Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Lula’s toespraak: de naschokken

door Redactie



De agressieve toespraak van ex-president Lula voor zijn militanten in São Bernardo do Campo, nadat hij vrijgelaten werd, blijft reacties oproepen. Guilherme Boulos (PSOL) vindt dat links Brazilië zijn fouten moet toegeven om aldus een toekomst te bepalen. Ciro Gomes gebruikt bijzonder harde taal en veroordeelt de opflakkering van de polarisatie. President Bolsonaro dreigt ermee om de wet van nationale veiligheid in te roepen tegen Lula.

Voormalig presidentskandidaat Guilherme Boulos had een reis gepland naar het buitenland, inclusief een ontmoeting met afgevaardigden van de Verenigde Naties. Die zegde hij meteen af nadat bekend werd dat Lula in vrijheid zou gesteld worden. In een interview met columnist Jamil Chade (UOL) overschouwt hij de rol van de oppositie vanaf nu, de strategie die links moet volgen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, en uit hij ook zware kritiek op minister van justitie Sérgio Moro: “De farce van Moro is in elkaar gestuikt. Hij werd een militaire pion en gebruikt de federale politie als een soort politieke politie”.

Over de terugkeer van Lula naar het politieke podium dringt hij erop aan dat de oppositie zich moet organiseren, vertrekkende van objectieven, niet van personen. Anderzijds wil hij niet gezegd hebben dat een vrije Lula ruimte ontneemt aan-, of de vooruitgang van links belemmert. Over zelfkritiek: “Indien links niet over de minste nederigheid beschikt om toe te geven waar ze fouten maakten, dan voldoen ze ook niet aan de voorwaarden om een toekomst uit te stippelen. Ik zou wel willen zien dat anderen in Brazilië eveneens zelfkritiek uiten, zoals de PSDB, de Braziliaanse media en de zogenaamde democratische sectoren van de maatschappij”.

De PSOL (Partido Socialismo e Liberdade) is een van de kleinere linkse partijen in Brazilië, met bijna 160.000 leden. De PDT (Partido Democrático Trabalhista), eveneens van linkse strekking, is de vijfde grootste partij van het land, met bijna 1.300.000 leden. De bekendste figuur van de PDT is ongetwijfeld voormalig presidentskandidaat Ciro Gomes, een man die erom bekend staat dat hij geen blad voor de mond neemt.

Gomes steunde Lula voor het eerst bij de presidentsverkiezingen van 1989, toen hij nog burgemeester was van de bekende badstad Fortaleza (Ceará). Hij herhaalde dat bij de tweede kiesronde in 2002, en ook in 2006 toen hij minister was van Nationale Integratie. Sinds vorig jaar nam hij afstand van Lula en deed een poging om een links alternatief te vormen (waar hij niet in slaagde: Gomes lag eruit na de eerste kiesronde).

Twee dagen na de heftige toespraak van Lula gaf Gomes zware kritiek op de ex-president en zei dat deze “geen scrupules heeft”:

“Lula is een slangenbezweerder. Hij veronderstelt dat de mensen onwetend zijn, en meent dat hij op deze basis kan handelen, met het gebruik van fetisjen, intriges, en met een absoluut gebrek aan scrupules dat hem kenmerkt. De schade die Lula aan Brazilië toebrengt is bijzonder ernstig en omvangrijk”, zo zei hij.

Op een ander moment van het interview (dat hij toestond aan journalisten, vooraleer een voordracht te geven aan de universiteit FMU in São Paulo), zei hij dat zowel Lula als Bolsonaro de polarisatie willen aanscherpen en vergeleek beide politieke tegenstanders met één munt met twee verschillende zijden. De mogelijkheid van de vorming van een verenigd links front tegen Bolsonaro bij de verkiezingen van volgend jaar en die van 2022, sloot hij uit en zei dat er geen schijn van kans was dat zijn partij zich zou aansluiten of steun verlenen aan de PT: “Het lulapetisme werd een loden bol die Brazilië vasthoudt aan het verleden. Hij (Lula) doet zich voor als een kandidaat die vrijgesproken werd. Nooit zal je mij nog samen zien wandelen met de bende die een hegemonie maakte van de PT”.

President Bolsonaro deed zijn uitspraak over de wet van nationale veiligheid tegen de mensen van de website O Antagonista: “Wij beschikken over een wet van nationale veiligheid die er is om gebruikt te worden. Sommigen zijn van mening dat de uitspraken van dit element (Lula) de wet overtreden. Wij zullen geen moment aarzelen om het gerecht in te schakelen als we er zeker van zijn dat hij op die manier praat om zijn doelen te bereiken”.

De president had het ook over de situatie van links in het algemeen, in Latijns-Amerika: “Deze landen met een links regime, die al regeerden met de deelname van Farc (Revolutionaire strijdkrachten van Colombia), hadden als doel om elkaar te helpen bij het streven naar de macht. Zelfs José Dirceu (PT) zei ooit dat velen die aan de macht kwamen, dat niet geloofden. Hier in Brazilië kregen we te maken met fenomenen als de ‘mensalão’ en ‘petrolão’ waarbij het Lava Jato onderzoek niet helemaal een einde kon maken aan het doel, maar wel een obstakel creëerde om deze waanzinnige poging om de absolute macht te veroveren, tegen te houden”.

Bron 1Bron 2Bron 3

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

Source: https://brazilienieuws.online/2019/11/12/lulas-toespraak-de-naschokken/