Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Joaquim Barbosa keert terug

door Redactie



Op enkele dagen van de eindmeet en aan de top van de peilingen zal ex-president Lula, naar verwachting, investeren in een emotionele toon om het imago “Lulinha paz e amor” te recupereren, naast het vermijden van aanvallen op anderen. Het idee bestaat erin om de zogenaamde “nuttige stem” te stimuleren tegen Jair Bolsonaro. Het optimisme van Lula en zijn partij in de eerste kiesronde, vormt wel munitie voor de president die van plan is om de “arrogantie” van links te gebruiken als argument in het laatste presidentiële debat, morgenavond bij TV O Globo. Bolsonaro pakte gisteren al uit met een bijzonder agressieve aanval over de corruptie onder de PT-regeringen met de vraag aan de kiezers: “Wil u dit laten terugkeren?”.

De terugkeer van Joaquim Barbosa

Ex-minister Joaquim Barbosa was destijds de rapporteur van het mensalão schandaal bij het hooggerechtshof STF waar hij de arbeiderspartij PT hard aanpakte. Gisteren verscheen er een video van hem op het internet waarin hij verklaarde op Lula te zullen stemmen in de eerste ronde. Hierbij viel hij ook stevig uit naar Jair Bolsonaro die hij omschreef als een “slechte keuze” en als een “verachtelijk mens, een persoon om te mijden”. Barbosa herinnerde eraan dat hij ook in 2018 al tegen Bolsonaro was, toen hij Fernando Haddad steunde. De video met de verklaringen van de ex-rechter zal gebruikt worden in de PT-campagne.

Alexandre de Moraes

STF-minister en voorzitter van het kieshof TSE Alexandre de Moraes kreeg gisterenavond een forse uitbrander van president Bolsonaro via zijn – nu dagelijkse – live: “U overschreed alle limieten Alexandre de Moraes, alle limieten. Wat denkt u eigenlijk? Dat u alles mag? En dat dit ok is? Gaat u op een dag uw handtekening zetten en mij laten oppakken? Is dat wat door uw hoofd gaat?”.

Bolsonaro reageerde op deze wijze omdat Moraes het bankgeheim liet opheffen van zijn nauwe medewerker, de militair Mauro Cesar Barbosa Cid. De minister ging in op het verzoek van de federale politie die een onderzoek uitvoert naar de oorsprong van het geld dat de medewerker gebruikte om rekeningen te betalen van de familie van de president, en of hierbij gebruikt gemaakt werd van overheidsgeld.

Bolsonaro deed ook zijn beklag in grove bewoordingen op het feit dat hij niet kan bewijzen dat hij geen gebruik maakte van overheidsmiddelen bij zijn campagne, en zei dat hij politiek vervolgd wordt. Ook minister Cármen Lúcia (STF) kreeg ervan langs omdat ze outdoors (grote reclameborden langs de wegen) liet verbieden in de hoofdstad waar reclame gemaakt werd voor de president.



Vele mensen zijn, spijtig genoeg, gewoon geraakt aan de absurde uitspraken van de president. Het gaat om een bijzonder zware inbreuk van de leider van een natie, de president van de republiek, waarvan verwacht wordt dat hij de instituten, de democratie en de democratische autoriteiten respecteert.

Vlak voor de eerste kiesronde laat Bolsonaro zich opnieuw van de slechtste kant zien en maakt duidelijk dat hij niet verbeterde gedurende zijn mandaat. Zijn ervaring als president verminderde niet de deliriums, noch het radicalisme van een leider die dezelfde vergissingen herhaalt die hij nu al bijna 4 jaren maakt.

Bron: Veja

Foto's: Twitter

Source: https://brazilienieuws.com/2022/09/28/joaquim-barbosa-keert-terug/