondheidszorg, ontdekte bij een persconferentie dat hij in werkelijkheid niet het bevel voert in zijn ministerie, en dat hij de nieuwe boksbal werd van president Bolsonaro.

Het is nog maar net geleden dat zijn voorganger Luiz Henrique Mandetta de laan werd uitgestuurd (16 april), en Bolsonaro begint het spelletje al te herhalen met diens opvolger door hem publiekelijk voor schut te zetten, dit alles te midden van een pandemie waarbij het dagelijkse aantal slachtoffers stilaan opklimt tot duizend per dag. Per dag!

De procedure is inmiddels bekend. De president geeft eerst openlijk een uitbrander naar de betrokkene of nauwe medewerker in interviews. Vervolgens wordt de autonomie en het zelfvertrouwen van het slachtoffer in wording ingeperkt. Tenslotte volgt er een ontslag, ofwel wordt de druk zodanig opgevoerd dat de betrokkene zelf ontslag neemt. Niet weg te denken uit dit script zijn uitspraken als “Ik ben de president verdorie!” , of, “Ik ben degene die verkozen werd!” , “Ik benoem, iedereen moet op dezelfde lijn staan als ik!” en “Ik bepaal hier wat er gebeurt, of ben ik enkel een papieren president misschien?” .

De lijst slachtoffers wordt alsmaar langer. Mandetta en Sérgio Moro, chef van de federale politie Maurício Valeixo, generaal Santos Cruz (regeringssecretaris), voormalige vriend en secretaris-generaal van de regering Gustavo Bebianno (inmiddels overleden), economist Joaquim Levy (BNDES|Inpe) kunnen erover meepraten|en wetenschapper Ricardo Galvão (Inpe) kunnen erover meepraten. Regina Duarte (Cultuur) ligt nog te sudderen in de hete olie, de superintendenten van de PF in Rio de Janeiro werden al gebakken. Langs de andere kant winnen gelijkgestemde zielen Ernesto Araújo (anti-China), Abraham Weintraub (anti-STF) en Ricardo Salles (anti-Milieu) behoorlijk wat aanzien.



Net als de actrice Regina Duarte, aanvaardde Nelson Teich een verantwoordelijkheid die hij in werkelijkheid niet krijgt, het valt zelfs te betwijfelen of hij iedereen bij naam kent in zijn ministeriële ploeg, een team dat zich in het oog van de orkaan bevindt zonder goed te weten welke schade die aanricht in het ganse land. Teich werd wel verplicht om een militair naast zich te aanvaarden als nummer 2 van het ministerie, met name generaal Eduardo Pazuello (foto), niet echt een specialist in de strijd tegen het coronavirus.

Er bestaat een wetenschappelijke muur tussen Bolsonaro en Nelson Teich. De minister is een bolsonarist sinds de campagne van 2018, maar heeft tevens een eigen biografie die hij moet beveiligen. Die biografie zal hij niet overboord gooien om een president gunstig te stemmen, een president die ingaat tegen alle wetenschappelijke studies en raadgevingen van de wereld, het einde van het sociale isolement predikt en het gebruik stimuleert van een geneesmiddel met mogelijke nefaste bijwerkingen.

Teich geeft toe dat een lockdown in bepaalde gebieden en onder bepaalde omstandigheden onvermijdelijk is, terwijl Bolsonaro volhardt in zijn kruistocht tegen het ophokken en het liefst van al zou willen dat iedereen weer zijn normale dagelijkse activiteiten hervat, met als gevolg langere rijen voor een plaatsje in de intensieve afdelingen van de nu reeds overvolle hospitalen, en files aan de kerkhoven van het land. De minister zegt dat chloroquine, oorspronkelijk een geneesmiddel tegen malaria, geen levens redt en ernstige bijwerkingen heeft. “Dokter” Bolsonaro “eist” dat het middel gebruikt wordt.

Geïrriteerd door de houding van Teich, riep de president Eduardo Pazuello bij zich en vroeg hem of hij bereid zou zijn om minister te worden indien Teich opstapt. Het antwoord: ja.

De minister liet al merken bij zijn medewerkers dat hij er spijt van had dat hij de benoeming van de generaal als nummer 2 in zijn ministerie aanvaardde. Teich is de chef, maar het is Pazuello die de touwtjes in handen heeft en rechtstreeks rekening aflegt bij de president. Een van de medewerkers zei: “Teich is het brein van het ministerie. Het probleem is dat dit niet gemeld werd aan zijn lichaam (Pazuello)”.

De vraag of dit goed zal aflopen is overbodig. “Hello” en “Goodbye” zijn woorden die onlosmakelijk verbonden zijn met de Braziliaanse president.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - José Dias - PR / Marcello Casal - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2020/05/15/hello-goodbye/