Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Lira in nauwe schoentjes

door Redactie



De politieke nederlaag die Kamervoorzitter Arthur Lira (PP) gisteren toegediend kreeg door het hooggerechtshof STF, stimuleerde geallieerden van Lula (PT) die oppositie voeren tegen de voorzitter, om een tegenkandidaat voor te stellen om hem uit het zadel te wippen bij de herverkiezing voor de functie, in februari.

De oppositie tegen Lira daalde praktisch tot nul na de overwinning van Lula op 30 oktober, omdat de arbeiderspartij meteen besloot om hem te steunen, in ruil voor de stemming van de, voor hen noodzakelijke, stemming van de wetswijziging “PEC de Transição” die moet toelaten dat Lula zijn verkiezingsbeloftes vervult. De wijziging maakt een reeks uitgaven mogelijk boven het uitgavenplafond.

De beslissing van het STF die toelaat om de steunuitkering Bolsa Família los te koppelen van het uitgavenplafond, en de stemming tegen de geheime begroting, ontnam meteen de allesoverheersende macht van Lira in het Parlement. Zijn oppositie besloot al snel om in de tegenaanval te gaan, zelfs zonder dat Lula hiervoor het licht op groen zette, ook al liet hij verklaren dat de stemming van de PEC de Transição deel blijft uitmaken van plan A, B en C.

Namen

De eerste drie namen die meteen begonnen te circuleren, zijn die van verkozen volksvertegenwoordigers Marina Silva (Rede) en Guilherme Boulos (PSOL), alsook Luciano Bivar, de voorzitter van de partij União Brasil.

Telefoons

De beslissing om de uitgaves van steunuitkeringen buiten het uitgavenplafond te houden, werd op zondagavond bekendgemaakt door minister Gilmar Mendes. Kort daarna begon Lira te telefoneren naar parlementairen van de PT, in een poging om te begrijpen wat er gebeurde. De beslissing van het STF was het gevolg van een actie van senator Randolfe Rodrigues (Rede). Alhoewel publiekelijk, werd de actie niet bekendgemaakt en kwam het besluit van Mendes als een verrasssing voor Lira. In de telefoontjes liet de Kamervoorzitter al blijken dat hij vermoedens had dat de “vingers van Lula” in het spel waren, en dat de ‘petistas’ in de Kamer de actie van Rodrigues steunden.

Ondanks alles werd de stemming van de PEC de Transição voor vandaag gepland.

Bron

Foto: Marcelo Camargo/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2022/12/20/lira-in-nauwe-schoentjes/