Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Het rommelt in Brazilië

door Redactie



José Aparecido Bilha, een priester in de parochie Nossa Senhora Aparecida in Guaíra (Paraná), werd vorige maandag dood aangetroffen met een diepe snee in de hals. De politie sluit een zelfmoord niet uit, maar het is algemeen bekend dat hij bedreigd werd door bolsonaristen waarvan eentje zou gezegd hebben: “Als het om een rooie gaat, des te beter”. De priester kwam openlijk uit voor zijn sympathie voor verkozen president Lula. Tot nader order geniet de zaak nog van het voordeel van de twijfel, maar er is meer aan de hand in Brazilië.

In bolsonaristische kringen wordt toegegeven dat de actie van de PL, de partij van Bolsonaro die een actie opstartte bij het kieshof TSE omdat ze de werking van de elektronische urnes bij de 2de kiesronde in twijfel trekken, voornamelijk dient om de protesten aan te wakkeren. Het politieke geweld voor de poorten van de kazernes en op de Braziliaanse wegen groeide aan in de voorbije dagen en laten de rode lamp flikkeren bij de autoriteiten met betrekking tot de anti-democratische acties, geleid door aanhangers van president Bolsonaro.

Het openbaar ministerie van de staat Rondônia onderzoekt, bijvoorbeeld, een aanslag op een ondergrondse waterleiding en omschrijft het incident als een mogelijke terroristische actie.

In Santa Catarina vergelijkt de PRF (wegenpolitie) het formaat van de aanslagen met terroristische acties en de tactieken van de voormalige black blocs, die vernielingen uitvoerden en daarbij maskers gebruikten om hun gezicht te bedekken.

Bolsonaristen blijven aandringen bij de gewapende strijdkrachten om een staatsgreep te plegen, om te verhinderen dat Lula officieel aan zijn ambt begint.

De escalatie van het geweld gaat gepaard met acties, uitgevoerd door gewapende mannen, bedekt door een kap, het gebruik van zelfgemaakte bommen, plunderingen en het vernielen van vrachtwagens. Er zijn ook registraties van aanvallen op agenten van de wegenpolitie en vrachtwagenbestuurders, inclusief eentje die met stenen werd bekogeld toen hij een blokkering probeerde te doorbreken.

De meeste incidenten worden genoteerd in Mato Grosso, Santa Catarina en Rondônia, tegelijk ook de drie staten waar de meeste stemmen naar Bolsonaro gingen.

Naast zelfgemaakte bommen – flessen gevuld met brandbare substanties – vuurwerk, olie op de wegen, spijkers om banden te doorboren, stenen, barricades met verbrande autobanden, vuilbakken, worden er zelfs boomstronken op de wegen gegooid. Ook wegbeschermers worden vernield.

Marcos Rocha, gouverneur van Rondônia, riep de hulp in van de Força Nacional (speciale eenheid, samengesteld uit leden van de politie, brandweerlui, militairen en experten) om de orde te herstellen op de wegen van zijn deelstaat. De ganse lijst van politieke geweldplegingen staat te lezen in een artikel bij de krant Folha de São Paulo (bron hieronder).

Indien de autoriteiten er niet in (willen) slagen om de gemoederen te bedaren, dan zou Black Friday dit jaar wel eens een andere betekenis kunnen krijgen.

Bron

Foto: José Cruz/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2022/11/23/het-rommelt-in-brazilie/