Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Journalist verlaat Brazilië omwille van mogelijk geweld

door Redactie



Journalist Leandro Demori, ex-directeur van het portaal The Intercept Brasil, liet weten dat hij het land verliet omwille van het mogelijke geweld. Via zijn Twitter account zegt Demori dat het besluit genomen werd in samenspraak met de familie en dat hij weldra hoopt terug te keren.

“Ik besloot, samen met mijn familie, om Brazilië te verlaten”, zo zegt hij in een video op de sociale netwerken. “De gewelddadige episodes gaan in stijgende lijn, en ik ben een geviseerd persoon. Men herkent me op straat. Ik kan gerust stellen dat ik dit nooit heb gewild. Ik was nooit een journalist bij de televisie, maar altijd een gewone reporter en redacteur”.

Demori werd voornamelijk bekend door zijn bijdrage aan een reeks reportages over het Lava Jato onderzoek, Vaza Jato gedoopt. Sinds toen krijgt hij bedreigingen en de Braziliaanse regering kreeg een aanbeveling van de Verenigde Naties om beschermende maatregelen te nemen, iets waar niet op ingegaan werd.

Hij betreurt dat hij nu zondag niet kan stemmen, omwille van het risico om herkend te worden. Hij hoopt dat “alles weer normaal wordt” vanaf 2023.

“Onze enige wens bestaat erin dat deze fase voorbijgaat, dat alles weer normaal wordt, en dat ik, vanaf 2023, de regering Lula op een legitieme en democratische manier kan bekritiseren”.

Demori is vader van een kind en zegt dat hij zich ook hierom zorgen maakt: “Ik mag geen risico’s lopen, ik heb een klein zoontje. Mijn familie nam dit gezamenlijk besluit, we bevinden ons dus niet meer in Brazilië. We vertrokken omwille van dit motief, en dat wil ik duidelijk maken”.

Op het einde van zijn publicatie zegt hij dat dit feit niet wil transformeren tot een “beklag”: “Aan allen die solidair zijn. Ik maakte dit publiek omdat ik uitleg verschuldigd ben aan hen die me begeleiden. Er zijn meer details die ik wellicht in de toekomst bekend maak. Ik ga dit niet ombuigen tot een beklag. We gaan ons leven opnieuw beginnen en strijden voor het land waarin wij geloven, zelfs op afstand!”.

Vervolgd in Santa Catarina

Demori twitterde in januari van dit jaar dat hij vervolgd werd in Balneário Camboriú (SC): “De onverlaat, een klassieke “brave burger”, vond het goed dat hij een een koppel  met een kind van 3 jaar in een kinderwagen kon opjagen en intimideren. We zijn ok, ondanks de schok”.

Abraji (Associação Brasileira de Jornalismo Investigativo) gaf een nota uit waarin de bedreiging tegen de redacteur aangeklaagd werd.

“Het werk van een journalist staat onder streng toezicht van de maatschappij, maar de graad van de stijgende agressiviteit aan het adres van professionals omwille van het werk dat zij doen, informeren, onderzoeken, de publieke machten en instituten controleren, is zorgwekkend”.

Bron

Foto: Twitter - The Intercept

Source: https://brazilienieuws.com/2022/09/29/journalist-verlaat-brazilie-omwille-van-mogelijk-geweld/