Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Het afscheid van Bolsonaro

door Redactie



President Bolsonaro maakte op de laatste werkdag van zijn ambtstermijn een balans op van zijn beheer in een live, uitgezonden via zijn sociale media. Hij zei dat niets een terroristische daad verrechtvaardigt, verwijzend naar de poging tot een bomaanslag, tijdig gefrustreerd door de politie.

Volgens Bolsonaro was het erg moeilijk om gedurende al die tijd (sinds de 2de kiesronde, op 30 oktober) “te zwijgen, in een zoektocht naar alternatieven (voor zijn nederlaag)”.

In zijn toespraak vergeleek hij zijn regering met de nieuwe, samengesteld door zijn rivaal Lula die hij niet bij naam noemde, maar gewoon omschreef als “tegenstrever” en “kerel”. Volgens Bolsonaro ligt het in de verwachting dat zijn tegenstrever zijn verantwoordelijkheid neemt: “We mogen niet denken dat de wereld eindigt op 1 januari, het gaat hier niet om alles of niets”, zo zei hij.

Sinds de nederlaag van Bolsonaro sloegen zijn aanhangers kampen op voor het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Brasília, en voor andere gebouwen van het leger in verschillende steden van het land. Zij aanvaarden de overwinning van Lula niet waarbij sommigen op een staatsgreep aandringen door de strijdkrachten te vragen om in te grijpen opdat de arbeiderspartij de macht niet zou overnemen.

Over de poging tot een bomaanslag: “Niets verrechtvaardigt deze poging tot een terroristische daad in de luchthavenregio hier in Brasília. Het element dat gearresteerd werd, past in geen enkele situatie, maar wordt wel geclassificeerd als een bolsonarist. Het is maar hoe je het bekijkt”, aldus de president.

Volgens Bolsonaro bestaan zijn ministers uit technici: “Vergelijk onze ministers met die van onze tegenstrever”.

De president richtte zich gedurende zijn live, ook naar zijn volgelingen aan de poorten van de kazernes sinds zijn nederlaag tegen Lula en verklaarde “dat de inauguratie gepland is op 1 januari, dat hij binnen de lijnen van de grondwet naar een uitweg zocht, maar geen steun vond”:

“Alles moet binnen de 4 lijnen van de grondwet blijven. Niemand wil een avontuur. We leven in een democratie, of niet. Ook binnen de 4 lijnen moet je gesteund worden. Ik wilde op geen enkel moment iets verkeerds doen, een overtreding”, zo zei hij.

“Tot op vandaag droeg ik mijn steentje bij binnen de grondwet. Maar de steun van het parlement is noodzakelijk, van enkelen bij het hooggerechtshof, bij andere instellingen. Je kan het mij niet kwalijk nemen als je de zaken wil oplossen. Het is geen makkelijke weg”.

In zijn toespraak bevestigde Bolsonaro dat je geen half werk kan afleveren waardoor de bijwerkingen teveel schade opleveren: “Alles heeft tegenwoordig gevolgen over gans de wereld”, zo verklaarde hij.

Bron

Foto: Facebook

Source: https://brazilienieuws.com/2022/12/30/het-afscheid-van-bolsonaro/