Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Het verleden en de toekomst

door Redactie



Lula is het verleden en Bolsonaro de toekomst, klopt dat? Het hangt er vanaf.

Ex-president Lula draagt een biografie met zich mee van een migrant uit het noordoosten en een vakbondsleider tijdens de dictatuur, met daarbovenop de verdiensten van zijn 2 mandaten. Hij wil nu de horizonten verkennen, ondersteund door de blunders en fouten van de huidige regering, en een project opbouwen, niet alleen van de PT maar eentje van de overdracht.

President Bolsonaro draagt het uniform van “een slechte militair”, zoals generaal Ernesto Geisel het uitdrukte, een een politieker van laag allooi, zoals iedereen weet, en probeert om die blunders en fouten uit te diepen, de instituten naar zijn hand te zetten en een autoritair project op te bouwen van 20 jaren.

Lula gaat stilaan toe naar de tachtig, heeft geen toekomst meer in de politiek of plannen om herverkozen te worden (of zou die niet meer mogen hebben), en moet een breed front uitbouwen van politieke krachten, zich voorbereiden om zijn termijn te volbrengen en om de uitdaging aan te gaan om politieke leiders te identificeren buiten de arbeiderspartij PT, verschillend van mensen als Dilma Rousseff, José Dirceu of Antônio Palocci.

Bolsonaro daarentegen, kent geen limieten en is niet van plan om zich te buigen en om zijn leger te kalmeren, en het gaat hierbij niet om de Braziliaanse strijdkrachten. Indien hij herverkozen wordt, gaat hij regeren met nieuwkomers als Damares Alves, de generaals Hamilton Mourão en Eduardo Pazuello, de anti-milieu figuur Ricardo Salles en, uiteraard, 01, 02 en 03. Nummer 04 is een ander verhaal, 05 telt niet mee. Tenslotte, meisjes kleden zich in de rose kleur.

Er bestaat geen communisme noch communisten in Brazilië, zoals de bolsonaristen beweren, en het is ook totaal zinloos dat de PT, of een deel ervan, Nicolas Maduro verdedigt, die een politieke, sociale en economische chaos opwekte, en de toekomst van Venezuela in vlammen liet opgaan. Het verschil is dat regimes in Cuba, Nicaragua en Venezuela geen schrik aanjagen, maar de projecten van extreemrechts, met Donald Trump, Turkije, Hongarije en Polen zijn wel zorgwekkend en, jawel, kennen wel vooruitgang.

Samenvattend, Lula is het verleden dat een betere toekomst projecteert. Bolsonaro is een toekomst dat het verleden terugbrengt – en dat verleden was niet beter. De een wijst naar een punt in een nieuw post-PT tijdperk, ook al omdat het niet duidelijk is wat de PT betekent zonder Lula. De ander zwaait met een reactionair project, tegen sociale vooruitgang, politici, gebruiken en… de democratie.

Lula en Bolsonaro zijn populistische leiders, charismatisch, die het land in twee hakten, de verkiezingen transformeerden tot een oorlog en hun troepen klaarhouden om een hel te maken van het leven van de volgende verkozene. Eén ding is echter duidelijk. Lula is aan het einde van zijn verhaal en moet het centrum verenigen en consolideren, dit terwijl het plan van Bolsonaro erin bestaat om te radicaliseren, zijn macht uit te breiden en om een versterkt fort te maken van de drie machten om het bolsonarisme te vereeuwigen. De een gaat, de andere kwam om te blijven. Wat is het verleden, wat is de toekomst en wat is de echte bedreiging?

Een samenvatting vanLula é passado que projeta um futura melhor; Bolsonaro é futuro que traz de volta o pior do passado“, geschreven door columniste Eliane Cantanhêde (Estadão).

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert/Alan Santos/PR

Source: https://brazilienieuws.com/2022/10/16/het-verleden-en-de-toekomst/