Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 521
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Het plan van de PT

door RedactieNa de nederlaag bij de verkiezingen van 2018, en het vooruitzicht van een gebrek aan kansrijke kandidaten, besloot de arbeiderspartij uit te pakken met een nieuw plan van initiatieven om weer aan de macht te kunnen komen. Het voorstel, “Plan voor wederopbouw en transformatie van Brazilië” genaamd, somt een reeks acties op die de partij essentieel acht om “Brazilië weer op te bouwen”, maar komt uiteindelijk neer op allerlei voorstellen die in de voorbije jaren door ex-president Lula en enkele andere partijleiders verdedigd werden. Het is in ieder geval de bedoeling, dat dit document het programma weergeeft voor de presidentskandidatuur van de PT in 2022, met of zonder Lula.

Zowel op economisch als op administratief vlak, verdedigt de PT meer uitgaven en een grotere aanwezigheid van de overheid. De partij verdedigt de noodzaak dat de overheid moet optreden in het voordeel van ontwikkeling, rechtstreeks of via overheidsbedrijven, door “investeringen te doen die de sociale en economische realiteit kunnen wijzigen”. Voor hen vormen de overheidswerken steunpilaren van hun economisch plan dat hierdoor een “efficiënt instrument wordt om de ongelijkheid te verminderen”. Deze uitleg vertoont sterke gelijkenissen met de inspanningen van de ontwikkelingsvleugel in de huidige regering om president Bolsonaro ervan te overtuigen dat het beter is om deze weg te kiezen, i.p.v. de liberale koers die verdedigd wordt door Economie-minister Paulo Guedes.

De PT verdedigt niet alleen een versoepeling van de fiscale doeleinden, maar ook de toepassing van “financiering en het gebruik van middelen uit de markt van de wisselkoers, en de vermogenswinsten van internationale reserves om de uitgaves te financieren, nodig om het hoofd te bieden tegen de gevolgen van de covid-19 pandemie. Er wordt ook gesproken over “ongeveer 380 miljard dollar aan deviezenreserves die opgebouwd werden tijdens de PT-regeringen”, om aan te geven dat “het land helemaal niet financieel gebroken is”, en dat er “geen risico bestaat op achterstand bij de betaling van buitenlandse schulden, zoals dat wel het geval was in het verleden”.

Wat de overheidssector betreft, komt de PT met enkele voorstellen om het aantal ministeries uit te breiden, zoals Arbeid, Vrouwenbeleid, Cultuur en het Beleid ter bevordering van rassengelijkheid.

In het document komt de partij weer terug op het verdedigen van de nietigverklaring van het vonnis waardoor ex-president Lula veroordeeld werd wegens corruptie, en waardoor hij zich niet verkiesbaar kan stellen. Er staat te lezen dat de absolutie van Lula een zekere vorm is om de strijd tegen de corruptie te verdedigen.

Uiteraard is het geen verrassing dat kritiek op de regering Bolsonaro een van de hoofdpunten is van het voorstel. Die regering wordt bestempeld als “fascistisch en obscuur”. Volgens de PT verkeert het land in een “scenario van instabiliteit”, met een “militaire voogdij over de burgermacht”, een “fascistisch en nostalgisch bolsonarisme van dictatuur, onderdrukking en marteling”. De partij vindt dan ook dat de verdediging van democratische vrijheden een topprioriteit is. Hiervoor wordt een wet voorgesteld die de rechtstaat moet verdedigen, en die bedreigingen tegen de Braziliaanse democratie zou beteugelen.

In het document wordt ook (opnieuw) gesproken over het “reguleren van de toegang tot, en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen”, maar met de nadruk dat het geen “censuur” zal zijn zoals sommigen “bedrieglijk beweren”. Als een soort signaal voor de hervatting van de hulp aan bloggers die sympathiek staan tegenover de PT, een kenmerk van de regeringen Lula en Dilma, maar ook onder de huidige regering, wordt er in het plan gesproken over “het versterken van kleine en middelgrote bedrijven, naast alternatieve media”.

Foto boven: Gleisi Hoffmann, Lula en Aloisio Mercadante bij de voorstelling van het “Plano de Reconstrução do Brasil”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

Source: https://brazilienieuws.online/2020/09/22/het-plan-van-de-pt/