Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Ibama: Ook Rio de Janeiro bedreigd door olievervuiling

door Redactie



Terwijl de Braziliaanse autoriteiten hun best doen om de milieuramp te minimaliseren, werden in de afgelopen week 149 nieuwe plaatsen getroffen door olievervuiling. Dit brengt het totaal nu op 643. De eerste vervuiling aan Braziliaanse stranden in het noordoosten werd 80 dagen geleden vastgesteld en bereikte inmiddels ook al het kustgebied van de deelstaat Espírito Santo. Volgens technici van Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente) is het hooguit een kwestie van dagen vooraleer de ruwe olie aanspoelt in de staat Rio de Janeiro.

De regering blijft ondertussen volhouden dat ze sinds het begin optrad om het aanspoelen van ruwe olie te bestrijden en dat het allemaal onder controle is. Nochtans verspreidt de olie zich met een angstwekkende snelheid. Vorige week, van maandag tot zondag, werden 149 nieuwe plaatsen bevuild. Aan het einde van de week was het de beurt aan het gebied Delta do Parnaíba, het grootste deltagebied (land tussen rivieren) van beide Amerika’s. Er werd ruwe olie vastgesteld op zeven stranden: Ilha das Canárias, Ilhas dos Poldros, Praia de Caiçaras, Praia do Pontal, Ilha do Caju, Barra da Melancieira en Ilha do Passeio. De lokale autoriteiten zijn er erg bezorgd voor dat het goedje ook de rivieren in de streek zou bevuilen. In de deelstaat Piauí werden ook de stranden van Atalaia, Pedra do Sal en Peito de Moça afgekeurd voor een bad in het zeewater. Sinds vorige vrijdag werd reeds 2 ton ruwe olie verwijderd.



Praia de Atalaia, momenteel ongeschikt om te baden.

De Braziliaanse Marine liet inmiddels weten dat de stranden van Rio Grande do Norte, Ceará, Pernambuco en Espírito Santo reeds opgekuist werden. In andere staten wordt er nog volop gewerkt aan de opruiming: Maranhão (Araioses en Tutóia), Piauí (Luís Correia, Ilha Grande en Parnaíba), Alagoas (Barra de São Miguel, Feliz Deserto en Piaçabuçu), Sergipe (Barra dos Coqueiros) en Bahia (Maraú en Cairu).

Beelden tonen aan dat de olie, reeds vastgesteld in Vitória, de hoofdstad van Espírito Santo, op weg is naar het zuiden. Technici van Ibama twijfelen er niet aan dat de kust van Rio de Janeiro bedreigd wordt, en dat is een van de grootste zorgen van de autoriteiten. Rio de Janeiro is immers dé toeristische postkaart van het land. De regering van deze staat bereidde alvast een actieplan voor om de vervuiling te bestrijden. Het plan bestaat uit drie delen: bewaking, toezicht en daadwerkelijke actie. Het eerste deel werd reeds opgestart. Het toezicht houdt in dat er routine bezoeken plaatsvinden op de stranden, inclusief het opmaken van verslagen, het overvliegen van de regio en het inzetten van vaartuigen. Voor de opruiming en het opslaan van de ruwe olie werd reeds een ploeg van tweehonderd mensen samengesteld, alsmede een plaats bepaald voor de tijdelijke opslag van de ruwe olie.

Ook de regering van São Paulo is bezorgd, dit omdat de stroming in de oceaan vanaf Cabo Frio (Rio de Janeiro) een bocht maakt, weg van de kust. Verder weet niemand goed wat er kan gebeuren. Afgevaardigden van beide deelstaten zaten vorige week samen met specialisten van Ibama om mogelijke preventieve acties te bespreken.

Bron

Foto's: Salve Maracaípe / Semar

Source: https://brazilienieuws.online/2019/11/18/ibama-ook-rio-de-janeiro-bedreigd-door-olievervuiling/