Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Jacht op digitale militie geopend

door Redactie



In Brazilië is het nutteloos om je mond dicht te houden: die zakt iedere dag toch weer opnieuw open van verbazing. Het ene schandaal – onderzoek – operatie van de politie – politieke crisis is nog niet voorbij, of er duikt weer een nieuwe affaire op die de media zoet houdt en grote krantenkoppen oplevert, dit alles te midden van een pandemie die gigantische vormen begint aan te nemen.

De PF (federale politie) voerde vandaag 29 huiszoekingen uit in het kader van een onderzoek naar de verspreiding van fake news berichten. Het doelwit staat in Brazilië bekend als het ‘gabinete do ódio’ (haatkabinet). De operatie trof onder meer Roberto Jefferson (partijvoorzitter PDT), de ondernemer Luciano Hang en acht volksvertegenwoordigers. De huiszoekingen vonden plaats in het federaal district, Rio de Janeiro, São Paulo, Mato Grosso, Paraná en Santa Catarina. De rapporteur van het onderzoek bij het STF (hooggerechtshof) Alexandre de Moraes bepaalde ook dat de federale politie hoorzittingen moet uitvoeren met zes volksvertegenwoordigers en twee gedeputeerde afgevaardigden.



Alexandre de Moraes: “Vrijheid van meningsuiting vereist verantwoordelijkheid”.

De minister omschreef het ‘gabinete do ódio’ als een ‘misdadige organisatie’, en bepaalde ook de opheffing van het bankgeheim van de veronderstelde financierders van de gewraakte activiteiten.

De veronderstelde leden van het “haatkabinet”:



V.l.n.r. en van boven naar beneden: volksvertegenwoordigers Carla Zambelli, Bia Kicis, Douglas Garcia, Gil Diniz, Filipe Barros, Daniel Silveira, Junio Amaral, Luiz Philippe de Orleans e Bragança, zakenman Luciano Hang, blogger Allan dos Santos, activiste Sara Winter, partijvoorzitter (PTB) Roberto Jefferson.

Niet iedereen hierboven vermeld kreeg de politie op bezoek, maar zal later verhoord worden. Computers, telefoons en zelfs wapens (bij Roberto Jefferson) werden in beslag genomen. De betrokkenen ontkennen allemaal dat ze fake news verspreiden en reageerden bijzonder heftig op de operatie die zij als censuur beschouwen.

Het onderzoek dateert van vorig jaar, werd geopend op 14 maart 2019, en gebeurde op bevel van minister Dias Toffoli (de voorzitter van het hof). Het gaat voornamelijk (maar niet alleen) op aanvallen tegen het hof, bedreigingen, beledigingen en vals nieuws over de ministers en hun familieleden.

De krant Estadão meldt dat de president, ondanks dat hem aangeraden werd om de huiszoekingen en inbeslagnames te zien als bewijs dat hij niet tussenkwam bij de FP, toch erg bezorgd is dat het onderzoek een andere richting inslaat.

De procureur-generaal van de republiek, Augusto Aras, vroeg vandaag aan het STF om het onderzoek op te schorten. Hij vindt dat hij vooraf had moeten ingelicht worden en ziet geen inbreuken op de grondwet in de verspreide berichten, die “ondanks de soms scherpe inhoud, niet mogen verward worden met het verspreiden van laster, of beledigingen aan het adres van de leden van het hof”. En verder: “In werkelijkheid gaat het om het publiceren van opinies en een visie op de wereld, beschermd door de vrijheid van meningsuiting”. Aras werd benoemd door de president.

Bolsonaristas geven nu weer kritiek op bepaalde grote bedrijven en zelfs op de Banco do Brasil die besloten om geen reclame meer te voeren op hun websites, waaronder Jornal da Cidade Online, bekend voor het publiceren van bedenkelijk nieuws in hun voordeel. Dat is het geval voor Brastemp, een bekend en gerespecteerd merk van huishoudelijke toestellen, en ook Dell computers. Beide bedrijven kregen het etiket ‘communistisch’ opgeplakt. De Banco do Brasil, een overheidsinstelling, werd verplicht door minister Bruno Dantas van het Rekenhof (TCU) om meteen alle reclame weg te halen bij websites, internetportalen, blogs en sociale netwerken, beschuldigd van het verspreiden van valse nieuwsberichten.

Bron: EstadãoUOL Notícias

Foto's: Marcelo Camargo - José Cruz - Agência Brasil / Facebook

Source: https://brazilienieuws.online/2020/05/27/jacht-op-digitale-militie-geopend/