Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Lula’s arrestatie: het verhaal

door Redactie



De krant Estadão publiceerde deze zondag een interview met Rogério Galloro, directeur van de federale politie. Hij zegt dat er op 7 april, de dag dat ex-president Lula zich uiteindelijk aangaf bij de politie, 30 gewapende politiemannen klaarstonden om het gebouw van het “Sindicato dos Metalúrgicos” binnen te vallen. Ondanks het arrestatiebevel van rechter Sérgio Moro, weigerde Lula om zich aan te geven.



In het eerste interview sinds zijn intrede als directeur van de federale politie (in maart van dit jaar), onthult Rogério Galloro (foto hierboven) enkele details over de onderhandelingen die uiteindelijk leidden tot de opsluiting van ex-president Lula in de hoofdzetel van de federale politie in Curitiba, Paraná. De nummer 1 van de federale politie benaderde de onderhandelaars in het gebouw van de vakbond (in São Bernardo do Campo – SP) waar Lula zichzelf verschanste, met de boodschap: “Het is nu welletjes geweest! Als hij na een halfuur nog steeds niet buitenkomt, dan gaan wij naar binnen”. Vervolgens gaf hij de opdracht aan het wachtende team politiemannen: “Indien hij niet buitenkomt na 30 minuten, vallen jullie binnen”.

Hoe verliep de arrestatie van Lula?

Galloro: Dat was een van de slechtste dagen van mijn leven. Toen Lula’s onderhandelaars details wilden weten over de aanhouding, hebben wij hen overtuigd dat hij, voor eigen bestwil, zich best overgaf op diezelfde dag (vrijdag 6 april, zoals bevolen door rechter Moro). Maar de dag ging voorbij en hij gaf zich niet aan. Wij wilden geen enkele wrijving, geen enkele fout.

Het werd zaterdag en Moro eiste dat we zijn arrestatiebevel uitvoerden. Er kwam maar geen einde aan de geïmproviseerde mis in het vakbondsgebouw. Het werd 1:00h en we kregen te horen: “Hij gaat nu middagmalen en zal zich nadien aangeven”.

Verloor u op enig moment het geduld?

Galloro: Die zaterdag traden wij in contact met de eigenaar van een naburige opslagplaats waar de (30) manschappen van COT (Comando de Operações Táticas) klaar stonden om het gebouw van de vakbond binnen te vallen. Lula zou in stilte het vakbondsgebouw verlaten langs een achterdeur toen een vakbondsman naar voren liep en de aanwezigen (Lula-fans) opriep om dit te verhinderen. Meteen begon er een geloop naar de achterkant van het gebouw en ik was verschrikt. Immers, het volk begon zich daar te verzamelen en dat kon uitlopen op een ernstig conflict. Lula keerde terug.

Wat was het risico?

Galloro: Zo ’n massa kan je niet controleren. Dat was voor mij het ergste moment omdat ik begreep dat er geen andere weg was. De druk verhoogde. Om 17u30 belde ik naar de onderhandelaars binnen het vakbondsgebouw en zei: “Genoeg! Als hij zich niet overgeeft binnen 30 minuten, dan gaan wij naar binnen”. Om 18:00h kwam hij buiten.

Werden er eisen gesteld omtrent zijn overgave?

Galloro: Zij vroegen om discretie, om de ex-president niet te vernederen. Wij waren allemaal in burger. Lula was rustig, de ganse tijd, geconcentreerd.

Waarom werd Lula naar het hoofdgebouw van de federale politie gebracht?

Galloro: Wij zijn daar niet blij mee. We hadden nooit een veroordeelde in onze cellen. Het is een uitzonderlijke situatie. Rechter Moro belde mij, vroeg onze steun, hij weet best dat wij hier geen voorstander van zijn. Maar we gaven toe, omwille van de goede relatie.

Recentelijk liet Lula leiders van zijn partij oproepen om discussies te voeren binnen zijn cel, gesprekken over de komende presidentiële verkiezingen. Is dat geen speciale gunst, een bevoorrechte behandeling?

Galloro: Wij zijn daar niet verantwoordelijk voor, wij bepalen niet de bezoekregels, maar wel de verantwoordelijke rechter (van strafuitvoeringen). Lula mag bezoekers ontvangen. In de nieuwe zetels van de federale politie zal dat niet meer het geval zijn. Maar in Paraná gaan we dat niet meer veranderen, enkel als het Lava Jato onderzoek ten einde loopt.

Heeft u gesproken met de ex-president in zijn cel?

Galloro: Ik was al ter plaatse, maar heb hem niet bezocht. Dat zou een bijzonder slechte symboliek zijn.

Een nieuw spannend moment kwam er na het bevel van rechter Rogério Favreto om Lula vrij te laten, tegen de wens van Sérgio Moro en van zijn collega’s bij de rechtbank van 2de aanleg, Gebran Neto en Thompson Flores.

Galloro: Ik was toen in de Park Shopping in Brasília, bijtend in een broodje. De telefoon rinkelde. Ik zei tegen mijn echtgenote: “Ons uitstapje is afgelopen”.

Was er enig moment waarop de federale politie wilde ingaan op het bevel om Lula vrij te laten?

Galloro: Gezien de tegenstellingen in dit verhaal, besloten we tot een eigen interpretatie, met name ingaan op het bevel van de rechter van dienst, Rogério Favreta. Ik sprak met minister Raul Jungmann (publieke veiligheid): “Minister, we gaan hem vrijlaten”. Vervolgens kreeg ik een telefoontje van procureur generaal Raquel Dodge. Zij zei dat ze een protocol indiende bij het hooggerechtshof STJ tegen de vrijlating. Wat nu? Toen belde de voorzitter van de rechtbank van 2de aanleg Thompson Flores: “Ik beslis hier, hij blijft in de cel”. Dit alles binnen de tijdspanne van 1 uur, op het nippertje. Zijn telefoontje hakte de knoop door.

Bron: Estadão

Foto's: Marcelo Camargo - Marcello Casal - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2018/08/12/lulas-arrestatie-het-verhaal/