Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Ik misschien niet,maar hij?

door Redactie



President Bolsonaro is bezorgd voor een eventuele vervolging door het gerecht vanaf 1 januari 2023, wanneer zijn ambt eindigt en hij, bijgevolg, geen recht meer heeft op onschendbaarheid.

De processen tegen de president die vandaag liggen te sudderen bij het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal, zullen dan overgebracht worden naar de eerste gerechtelijke instantie.

De bezorgdheid werd eerder deze week (dinsdag) geuit tijdens een plechtigheid waarbij twee nieuwe rechters benoemd werden bij het STJ (Superior Tribunal de Justiça).

Bolsonaro zei tegen de aanwezige ministers van de hogere gerechtshoven en de rechters, dat hij geen enkele misdaad pleegde en zijn ambt op een eerlijke manier uitvoerde.

Als antwoord kreeg hij te horen dat hij niet het doelwit zal zijn van eender welk type van vervolging.

De aanklachten bij het STF

Er lopen vier verschillende aanklachten tegen hem bij het hooggerechtshof:

– Een beschuldiging door de ex-minister van Justitie (Sérgio Moro, nu verkozen senator) van onrechtmatige tussenkomst in de activiteiten van de federale politie;

– Een onderzoek over het laten uitlekken van een verzegelde activiteit van de federale politie;

– Met betrekking tot zijn uitspraken over de pandemie;

– Over het verspreiden van nep nieuws over de elektronische stembussen en het electoraal systeem.

De procureur-generaal van de republiek diende tot zover nog geen enkele klacht in over deze onderwerpen. De president is dus (nog?) geen beklaagde. Volgens geallieerden van Bolsonaro ontbreekt het bij al deze onderzoeken aan elementen om ze open te houden.

De verwachting in de kringen van de president is dan ook dat er geen toekomst voor bestaat in de eerste instantie.

Ondanks de uitgesproken vrees van de president op het evenement bij het STJ, zeggen nauwe medewerkers dat hij niet bang is voor een eventuele veroordeling of opsluiting, omdat zijn geweten gerust is.

Dit geldt zeker niet voor zoon Carlos, raadslid bij de gemeente Rio de Janeiro, die wel degelijk bevreesd is voor die mogelijkheid. Hij wordt onderzocht door het openbaar ministerie van Rio de Janeiro wegens verduistering van overheidsgelden.

Bron

Foto's: Twitter

Source: https://brazilienieuws.com/2022/12/08/ik-misschien-nietmaar-hij/