Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Het fenomeen Boulos

door Redactie



Guilherme Boulos (38), leider van de dakloze beweging MTST (Movimento dos Trabalhadores Sem Teto), raakte deze week, aan het begin van de gratis zendtijd op de televisie, tot 12% van de intenties van de stemmen (volgens Datafolha), na de huidige burgemeester Bruno Covas (21%) en volksvertegenwoordiger Celso Russomanno (27%). Dit betekent een enorme vooruitgang voor de linkse kandidaat voor het burgemeesterschap van São Paulo. De ex-presidentskandidaat won nooit eerder een verkiezing, maar wist zich nu los te maken van de PSB-kandidaat en ex-gouverneur Márcio França die op 8% blijft zweven. Hierdoor vernedert hij de arbeiderspartij PT en kan beginnen te dromen van een mogelijke aanwezigheid in de tweede kiesronde. Boulos zal het moeten doen met 17 seconden zendtijd, maar hij realiseerde al een live van 24h (!) via het internet, iets wat hij vast nog zal herhalen.

De vertegenwoordiger van de PSOL* is trouwens flink bezig om het ganse linkse electoraat te veroveren, inclusief PT-aanhangers die de kandidaat van Lula, Jilmar Tatto, massaal afwijzen, of zelfs niet eens kennen. Tatto haalt slechts 1% van de intentiestemmen. Orlando Silva (van de communistische partij PCdoB) staat op gelijke hoogte, met eveneens 1%.

Boulos slaagde erin om drie percentuele punten te winnen in tien dagen tijd waardoor hij nu op de derde plaats staat. Men mag dus aannemen dat de basis van de PT, die er eerder al in slaagde om zwaargewichten als Luiza Erundina (nu kandidaat vice van Boulos), Marta Suplicy en Fernando Haddad te laten verkiezen, nu in grote getale zal aannemen dat Boulos de enige kandidaat is van links voor wie het de moeite loont om voor te stemmen, een nooit eerder geziene beweging in São Paulo.



Celso Russomanno (midden), vooral bekend als reporter voor een televisieprogramma waarin hij, vaak op een agressieve manier, de consumenten verdedigt. Zijn partij Republicanos is centrum-rechts, geallieerd met president Bolsonaro.

Het is inderdaad nog wat vroeg, maar volgens politieke wetenschappers vormt São Paulo het electorale laboratorium van Brazilië, gemengd en migrant. Indien Russomanno, ondanks dat hij gesteund wordt door Bolsonaro, weer blijft hangen (zoals eerder gebeurde), dan is een dispuut tussen de PSDB en links niet ondenkbaar, maar dan wel zonder de PT. Indien Boulos blijft groeien, dan kan hij Bruno Covas voorbijsteken met een duel als gevolg tussen extreemlinks en de neobolsonarist Russomanno.

Boulos is een verrassing, vooral nadat hij slechts de 10de plaats bereikte in de laatste presidentsverkiezingen in 2018, met 0,58% van de stemmen, minder dan de helft van de excentrieke figuur Cabo Daciolo.

De MTST leider ontpopte zich tot een fenomeen in de communicatie. Zijn uitspraken zijn duidelijk, makkelijk begrijpbaar en charismatisch. Op die manier wist hij de weerstand te overwinnen tegen zijn persoon, een imago van indringer in andermans eigendom, door de techniek van de MTST om publieke en ongebruikte of verlaten gebouwen te bezetten in het voordeel van daklozen. Die tactiek werd altijd als controversieel beschouwd, maar hij trok hierdoor wel de aandacht naar het enorme deficit aan woningen voor armen in de grote Braziliaanse steden. Boulos concentreerde zijn campagne in de periferie van São Paulo, waar Russomanno zijn basis heeft.

De PSOL-kandidaat bouwde zijn eigen basis op via de MTST en zorgde ook voor woningen van een betere kwaliteit dan die van het sociale woning programma Minha Casa Minha Vida in populaire volkswijken. Boulos werd hierdoor erg bekend en beschikt dan ook over het nodige potentieel om te groeien.



Jilmar Tatto op campagne in São Paulo. Vele kiezers zien in hem niet veel verschil met de etalagepoppen achter hem, ondanks dat zijn partij (PT) 2,1 miljoen reais injecteerde in zijn campagne.

Zelfs als hij niet verder raakt dan de derde plaats, kan Boulos de volgende presidentiële verkiezingen in 2022 beïnvloeden, zeker als PT-kandidaat Jilmar Tatto blijft hangen op die 1% en op geen enkel moment een reële optie vormt. Het lijkt erop dat de polarisatie tussen de PT en Bolsonaro zich niet zal herhalen in 2022. Zou het kunnen dat een nieuwe linkse figuur naar de oppervlakte komt, als optie tegen het extreemrechtse bolsonarisme? De komende weken zullen het uitwijzen.

*PSOL

De “Partido Socialismo e Liberdade” werd opgericht in 2004. De PSOL, met 50 als kiesnummer, wordt beschouwd als een linkse tot extreemlinkse partij, het democratisch socialisme verdedigend. De partij kwam er voornamelijk door dissidenten van de arbeiderspartij PT die niet akkoord gingen met hun partijpolitiek. Reeds tijdens het eerste jaar van de regering Lula, weigerden (o.m.) Luciana Genro, Heloisa Helena en João Fontes om de richtlijnen van de PT te volgen bij stemmingen in de Kamer. Nadat zij tegen stemden in de hervorming van de sociale zekerheid van de regering Lula, werden zij buiten de partij gezet en dat was de aanzet voor de oprichting van de PSOL.



Heloisa Helena, een van de “opstandelingen” van de PT, deed mee aan de presidentsverkiezingen in 2010 en haalde 6.575.393 stemmen (6,85%) waarmee zij de derde plaats haalde, na Marina Silva en Dilma Rousseff.

Sinds de verkiezingen van 2014 was de PSOL de derde partij die het meest aangroeide, wat het aantal leden betreft. In augustus van dit jaar stond de teller op 186.567.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons / Facebook / YouTube

Source: https://brazilienieuws.online/2020/10/10/het-fenomeen-boulos/