Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: comulder, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Lula: Bolsonaro moet regeren voor de Brazilianen, niet voor de milities!

door Redactie



Ex-president Lula sprak gisterennamiddag zijn aanhangers toe, in São Bernardo do Campo, vlak voor het gebouw van de vakbond “Sindicato dos Metalúrgicos do ABC”. Lula werd omringd door figuren als Fernando Haddad, Marcelo Freixo (PSOL – Rio de Janeiro), Guilherme Boulos (PSOL – São Paulo), partijvoorzitster Gleisi Hoffmann en andere leiders van de PT. De speech van Lula duurde ongeveer 1 uur en was bijzonder agressief.

“Hij (Jair Bolsonaro) werd verkozen. Democratisch gezien aanvaarden wij het resultaat van de verkiezingen. Die kerel heeft een mandaat van 4 jaren. Echter, hij werd verkozen om te regeren voor de Braziliaanse bevolking, en niet voor de milities van Rio de Janeiro”, zo riep hij.

En verder: “Ik betwijfel of Sérgio Moro (de voormalige rechter die hem veroordeelde, nu minister van justitie met een gerust geweten slaapt zoals ik. Ik twijfel er ook aan dat die Dallagnol (Deltan Dallagnol, de coördinator van het Lava Jato onderzoeksteam) met een gerust geweten slaapt. Ik twijfel er zelfs aan dat Bolsonaro met een gerust geweten gaat slapen, zoals ik dat doe. En dat geldt ook voor de minister (Paulo Guedes, minister van economie) die dromen onderuit haalt, de werkloosheid bevordert, Braziliaanse overheidsbedrijven vernietigt. Ik wil hen laten weten dat ik terug ben!”

“Ik had kunnen vluchten naar een ambassade, naar een ander land, maar ik besliste om mezelf in te leveren, omdat ik wilde bewijzen dat rechter Moro geen rechter is, maar een schurk die mij veroordeelde”

“Het is niet nodig om ons zorgen te maken over de bedreigingen die zij uiten via de televisie. Dat de militie zal optreden, dat de AI-5* terug ingevoerd wordt. Wij moeten het volgende overwegen: dit land heeft 220 miljoen inwoners en wij mogen niet toelaten dat de milities een einde maken aan het land dat wij opbouwden”

“Indien de mensen een baan hebben, een salaris verdienen, als ze kunnen studeren, toegang hebben tot cultuur, dan zal het geweld vanzelf verminderen. Wij moeten ons opstellen tegen het uitdelen van wapens door Bolsonaro. Wij gaan boeken uitdelen”

Lula haalde ook fors uit naar mediagigant O Globo: “Hierboven ons circuleert een helikopter van O Globo om opnieuw allerlei shit te verspreiden over Lula en over ons. In mijn cel had ik enkel toegang tot de openbare zenders: SBT is een schande, Record is een schande en O Globo is nog steeds een grote schande. De onthullingen van The Intercept kwamen niet eens aan bod, behalve één keer toen Faustão moest verdedigd worden (Fausto Silva, presentator van het populaire programma Domingão do Faustão) moest verdedigd worden.

Reactie Sérgio Moro

Minister van justitie Sérgio Moro reageerde snel na de toespraak van Lula en publiceerde het volgende bericht via de sociale media: “Aan hen die mij vroegen om een antwoord te geven op beledigingen, het volgende: ik geef geen antwoord aan criminelen, opgesloten of in vrijheid. Sommige mensen verdienen het om genegeerd te worden”.

Reactie Bolsonaro

De president reageerde al eerder op de vrijlating van Lula. Gisteren, na de toespraak van zijn politieke tegenstrever in São Bernardo do Campo, zei hij snel tegen de pers in Brasília: “De overgrote meerderheid van de Braziliaanse bevolking is eerlijk en hardwerkend. Wij gaan geen ruimte vrijmaken of een compromis sluiten met een veroordeelde. OK, hij werd vrijgelaten, maar draagt zijn misdaden nog altijd mee op zijn schouders”.

*De institutionele wet nr. 5 (AI-5) werd van kracht op 13 december 1968, onder de regering van generaal Costa e Silva, de tweede president in de periode van de militaire dictatuur. De wet bleef van kracht tot december 1978 en gaf uitzonderlijke bevoegdheden aan de uitvoerende machten waardoor vervolgingen, arrestaties, marteling en zelfs de dood van politieke tegenstanders van het regime, mogelijk werden. Op de dag dat AI-5 in voege trad, werden 11 volksvertegenwoordigers afgezet en het parlement tijdelijk gesloten om pas opnieuw open te gaan in oktober van 1969, dit om de benoeming van generaal Emilio Garrastazu Medici als nieuwe president te bevestigen. Het was Eduardo Bolsonaro, zoon van de president, die in de laatste week van oktober sprak over een mogelijke herinvoering van de wet AI-5, dit tijdens een interview door journaliste en YouTuber Leda Nagle, volgens hem om eventuele manifestaties zoals in Chili, in toom te houden.

Bron: Estadão – G1

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

Source: https://brazilienieuws.online/2019/11/10/lula-bolsonaro-moet-regeren-voor-de-brazilianen-niet-voor-de-milities/