Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Langs de achterdeur

door Redactie



De huidige generatie zal zich de presidentiële verkiezingen van 2022 herinneren als een smerig steekspel, maar oudere Brazilianen keken 33 jaar geleden aan tegen gelijkaardige laag-bij-de-grondse manoeuvers om Lula te verslaan in de 2de kiesronde, toen tegen Fernando Collor de Melo (PRN). Beiden stelden zich toen voor aan de kiezers als de kandidaat die “tegen alles was wat er toen bestond”.

Wat toen bestond was de regering van José Sarney (inmiddels 92), de vicepresident die president werd omdat de verkozen Braziliaanse leider Tancredo Neves overleed na 7 chirurgische ingrepen. De eerste van die ingrepen gebeurde enkele uren nadat hij zijn ambt begon.

Sarney was een vreemde vogel in het nest van de MDB, de partij van Tancredo Neves, een glanzende ster in de “Nova República”. Sarney deed een poging om de inflatie, een erfenis van de militaire dictatuur, in te dijken, maar slaagde daar niet in.

Links Brazilië en het arme deel van de bevolking steunde Lula, net zoals vandaag. Rechts Brazilië en de rijken stonden achter Collor, ex-gouverneur van de deelstaat Alagoas. De media steunden hem. Beide kandidaten stonden haast gelijkspel aan de vooravond van de verkiezingen, met enkele punten voorsprong voor Collor. En toen kwam de eerste stomp onder de gordel.

In het propaganda-programma van Collor verscheen een verpleegster met wie Lula, toen hij nog vrijgezel was, een dochter verwekte. Zij vertelde dat Lula een racist was en een voorstander van abortus. En dat hij een poging deed om haar te overtuigen om abortus te laten uitvoeren op haar ongeboren dochter.

Er bestonden toen nog geen sociale netwerken, maar de politieke programma’s op radio en TV werden druk bijgewoond. Het ging enkel om een presidentsverkiezing, en de eerste sinds de val van de dictatuur waarna de democratie hersteld werd.

De slag onder de gordel bracht schade toe aan Lula, maar een secretaresse van een broer van Collor ontdekte de waarheid en vertelde in een interview dat de uitspraken van de verpleegster door haar baas besteld werden, en betaald om het imago van Lula te besmeuren.

In dat klimaat ging Lula de confrontatie aan met Collor in het laatste debat voor de verkiezingen. De indruk dat Lula het eerste debat won, was unaniem. In het tweede echter niet: Lula was zenuwachtig en leek geïntimideerd. En toen kwam de volgende slag.

Het Jornal Nacional toonde een samenvatting van het debat met de slechtste momenten van Lula, en de beste van Collor. Dat was op een vrijdag, de verkiezingen op zondag. De derde slag kwam op zaterdag: de afloop van de ontvoering van zakenman Abílio Diniz.

Diniz werd in het begin van die week ontvoerd door 4 Chilenen, 2 Argentijnen, 2 Canadezen en een Braziliaan, gelinkt aan de Linkse Revolutionaire Beweging (MIR) uit Chili. Het losgeld bedroeg 30 miljoen dollar.

De politie ontdekte vrij snel de schuilplaats waar Diniz werd vastgehouden. Die werd gedurende 36 uur omsingeld in afwachting van de overgave van de ontvoerders. Dat deden ze niet. De politie deed een inval, bevrijdde de zakenman en arresteerde de criminelen.

Vervolgens, op zaterdag, werden aan de pers T-shirts getoond van de PT en campagnemateriaal dat zogezegd gevonden werd in de schuilplaats. Dit alles kwam in de kranten die op zondagmorgen verschenen in het land.

Na de sluiting van de stembussen kwam het resultaat: Collor won het van Lula met 53,03% tegen 46,97%. Hij regeerde bijna twee jaar. Beschuldigd van corruptie door het parlement werd hij afgezet, na een impeachmentprocedure.

De centrumpartijen hielden toen nog alles in de lade. Er bestond toen geen “geheime begroting”. Collor zette een schema op waarbij de stemmen van de parlementairen gekocht werden om zijn val te voorkomen. Er bleef echter geld over en te weinig parlementairen die zich lieten afkopen.

Langs de achterdeur

Vandaag bestaat er een klein kantoor in het Palácio do Planalto waar een bekende politicus burgemeesters uit het land ontvangt die ermee akkoord gaan om Bolsonaro aan een overwinning te helpen. De burgemeesters worden doorgestuurd naar volksvertegenwoordigers en senatoren.

Ze komen niet binnen langs de hoofdingang. Hun namen zijn enkel bekend bij de portier van dienst aan de parking. Na een kort gesprek met de bevestiging van het voorafgaandelijk akkoord, mogen de burgemeesters naar de ministeries en keren vandaar tevreden terug naar hun eigen gemeente.

Bron

Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2022/10/21/langs-de-achterdeur/